Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Évtizedes patthelyzetet oldott fel a magyar és a román külügyminiszter

888.hu, MTI

2021.05.07. 13:00

Évtizedes patthelyzetet sikerült feloldani Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter múlt heti gyulai találkozóján – derült ki abból az interjúból, amelyet Kalmár Ferenc rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke adott a Krónika című erdélyi magyar napilapnak.

 

Kalmár Ferenc felidézte: az 1996-ban aláírt magyar–román alapszerződés előirányozta a két országban élő nemzeti kisebbségekkel foglalkozó vegyes bizottság létrehozását, amely évente legalább egyszer összeül, hogy megtárgyalja a felmerülő problémákat. Az utolsó ülés jegyzőkönyvét 2009-ben írta alá a két fél, a bizottság 2011-ben ülésezett utoljára, de

ez az ülés a jegyzőkönyv aláírása nélkül fejeződött be, és a vitás kérdések lezárására tett 2015-ös, majd 2017-es kísérlet is kudarcba fulladt.

„A jegyzőkönyvben 18 olyan pont szerepelt, amelyeket nem tárgyaltunk végig. A magyar fél álláspontja az volt, hogy

addig szó sem lehet a dokumentum aláírásáról, amíg a 18 pontból álló kérdéskört alaposan át nem tárgyaljuk.

A román fél erre azt válaszolta, hogy minden további lépés – beleértve az újabb társelnöki találkozókat – csak a jegyzőkönyv aláírása után jöhet létre” – magyarázta Kalmár Ferenc.

Mint elmondta, a 18 pont között számos restitúciós ügy, valamint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszafordított restitúciója, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügye, a romániai kisebbségi törvény elfogadása, valamint a csángóföldi magyar nyelvű oktatás kérdése szerepel.

A miniszteri megbízott hozzátette: végül az a megoldás született, hogy egy széles körben egyeztetett preambulumot írtak, amely kimondja, hogy a vegyes bizottság nyolcadik ülésszakát a 2016-os állapotban zárják le. A 18 pontot – amelyekről az évek során nem sikerült megállapodni – a kilencedik ülésszakon tárgyalják. Ezekhez hozzáteszik a 2016 után felmerült problémákat.

Végre közös asztalhoz tudunk ülni. Őszre tervezzük a kisebbségi vegyes bizottság plenáris ülésének összehívását”

– jelentette ki a társelnök.

Kalmár Ferenc megerősítette:

Magyarország számára alapkérdés a kollektív jogok ügye, ám a kollektív jogokat sem Románia, sem Szlovákia, sem Ukrajna nem ismeri el.”

 

Románia arra hivatkozva utasítja el a magyar felvetést, hogy az alkotmánya egységes nemzetállamként határozza meg, és arra is hivatkozik, hogy Európában nincs olyan dokumentum, amely kötelezővé tenné a kollektív jogok elismerését.

Kalmár Ferenc úgy vélte: az egyéni jogok nem elegendőek az identitás és a közösségek megőrzésére.

Álláspontunk szerint a kollektív jogok garantálása nélkül a többségi társadalomba való integráció egyenlő az asszimilációval. Mi nem támogatjuk az asszimiláció semmilyen formáját!”

– jelentette ki a diplomata.

A miniszteri biztos arra is kitért, hogy Magyarország május 21-én veszi át az Európa Tanács elnöki pozícióját, és proaktív elnökségre készül. A magyar kormány a nemzeti kisebbségek védelmének előmozdítását tekinti legfontosabb céljának.

Négy konferenciát terveznek, amelyeken a kollektív jogok elismerését kívánják propagálni Európában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Így fogadta a miniszterelnök a mai döntetlent

Mi, magyarok – írta Orbán Viktor a közösségi média-oldalán közzétett bejegyzésében.

Döntetlen a világbajnok ellen! Csoda! Eufória!

Döntetlen a világbajnok ellen! Csoda! Eufória!

Megtörtént az amire senki nem számított! Soha nem csüggedünk! Soha nem térdelünk!

Gyurcsány embere a magyarokat nácizva szurkol a franciáknak

Gyurcsány embere a magyarokat nácizva szurkol a franciáknak

Homonnay Gergelynek megint sikerül beleszállni a magyarokba. Csak annyit üzennénk neki, hogy bújjon vissza az idegenszívű kommunista pöcegödrébe és szégyellje magát!

A 888 megmondja a tutit: Portugália–Németország

A 888 megmondja a tutit: Portugália–Németország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Portugália–Németország.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére