Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felvázoljuk, ki profitál a káoszból: Toroczkai vagy a Jobbik?

Sümeghi Lóránt

2018.05.18. 14:58

Azt gondolom, hogy a következõ választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik, ha ezen az úton halad tovább, olyan marketing-tanácsadók tanácsai alapján, akik semmit nem tudnak a valóságról - fejtette ki Toroczkai László, a Jobbik volt alelnöke a 24.hu-nak adott interjúban.

Az említett mondat fényében kijelenthető, a párt által deklaráltan nemkívánatos volt alelnök, Toroczkai szemmel láthatóan kamatoztatni kezdte tematizáló képességét. Ennek köszönhetően pedig még a partvonalról is intenzíven képes befolyásolni a Jobbik körül kialakult közbeszédet. Figyelemre méltó, hogy Toroczkai izgalmas játékra szánta el magát, ugyanis

  • vagy megerősíti imázsát a tagság körében – ezáltal pedig zsarolási potenciálját is –, ezúton provokálva ki egy saját platform létrehozásának lehetőségét a Jobbikon belül;
  • vagy olyannyira túlfeszíti a húrt, hogy kizáratja magát a pártból.

Azt mindenképpen fontos látni, hogy Toroczkai akár mindkét variációból kvázi győztesként kerülhet ki, a Jobbik viszont aligha.

Hiszen egy saját, belső platform kialakítása nemcsak rövid távon intené csendre a Vonához hű vezetőség túlzottan kritikus tagjait, hanem hosszú távon akár azzal a potenciállal is kecsegtetne, hogy idővel Toroczkai pártelnökké válhatna. Persze ehhez nem lenne elég a többezres tagság – és persze a regionális igazgatók – egyöntetű, Toroczkai melletti kiállása, hanem kellenének olyan, a Jobbikon belül bejáratottnak számított politikusok is, akik nyíltan kiállnak mellette a jobbikos vezetőséggel szemben – mint mondjuk Dúró Dóra.

Nagy kérdés, hogy a Jobbik mit nyerne azzal, hogy ha megtűrné Toroczkait a sorai között?  Valószínűleg egy ideig nyugalmat és minimális időt, hiszen így lassabban szivárognának el azok a nemzetben gondolkodó szavazók, akik nem arra számítottak, hogy a bukott Vona Gábor a háttérből húzogatva a szálakat továbbra is együttműködést eszközöl majd a liberális pártokkal – lásd, nem indítanak jelölteket azokban budapesti kerületekben, ahol baloldali, ellenzéki győzelem az esélyes. Továbbá megfontolandó, hogy a Jobbiknak olyan súlyos ideológiai, pártvezetési és pénzügyi gondjai vannak eleve, hogy ha még Toroczkait ki is vesszük az egyenletből, mondatait már aligha hagyhatjuk figyelmen kívül, miszerint

a következő választáson már a bejutási küszöbért fog küzdeni a Jobbik."

És ha kizárják? Mit nyerne ezzel Ásotthalom polgármestere? Nemcsak a mártír szerepe lenne az övé, hanem egy olyan politikai "tiszta lapot" kapna, amely a jobbikos múlt súlyos felelősségeitől és történelmi hibáitól, gaztetteitől mentes lenne. Magyarán, valamelyest hitelesebben tudná azt kommunikálni támogatói felé, hogy ő bár nem azonnal, de végül is hátat fordított

a nem megszavazott alaptörvény-módosításnak, a balliberális pártokkal való összejátszásnak, a Soros-egyetem megóvására és az Orbán-fóbiát a nemzeti érdekek felé helyező, jobbikos utasításoknak."

Egy kész, kiforrott narratívával indulhatna – miszerint ő mindent megtett, így a rugalmatlan párt volt a hunyó, amelyik inkább kizárta, mintsem megfogadta volna tanácsait –, új mozgalmat, pártot alapíthatna, mellyel nagy valószínűséggel rövid időn belül kiszakítaná legalább a jobbikos tagság felét, jó esetben a kétharmadát. 

Ez pedig a Jobbiknak, mint "nemzeti néppártnak", ideológiailag biztosan a végét jelentené, hiszen ennek fényében már semmi sem választaná el a szervezetet az olyan nemzetietlen, orbanofób pártocskáktól, mint az LMP, a Momentum vagy az Együtt. De szervezetileg is, hiszen a Bécsi úti luxusirodákban csücsülő Vona-féle vezetőség egy levitézlett, számában drasztikusan megcsappant tagsággal és az ÁSZ 660 millió forintos büntetésével, lényegében cselekvésképtelenné válna a politika harcterén. 

Mindent összevetve tehát Vona Gábor egyszemélyes projektje – melyet Simicska Lajos segédletével hajtott végre – nemcsak azért bizonyult abszolút bukásnak, mert a párt még csak meg sem tudta szorongatni a Fideszt – sőt, Vona Gábornak köszönhetően a Fidesz a centrális erőteret megtartva ismét kétharmaddal nyert –, hanem mert a pártot szervezetileg, ideológiailag és pénzügyileg is olyannyira tönkretette, hogy az nagy valószínűséggel ebben a formában nem sokáig lesz elérhető a pártválasztók számára.

És hogy igazán mekkora a baj a jelenlegi jobbikos vezetők fejében, jól mutatja, hogy mindezek ellenére, sikeresnek tartják a néppártosodásnak csúfolt baloldali fordulatot.

Egyvalamiben viszont tényleg igaza volt Vona Gábornak. Tavaly ugyanis azt mondta, "a Jobbik néppártosodása olyan siker, amit tanítani fognak politológushallgatóknak az egyetemen”. Ehhez kétség sem férhet, csak nem biztos, hogy pont úgy, ahogyan azt szerette volna.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Likvidálta az Iszlám Dzsihád parancsnokát az izraeli hadsereg

Likvidálta az Iszlám Dzsihád parancsnokát az izraeli hadsereg

Megölte Bahá Abu al-Attát, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet műveleti parancsnokát az izraeli hadsereg egy kedd hajnali, célzott légicsapásban.

A görögök egyből visszaküldték Törökországba a kitoloncolt dzsihadistát

A görögök egyből visszaküldték Törökországba a kitoloncolt dzsihadistát

A Sabah című török lap jelentése szerint Törökországnak nem sikerült kitoloncolnia hétfőn azt az amerikai állampolgárságú, arab származású feltételezett dzsihadistát, akivel megkezdődött a szélsőségesek hazaküldése, mert a görög hatóságok visszafordították a határról.

Merkel megint a „nem létező” kvótákat erőlteti

Merkel megint a „nem létező” kvótákat erőlteti

A migránsok európai szétosztásáról szóló máltai megállapodás új országokkal történő bővítését szorgalmazta Angela Merkel német kancellár Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel közösen tartott római sajtótájékoztatóján.

Német képviselők: a Fidesznek a Néppártban a helye

A Német Szövetségi Parlament (Bundestag) kereszténydemokrata-keresztényszociális (CDU-CSU) frakciójának német-magyar baráti körének vezetői „határozott meggyőződésüket fejezték ki”, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

Újabb gyomorforgató reklámmal borzolja a kedélyeket a Coca-Cola: fókuszban a transznemű fiatalok

Újabb gyomorforgató reklámmal borzolja a kedélyeket a Coca-Cola: fókuszban a transznemű fiatalok

A „No estas solo” című rövid propagandavideóban nagymamák és anyukák segítik fiaikat és kisunokáikat lánynak öltözni.

Török belügyminiszter: nem az Iszlám Állam szállodája vagyunk

Ígéretéhez híven Törökország megkezdte az Iszlám Állam nyugatról származó terroristáinak hazaküldését.

Hollandiának vissza kell fogadnia a dzsihadisták gyerekeit

Hollandiának vissza kell fogadnia a dzsihadisták gyerekeit

Hollandiának segítenie kell állampolgárai gyerekeinek hazaszállítását Szíriából, az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez csatlakozott anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia az országnak – mondta ki egy hágai bíróság hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére