Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felmentették a kémper vádlottjait

Bertha László

2016.09.08. 17:48

Elsõfokú, nem jogerõs határozatában felmentette a kémkedési per vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa.
KAPOSVÁR, 17:48

Elsőfokú, nem jogerős határozatában felmentette a "kémkedési per" vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa.

A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben.

A törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette tanácsa új eljárásban, azután hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszéknek az ügyben 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét. Ebben Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc Sándor egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott, P. Lászlót pedig felmentették.

A bírósági eljárás államtitkok miatt zárt ajtók mögött folyik, a Kaposvári Törvényszéken is csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították, ezért nem tudni hivatalosan, mi volt az, amiért a volt titkosszolgálati vezetőknek a vádlottak padjára kellett ülniük.

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje az ítélethirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az nem jogerős, az ügy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik, és a reményei szerint ott ée is fog zárulni.

Szilvásy György volt titokminiszter örömének adott hangot a felmentő döntés után:

Csak kiderült az igazság!”

Szilvásy azt mondta, hogy „a többiekkel együtt” biztos volt abban, hogy „nem követtek el semmiféle bűncselekményt”, bár tudja, a média, a közvélemény, a politikai erők egy része ennek az ellenkezőjét sugallta az elmúlt öt évben.

Megjegyezte, a politikusok, állami vezetők, miniszterek tevékenységét nem büntetőjogi alapon kellene megítélni, a politika közelében lévő hatóságoknak sem kellene büntetőjogi irányba terelniük a politikai vitákat. Szilvásy György hozzátette, óva int mindenkit attól, hogy

ezt bárki bármelyik oldalon politikussal, vezetővel szemben megismételje.”

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére