Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért büntette meg az Állami Számvevõszék a Jobbikot

Pörge Béla

2017.12.15. 14:30

A PestiSrácok.hu megszerezte Simicska Lajos két plakátcége és a Jobbik közti plakátszerzõdéseket, amelyekbõl fény derül a pártfinanszírozási mutyira.

A lap birtokába került dokumentumok szerint az oligarcha olyan feltételekkel kötött szerződést, amelyekkel gyakorlatilag több százmillió forintot ajándékozott a Jobbiknak. A PestiSrácok cikke alapján nem túlzás azt állítani, hogy az évtized legdurvább pártfinanszírozási botrányával állunk szemben.

Összefoglalva:

  • A Jobbiknak a választásokig összesen 27,5 millió forintot kell fizetnie több, mint ezer plakát tulajdonjogáért.
  • A szerződés egy trükkös csalás, mert ha a választások után a maradék összeget nem fizeti ki a Jobbik, akkor a plakátok visszaszállnak a Simicska-cég tulajdonába. Ez gyakorlatilag egy adás-vételnek álcázott, mélyen áron aluli bérlet.
  • Összesen 1019 plakátért  szeptembertől a választásokig eltelő 7 hónapra, a Jobbik plakátonként összesen 27 ezer, azaz havonta 3850 forintot fizet. A Simicska-cégek hivatalos listaára szerint a legdrágább óriásplakát 317 ezer 500 forintos áron bérelhető ki, a legolcsóbb pedig 114 ezer 300 forint. Ennyi pénzért nem megvenni, csak bérelni lehet a felületet egy hónapra.
  • Így támogatja Simicska Lajos százmilliókkal a Jobbikot, és ezért bünteti őket az ÁSZ tiltott párttámogatás miatt.

A két szerződést Simicska Lajos két plakátcége, a Publimont Kft. és az Euro Publicity Kft. kötötte a Jobbik Magyarországért Mozgalommal ez év szeptember 19-én. A megállapodásokból kiderül, hogy a Publimont a 978 plakátját bruttó 124,2 millióért, az Euro Publicity pedig 41 plakátot 5,2 millió forintért adott el. Vagyis az összesen 1019 plakátot mindennel együtt 129,4 millió forintért szerezhette meg az ellenzéki párt, ami még éves bérleti díjként is hihetetlenül csekély összeg lenne – nemhogy vételárként.

További érdekesség, hogy egyrészt a két szerződés alapján 2017. szeptember 28-ig mindössze 27,5 millió forintot kellett kifizetnie a Jobbiknak. A fennmaradó 101,9 millió forintot 2018. május 31-ig kell kifizetniük, tehát csak a választások után.

Emellett a szerződésekben van egy olyan trükk is, hogy ezek alapján amennyiben a vevő nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, akkor a plakátok visszakerülnek Simicska cégeihez, és a két fél elszámol egymással. Szó szerint ez olvasható mindkét szerződésben:

"Amennyiben Vevő bármelyik vételárrész megfizetésével 8 (nyolc) napon túli késedelembe esik, úgy Eladó jogosult a jelen adásvételi szerződéstől, a Vevőhöz címzett egyoldalú írásbeli nyilatkozattal elállni, mely elállásról szóló nyilatkozat közlése a jelen szerződést felbontja, és a reklámberendezések tulajdonjoga minden további jogcselekmény nélkül visszaszáll az Eladóra."

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a Jobbik nem fizeti ki a fennmaradó 101,9 millió forintot jövő május végéig – vagy mert nem tudja, vagy mert egy titkos, ezidáig nem ismert megállapodásban vállalták, hogy nem is fogják –, akkor a reklámfelületek újra Simicskához kerülnek. Ez esetben a Jobbik csekély 27,5 millió forintért több mint fél éven keresztül hirdethet több mint ezer plakáthelyen.

Vagyis plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet a nyolc hónapra, ami egy hónapra vetítve a nevetségesnél is nevetségesebb 3850 (azaz háromezer-nyolcszázötven) forintot jelent.

A PestiSrácok cikke szerint a Simicska-cégek óriásplakátjainak havi listaárai 114 ezer és 317 ezer forint között mozognak. Ráadásul ezért az összegért nem megvenni, csupán bérelni lehet a plakáthelyeket egy hónapra. Ez alapján nem túlzás azt állítani, hogy elképesztően nagy kedvezményt adott az oligarcha az általa favorizált pártnak. A lap szerint kijelenthető, hogy itt bújtatott pártfinanszírozásról van szó, amelyet egy adásvételi szerződésnek álcázott, mélyen áron aluli bérleti szerződés formájában ütöttek nyélbe.

A portál által közzétett szerződések alapján egyértelműen látszik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) miért állapította meg, hogy a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében. Az ÁSZ október elején jelezte, hogy a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének a 2015–2016-os évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére