Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felhatalmazás nélkül helyezné hatályon kívül az Alaptörvényt a baloldal

888.hu

2021.05.25. 07:30

A folyton a jogállamiságért aggódó balliberális oldalon egyre többször emlegetnek a jogállamisággal és a demokratikus értékekkel szöges ellentétben álló eszközöket – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzetnek.

 

A jogrendszer átalakítására készülő baloldal gondolkodásmódja az Európai Unióban semmiképp sem megengedett, mivel Deák Dániel szerint az a jogállamiság teljes eltiprását hozná magával. A XXI. Század Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a baloldal veszélyes kommunikációja a szimpatizánsok feltüzelésére szolgál.

A politológus figyelmeztetett:

A balliberális erők azon javaslata, miszerint feles parlamenti többséggel akarnak kétharmados törvényeket átírni, és a szükséges parlamenti felhatalmazás megléte nélkül helyeznék hatályon kívül az Alaptörvényt, olyan gondolkodásmód, ami Afrika egyes részein még talán megengedett, de az Európai Unióban semmiképpen sem.”

Ezek a törekvések gyakorlatilag a jogállamiság teljes eltiprását jelentenék – tette hozzá az elemző.

Nemrég Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a jogrendszer átalakításával kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha a balliberális erők az esetleges választási győzelem után szemfülesek lesznek, akkor megmaradhatnak a jogállami keretek között, de a részleteket illetően „nem akarnak mindent a Fidesz orrára kötni”.

Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy a »rendszerváltást« vagy »rezsimváltást« hangoztató balliberális politikusok csupán egy nagyon veszélyes politikai játékot játszanak, ezekkel az üzenetekkel kívánják ugyanis feltüzelni az ellenzéki szimpatizánsokat”

– hangsúlyozta a politológus.

A szakértő szerint a jogállamisággal szembemenő terveket semmilyen módon nem lehet végrehajtani demokratikus körülmények között, így ezek nagyrészt csupán jól hangzó ígéretek, amelyek azonban nagyon veszélyesek lehetnek:

a végletekig feltüzelhetik az ellenzéki szavazókat, akik egy várható 2022-es jobboldali győzelmet már nem tudnának feldolgozni, és akár utcai zavargások is kitörhetnek.

„Volt már hasonlóra próbálkozás korábban is, amikor a 2018-as parlamenti választást követően több tízezer embert hívtak az utcára. Akkor a tiltakozások többsége nem vált erőszakossá, maguktól elhaltak” – emlékeztetett Deák Dániel.

Mint ismeretes, az elmúlt időszakban több baloldali politikus, valamint jogász is olyan kijelentéseket tett, miszerint a jogrendszer teljes felülvizsgálatára lesz szükség, ha a balliberális koalíció győzelmet arat a 2022-es országgyűlési választásokon. Véleményük szerint ezt még abban az esetben is véghez kell vinni, ha nem rendelkeznek a sarkalatos törvények elfogadásához szükséges kétharmados többséggel.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére