Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért hoznak ide rosszabb minõségû árut a multik

Bokor Gábor

2017.02.26. 12:58

A 2014-es Nébih-vizsgálat szerint, míg az osztrákok kólájában az íz, a miénkben a cukor a több. A vizsgálat szerint több, itthon és külföldön egyaránt kapható terméknél tapasztatlak eltérést, általában a külföldön kaphatóak javára. Nemcsak Magyarországon tört ki emiatt botrány, hanem a régió más országában is, ami miatt rendkívüli V4-csúcstalálkozó is lesz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 reggeli műsorában elmondta, hogy nemcsak élelmiszerben van különbség, hanem sok másban, például mosóporoknál is. Az elnök szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egy terméket mindenhol, az EU területén azonos minőségben kellene forgalmazni. Ezt tudná az EU ellenőrizni, de jelenleg ez nem érdeke az uniónak. 

Az uniónak ehelyett most az az érdeke, hogy legyenek alapvetően fogyasztó országok, ahonnan a jövedelem a régiókból a központba áramlik. Ez pedig kettős mérce"

– fogalmazott.

Tóth Norbert nemzetközi jogász úgy vélte, hogy a fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági részén túl van versenyjoggal kapcsolatos vetülete is. A jogász szerint ebből a szempontból lehetne szerepe az EU-nak, ha bizonyítani lehetne, hogy a nagyvállalatok összehangolt magatartásának versenytorzító hatása van.

Lehet piackutatásra hivatkozva különböző ízű termékeket árusítani, de az EU az egyenlőség társadalma is, tehát nagyon nem korrekt, hogy azonos terméket nem azonos összetevőkkel, minőséggel hoznak forgalomba”

– fogalmazott Tóth, aki szerint jó lenne, ha az ügy eljutna az Európai Bíróság elé. 

A szakértő véleménye szerint, ha az uniós esetjogban egyértelműbb lenne, hogy azonos termék csak azonos minőséggel kerülhet forgalomba, akkor könnyebb lenne Magyarország helyzete is.

Parragh László szerint fontos, hogy az ügy hatalmas botrányt generált a régió több országában.  

Elképzelhető, hogy a mostani botrány miatt kiszorulhatnak a régióból azok, akik silány árut hoznak forgalomba"

– mondta Parragh. 

Az üggyel kapcsolatban korábban elmondta a véleményét az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos, aki szerint az EU nem léphet fel az élelmiszergyártók jelenlegi gyakorlati ellen.

Bár nagy multik érdekérvényesítő képessége, nem szabad elfogadnunk, hogy átvernek bennünket”

– fejezte be mondanivalóját Parragh.

Tóth Norbert szerint a multik megtalálják majd a maguk kiskapuját,  meg fogják próbálni kimagyarázni, hogy miért nem átverés, és egy esetleges perben is lesz kimentési ok. Szerinte a vásárlóerőre fognak hivatkozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére