Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fertőtlenítésre hivatkozó házaló csalókról számolt be kedden az operatív törzs

888 / MTI

2020.10.20. 14:53

Fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehérbe öltözött ismeretlenek lakóházakba bejutni – figyelmeztetett a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy ilyen tevékenységről az önkormányzat előzetes értesítést küld.

Kiss Róbert alezredes hozzátette: a járási, illetve a kerületi tiszti főorvos rendelheti el fertőzött terület, tömegközlekedési eszköz, lakóház fertőtlenítését, magáningatlan esetében ehhez nyomós ok szükséges, ilyen lehet például az árvíz utáni helyreállítás. A fertőtlenítési feladatot a tiszti főorvos egyezteti az önkormányzattal, amely előzetesen értesíti az érintettet a mentesítés időpontjáról – mondta.

Kiemelte, azt kérik,

ha ismeretlenek fertőtlenítési feladatra jelentkeznek, és előzőleg a települési önkormányzat nem küldött erről értesítést, az állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot a járványügyi hatósággal vagy az önkormányzattal.”

Kiss Róbert elmondta: hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 35 esetben intézkedtek, ebből hétszer azért, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 28 esetben pedig azért, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a járványvédelmi szabályokat.

Ismertette: a jogszabály hatálybalépése óta 550 emberrel szemben kellett intézkedniük, mert a tömegközlekedésben nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Hétfőn mindössze 7 ilyen intézkedésre volt szükség, ebből 4 figyelmeztetéssel, 3 szabálysértési feljelentéssel zárult.
A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken – szintén a kormányhatározat hatálybalépése óta – 966 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, ebből hétfőn 28-szor, közülük 18 zárult figyelmeztetéssel, 4 helyszíni bírsággal és 6 szabálysértési feljelentéssel – mondta Kiss Róbert.

Hozzátette: értékelésük szerint a magyar lakosság megértette az operatív törzsnek azt a törekvését, hogy védelmi intézkedések meghozatalával lassítsa a járvány terjedését. Egyúttal megköszönte, hogy az emberek szabálykövetők.
Elmondta: szeptember 21-e óta összesen 1516 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben, az esetek többségében, 1297 alkalommal a hatóságok figyelmeztetést alkalmaztak.

Az alezredes kitért arra: ugyancsak ellenőrizték a hétfőn azokat, akik a személyforgalomban léptek be az ország területére azzal a céllal, hogy átutazzanak Magyarországon.
Az erre vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 33 intézkedésre volt szükség, valamennyi esetben helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök – közölte Kiss Róbert. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvánnyal összefüggésben a Magyarország területén történő átutazás szabályainak megszegése a második leggyakoribb szabálysértés, amely miatt a rendőröknek intézkedniük kell.

A hatósági házi karanténban lévőket hétfőn 11 275 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt napon 3292 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 760-at a határátkelőknél. Jelenleg 24 780-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1021-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.

A határforgalomról szólva elmondta: Magyarország határátkelőinél zökkenőmentes a ki- és belépés, de a teherforgalomban belépőoldalon Csanádpalotánál és Röszkénél 3-3, Tompánál és Nagylaknál 2 órás várakozással kell számolni, míg a személyforgalomban – ugyancsak a belépőoldalon – Beregsuránynál kell 2 órát várakozni.

Müller Cecília a 41. és 42. hét járványügyi adatait összehasonlítva elmondta: eltolódott a korosztályok érintettsége, a 42. héten a 40 és 49 év közöttiek már közel 20 százalékát tették ki az összes fertőzöttnek, ezzel kicsit meghaladta a 20 és 29 év közötti fertőzöttek arányát.
A 65 éven felüliek érintettsége is nőtt.

A fertőzöttek átlagéletkora 44,4 év”

– mondta. Megjegyezte: a gyerekek érintettsége továbbra is alacsony, 4,6 százalék.
Müller Cecília közölte: a járvány második hullámában az egész világon, így Európában is nagyon magas a megbetegedések száma, és ennek következtében az elhunytak száma is.
A tiszti főorvos elmondta, hogy az őszi szünetben fertőtlenítő takarítást végeznek az iskolákban.
Azokban az intézményekben, ahol több koronavírusos megbetegedés volt, a honvédség is segít – tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére