Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felmérés: a magyarok 90 százaléka kedveli a lengyeleket

Pörge Béla

2019.08.28. 13:40

A magyarok 90 százaléka kedveli a lengyeleket, és 60 százalékuk jó véleménnyel van a visegrádi csoportról is, de jó lenne tovább erősíteni a lengyel-magyar viszonyt – derült ki a Századvég Alapítvány által készített, a dél-lengyelországi, krasiczyni lengyel-magyar nyári egyetemen szerdán ismertetett felmérésből.

A varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet megrendelésére készített, a magyar-lengyel kapcsolatokra, valamint a visegrádi csoport (V4) megítélésére is vonatkozó komplex közvélemény-kutatást a Századvég elemzője, László Tamás ismertette.

A június végén, július elején ezerfős mintán gyűjtött adatok mellett hat, úgynevezett fókuszcsoportos beszélgetés eredményeit is feldolgozták.

A kvantitatív felmérés szerint a magyarok közel 90 százaléka pozitívan vélekedik Lengyelországról, egyúttal a válaszolók több mint fele – különösen a 18 és a 39 év közöttiek – úgy gondolja, hogy érdemes lenne növelni a lengyelek és a magyarok közti kapcsolat intenzitását.

A pozitív viszonyt a válaszadók nemcsak a lengyelek barátságosságával, „rendességével”, vendégszeretetével, Lengyelország szépségével indokolták, hanem azzal is, hogy a lengyeleknek jó a kapcsolatuk a magyarokhoz. Sokan fontosnak tartották ebben a vonatkozásban a lengyelek és a magyarok közötti hasonlóságot. A lengyeleket a megkérdezettek 32 százaléka elfogadná szomszédjának, 18 százalék akár házastársnak is.

A témát elmélyítő fókuszbeszélgetésekben a megkérdezettek gyakran említették a lengyelek kedvességét, nyitottságát, a magyarokhoz való hasonlóságát és vallásosságát is. Úgy vélték, hogy Lengyelországban a vallás miatt bizonyos kiegyensúlyozottság, harmónia uralkodik.

A fókuszcsoportokban többször megfogalmazták azt a benyomást is, hogy a köztudatban a lengyel-magyar barátság mára elvesztette jelentőségét, és ezért érdemes lenne erősíteni a két ország közötti viszonyt.

A V4-együttműködésről a válaszadók közel 60 százaléka pozitívan vélekedik. A legpozitívabb képük Lengyelországról van, amelyet 21,9 százalék nevezett a legrokonszenvesebbnek, miközben Csehországot 9,9 százalék, Szlovákiát pedig 6,8 százalék tartotta a számára legkedvesebb visegrádi országnak.

A V4 nemzetei közül a magyarok a leggyakrabban (43,2 százalék) a lengyeleket érezték a leginkább hasonlónak a magyarokhoz. Többen viszont úgy értékelték, hogy Lengyelországról kevesebb információ áll a rendelkezésre Magyarországon, kevesebb hír érkezik a médiából, az emberek ritkábban utaznak a két ország között, mint például a Magyarországgal szomszédos Szlovákia esetében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Ursula von der Leyen nagyra értékelte Ukrajna előrehaladását az uniós tagság felé

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

A TikTok törlését sürgeti egy demokrata párti amerikai szenátor

A kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás eltávolítására szólította fel az Apple és a Google online, alkalmazásokat árusító boltját Michael Bennet demokrata párti amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság tagja, mert szerinte az applikáció nemzetbiztonsági kockázatot jelent – olvasható a szenátor csütörtöki levelében.

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Felfüggesztették két EP-képviselő mentelmi jogát is a brüsszeli korrupciós botrány miatt

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Leteremtette a sportriportereket a fehérorosz teniszsztár, amiért folyamatosan a háborúról kérdezik őt

Victoria Azarenka az ausztrál nyílt teniszbajnokságon nemrégiben játszott mérkőzése utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kezdi elveszíteni a türelmét az újságírókkal szemben, amiért kérdéseket tesznek fel az eseményre szervezett oroszbarát tüntetésekről, és azzal vádolta a riportereket, hogy folyamatosan „belerángatják” a játékosokat a politikai kérdésekbe.

Teljes embargót vezetne be az EP az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére