Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felfüggesztették Szepessy Zsolt mentelmi jogát

Tóth Dalma

2018.03.23. 16:08

A befolyással üzérkedés miatt indult büntetõügyben is felfüggesztette Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselõjelölt mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Szepessy Zsoltot – aki az Összefogás Párt elnöke – március 5-én vette jogerősen nyilvántartásba jelöltként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az április 8-ai országgyűlési választásra.     

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog.     

A képviselőjelölt mentelmi jogát a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezésére a számvitel rendjének megsértése miatt folyó büntetőeljárásban már március 12-én felfüggesztette az NVB. Abban az ügyben a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene, 2016-ban.     

Az NVB pénteki ülésén tárgyalta a képviselőjelölt újabb mentelmi ügyét. Ebben a Nyíregyházi Törvényszék kezdeményezte a jelölt mentelmi jogának felfüggesztését, mert tavaly szeptemberben a Nyíregyházi Járásbíróság Szepessy Zsoltot befolyással üzérkedés és hamis magánokirat felhasználása miatt négy év börtönbüntetésre ítélte. Ebben az ügyben a bíróság szerint Szepessy Zsolt pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de végül egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nyíregyházi Törvényszék elé, amely a jelölt nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedésekor felfüggesztette az eljárást és kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését.     

Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki nem vett részt az ülésen.     

Az NVB 14 igen, 5 nem szavazattal felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát ebben az ügyben is, figyelembe véve, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlésiképviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.     

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére