Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Facebook: akik eretnekek, azoktól elveszik a hozzáférést

Nagy Gábor

2019.04.08. 11:30

Beszámoló a Századvég Alapítvány konferenciájának kerekasztal-beszélgetésérõl, melynek résztvevõi Ambrózy Áron, a PestiSrácok.hu újságírója, Béky Zoltán médiajogász, Megadja Gábor, a Századvég Alapítvány vezetõ kutatója, a 888.hu publicistája és Pozsonyi Ádám író, képzõmûvész, a 888.hu publicistája voltak.

Mikor pörgött fel a Facebook cenzúrája?"

– hangzott el az első kérdés a Századvég Alapítvány hétfői konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. Megadja Gábor szerint a töréspont Donald Trump megválasztása volt. A Századvég vezető kutatója felhívta a figyelmet arra: nem lenne probléma a Facebookkal, ha nevén neveznék a közösségi médiumot, vagyis nem egy semleges platformként hivatkoznánk rá, hanem egy politikai tartalmakért is felelős felületre. Ambrózy Áron a cenzúra kapcsán úgy fogalmazott: ha tisztázva lenne, hogy mi alapján működik a Facebook, akkor nem lenne gond.

Ha a Facebook egy szalon, akkor azt úgy kell kezelni"

– fogalmazott a Pesti Srácok újságírója. Béky Zoltán médiajogász arra hívta fel a figyelmet: a Facebook közösségi elvei nemrég lettek közzétéve. Megadja Gábor a közösségi szabályokról azt mondta: ezek gumiszabályok. Pozsonyi Ádám pedig hozzátette:

Olyan szabályok ezek, melyek a normalitás ellen küzdenek. (...) Ha az abnormalitás nem kap hatalmi hátteret, akkor a normalitás fog győzedelmeskedni."

Hol a határ, ki húzza meg azt?"

– merült fel a következő kérdés. Béky Zoltán szerint a Facebook esetében nem igazán lehet tudni, kik és hol határozzák meg a közösségi jogszabályokat. Az egyik legfontosabb elem, hogy a gyűlöletbeszéd kapcsán sem egyértelmű, mi számít tiltott, mi pedig engedélyezett tartalomnak. Béky példaként Lázár János bécsi Facebook-videóját említette, amit először a cenzorok letiltottak a közösségi oldalról, majd – mivel hírértéke van – ismét engedélyezték a videót. Mint fogalmazott: a Facebook-szabályozás egy szétfolyó massza, ezzel szemben a magyar jogszabályok koherensek, konkrétak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar jogrendszer az olyan fogalmakat például, mint az álhír, egyáltalán nem ismer.

Megadja Gábor szerint az az egyik legnagyobb probléma, hogy a Facebook egy "univerzális csatorna lett". Aki politikai üzeneteket akar kommunikálni, annak kihagyhatatlan felület ez a közösségi platform.

Joga van-e a Facebooknak cenzúrázni?"

– hangzott el a következő kérdés. A progresszívek szerint persze, hogy joga van, hiszen egy magáncégről van szó. Megadja szerint ez az érv ott bukik el, hogy egy techóriásról van szó. Példaként említette: mi van, ha egy háztartásnál csak egyetlenegy internetszolgáltató cég van. A tartalomszolgáltatás ugyanúgy működik. A vezető kutató, publicista szerint a Facebook legyen tartalomszolgáltató, vagyis ugyanúgy bírálják el, mint bármely más médiumot. Ambrózy szerint bizonyos esetekben teljesen rendben van a cenzúra.

Nem tartunk rabszolgavásárt a Facebookon"

– mondta a PestiSrácok.hu publicistája, bár sajnos utóbbi esetre volt már példa. Később úgy fogalmazott: a leghatásosabb küzdelem a Facebook cenzorai ellen a széttrollkodás. Megadja Gábor is ezen álláspont mellett érvelt, hozzátette: Vágó István-i és a DK-s tartalmakat is kár lenne letörölnie a Facebooknak.

Zuckerberg a káros tartalmakat akarná kiszűrni – jó szándékú felhívás ez, vagy épp ellenkezőleg?"

– hangzott el végül ez a kérdés. Ezzel kapcsolatban Megadja Gábor úgy fogalmazott: a káros tartalmak szűrése megáll abban, hogy leszedik a jobboldali tartalmakat.

Jóindulatot nem feltételeznék róluk. (...) Akik eretnekek, azoktól elveszik a hozzáférést."

Mint mondta: manapság az óriási magáncégek fenyegetik a szabadságunkat. S bár furcsamód a 20. századi logika azt diktálná, hogy ne adjunk teret, eszközt a nemzetállamok kezébe, ma mégiscsak ők tudják megoldani techóriások megregulázását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Óriási mázlija van a Demokratikus Koalíciónak, hogy nincs kormányon. Gyurcsány ugyanis a krízishelyzetet megoldani nem tudná. Ami rosszabb, nem is akarná, hiszen éppen azokat támogatja, akik ezt a szankciókkal előidézték. A képességhiányos baloldalnak ideális helyzet, hogy így, teli szájjal hergelhet a kormány ellen, miközben ígérget fűt-fát az embereknek, mondván, ha ők lennének hatalmon, akkor itt lenne a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Szivárványos zászlóval futott be a pályára egy aktivista a vb-mérkőzés alatt

Az aktivista egy kék pólót viselt, amelynek elején egy „Mentsük meg Ukrajnát”, a hátán pedig egy „Tisztelet az iráni nőknek” felirat volt.

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

Karácsonyék hallgatnak

Karácsonyék hallgatnak

A baloldal választási kampányát 3 milliárd forinttal az Egyesült Államokból finanszírozták. Ez olyan mértékű botrány, aminél normális esetben nem csupán politikusként kellene megbukniuk, hanem vezetőszáron kéne sétálgatniuk.

Nem csitulnak a kedélyek Brüsszelben: most rendőrök tüntetnek az őket érő erőszak ellen

Mintegy tízezer rendőr vonult fel hétfőn a belga főváros, Brüsszel utcán, hogy felhívja a figyelmet a rendfenntartó hatóságokkal szembeni erőszakra, miután nemrégiben egy fiatal rendőr meghalt és egy társa megsebesült egy késeléses merényletben – jelentette az RTL Info hírportál a kezdeményező szakszervezetek közlései alapján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére