Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért lesz jó a 2018-as büdzsé

Nagy Gábor

2017.05.03. 12:28

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában beszélt a kedden beterjesztett költségvetés-tervezetrõl.

A tárcavezető a műsorban arról beszélt, hogy a költségvetési optimizmus – a kormány 4,1 százalékra saccolja a növekedést – az előző évek programjaiból és fejlesztéseiből fakad.

Varga szerint a tavaly megkötött megállapodások (adócsökkentések, béremelések) már idén éreztetik hatásukat, és (emiatt is) nagy valószínűséggel a belső kereslet is nőni fog.

A gazdasági miniszter szerint továbbra is fegyelmezett, takarékos gazdálkodásra készülnek, de szükség van arra is, hogy különböző területeken felzárkózási folyamatok menjenek keresztül. A tervek szerint a növekedésből származó többletet további beruházások ösztönzésére, és az életszínvonal növelésére szeretné költeni a kormány, amely plusz 200 milliárdos tartalékot is beépített a költségvetésbe.

A minisztérium úgy számol, Magyarországon 2018-ban az ideinél is jóval alacsonyabb, 4,5 százalék alatti lesz a munkanélküliség. Varga szerint az államadósság végre 70 százalék alá zuhanhat – így, ha minden jól megy, akkor az államadósságból 2010 óta 13 százalékot sikerült faragni. A tárcavezető beszélt az inflációról is, ezt három százalék környékére saccolta a miniszter, a háztartások fogyasztása 4,6, az átlagkeresetek pedig 8,8 százalékkal emelkedhetnek.

A kedden benyújtott tervezetben szerepel nagyobb összegű családtámogatás, plusz juttatás nyugdíjasoknak, tekintélyes összegű adócsökkentés – amely a fogyasztói árakat is erősen befolyásolhatja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére