Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon

888 - MTI

2021.02.24. 15:35

Február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró változatot, 9 embernél a cseh variánst – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.
Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok is

– közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, és 102 ember – jellemzően idős, krónikus beteg – halt meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte mindennap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

Mint mondta, nő az aktív betegek száma, jelenleg 82 127-en vannak, de tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma is, most 4353-an vannak kórházban, és 407-en lélegeztetőgépen. Hozzátette: a betegség súlyos lefolyásának megakadályozása érdekében nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása.

Elmondta:

eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcinája, átlagosan praxisonként 50-55 ember beoltására elegendő mennyiségben.

Jelezte: a praxisba eljuttatott oltóanyag-mennyiség függ a praxis összetételétől, a regisztráltak és a krónikus betegségben szenvedők számától; vannak olyan praxisok, ahol 70 embert is be tudnak oltani. Kitért arra, hogy már az első adag beadása után jelentős mértékben megindul a szervezetben az ellenanyag-termelés.

Hozzátette: nincs százszázalékos védelem, de mind az öt, Magyarországon engedélyezett vakcina megvéd a súlyos szövődménnyel, esetleg halállal járó fertőzéstől. Arra kérte az embereket, éljenek az oltással, és oszlassák el félelmeiket a kínai és orosz vakcinákkal szemben, mert azokat már több mint 30 millió embernek beadták a világon, különösebb probléma nélkül.

Müller Cecília emlékeztetett: az oltási tervnek megfelelően haladnak az oltással, az első két csoport – az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben élők, dolgozók – kampányszerű oltása befejeződött, jelenleg a krónikus betegek és a legidősebbek oltása zajlik. Hozzátette:

a rendelkezésre álló vakcinákkal már jelentős védettséget lehet elérni, a nyugati és keleti vakcinákkal együtt Magyarország az uniós átoltottsági átlag fölé tudott kerülni.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: bízik abban, hogy a következő egy hétben jelentős számú, 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni, de ehhez az emberek együttműködése is szükséges. Ismertetése szerint a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer–BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus beteget tudnak beoltani a következő egy hétben.

Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. A brit mutáns jelenléte „tetten érhető” a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában, a vírus örökítőanyaga emelkedő tendenciát mutat Salgótarjánban és Szombathelyen, a többi helyen magas szinten stagnál – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró változatot, 9 személynél a cseh variánst. Brazíliai és dél-afrikai mutációt továbbra sem mutattak ki Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 400 esetből csak tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással, vagyis a brit mutáns közösségi terjedésnek indult. Jelezte: a szakértők szerint ugyanakkor a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

A tiszti főorvos beszámolt arról is:

szerda reggel Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi szakértőkkel egyeztetett, és a szakemberek arra tettek javaslatot, hogy a bentlakásos szociális otthonokban élők közül azok, akik megkapták a második oltást, és letelt a teljes védettség kialakulásához szükséges idő, fogadhassanak látogatókat, illetve elhagyhassák az intézményeket.

A tiszti főorvos kérdésre válaszolva elmondta, az autoimmun-betegséggel élőknek is ajánlják a vakcinákat, ugyanakkor minden egyes beteg olthatóságáról külön kell döntenie az oltóorvosnak. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai Immunológia és Allergológia Tagozata elsősorban az mRNS-alapú vakcinákat javasolja – vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagait –, valamint 60 év alatt az AstraZeneca vakcináját.

Müller Cecília elmondta, jelenleg minden fekvőbeteg-intézményben van oltópont, és a háziorvosi rendelők is oltópontnak minősülnek, de ha olyan mennyiségű vakcina érkezne, ami ezt indokolja, akkor a szakrendelők oltópontjait is meg tudnák nyitni. Megjegyezte: most is bővítik az egy-egy oltóponton lévő oltóhelyek számát, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság.

Kérdésre válaszolva kiemelte, a harmadik hullámban a megbetegedések számának exponenciális növekedését a nagyobb megbetegítőképességű vírusvariáns megjelenésében látja. Felhívta a figyelmet a védelmi, járványügyi szabályok következetes betartására.

Az oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban azt mondta, azt kettős vakteszten vizsgálják, és azt figyelik, hányan fertőződnek meg a hatóanyaggal, illetve a placebóval beoltottak közül.


A rendőrök 397 emberrel szemben intézkedtek a kijárási és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden

– közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, ezzel 42 064-re emelkedett a rendőri intézkedések száma a kijárási tilalom, illetve a kijárási korlátozás ellenőrzése óta.

Szólt arról, hogy a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 119 emberrel szemben intézkedtek. A fellépésre 92 ember esetében azért volt szükség, mert 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken nem tettek eleget a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltaknak. Közülük 13 személyt figyelmeztettek, 46-ot helyszíni bírsággal büntettek, 33 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

További 7 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben, 20-szal szemben pedig azért, mert üzletben, bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.
A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 834 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214-szer az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 620 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kedden egyetlen vendéglátóhely ideiglenes bezáratására sem volt szükség, a vendéglátóhelyekre január 30-a óta vonatkozó szigorúbb szabályokat nem sértették meg.

Az alezredes külön felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, jelenleg is hatályban lévő kormányrendelet rögzíti a rendezvények megtartásának tilalmát. A szabályozás célja a koronavírus terjedésének gátlása, közösségi terjedésének megakadályozása és a védekezés sikeres folytatása – mondta.

Hozzátette, rendezvényt, gyűlést tartani és szervezni, illetve annak helyszínén tartózkodni tilos. A jogszabályi tiltás mellett arra is rámutatott, hogy a csoportosulással, gyülekezéssel a résztvevők veszélynek tehetik ki a saját egészségüket és másokét is, ezért mindenkit arra kért, hogy tartsa be a védelmi szabályokat.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályok megsértése miatt 49 alkalommal léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 349-szer intézkedtek.

A hatósági házi karanténban lévőket kedden 10 255 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök. Aznap 5098 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 27 737-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2710-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – közölte az alezredes.

Ismertette azt is: a határátkelőknél jó ütemben halad a forgalom, de a teherforgalomban Ártándnál kétórás, Csengersimánál háromórás várakozásra kell számítani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több száz milliót hozhattak a konyhára az üres stadionok

Több száz milliót hozhattak a konyhára az üres stadionok

Bevételt is hoztak a járvány miatt üres stadionok. Az alig másfél éve átadott Puskás Arénában négy Bajnokok Ligája, és két Európa-ligamérkőzést játszottak. Természetesen a „házigazda” klubok szépen meg is fizették ennek az árát. Csakúgy, mint a katari válogatott, amely a március végi debreceni szép napokért fizetett. Nem is keveset.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére