Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így választott Európa

888.hu

2019.05.26. 09:00

Kövesd percről percre tudósításunkat az európai parlamenti választások legfontosabb eseményeiről!

 

FONTOS

  • A Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást, óriási vereséget szenvedett az ellenzék.
  • A választók 43,36%-a adta le a szavazatát Magyarországon az EP-választáson.
  • Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk!
  • Az előrejelzések szerint elveszítheti többségét az EP-ben a két legnagyobb pártcsalád, az EPP és az S&D.

EZ TÖRTÉNIK

00:05 – A közvetítésünk véget ért!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok, hétfőn reggel újabb érdekességekkel, végeredményekkel és elemzésekkel jelentkezünk az EP-választásokról.

00:02 – Szijjártó: a támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család európai parlamenti választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

Fotó: Kozma Zsuzsi

23:57 – A bevándorlásellenes ANO kormánypárt nyert Csehországban

A vezető kormánypárt, az ANO nyerte az európai parlamenti választást Csehországban 21,2 százalékkal, ami hat mandátumot jelent – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

23:40 – Előrehozott választások lesznek Görögországban

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be vasárnap este Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól az európai parlamenti választásokon.

23:31 – Exit poll: Matteo Salvini pártja győzött Olaszországban

A kormányzó, jobboldali Liga nagyarányú győzelmét jelezték előre a felmérések röviddel urnazárás után az Olaszországban vasárnap tartott európai parlamenti választásokon. Az olasz sajtó által közzétett előrejelzés szerint a Liga a voksok 27-31 százalékát kaphatja. A Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom a voksok 18,5-23 százalékára számíthat, míg a balközép Demokrata Párt a szavazatok 21-25 százalékát kaphatja.

23:13 – Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk!

A 2019-es európai parlamenti választást megnyertük

jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén.

Orbán Viktor ezt követően köszönetet mondott az EP-választáson elért győzelemért a választóknak és az aktivistáknak. A miniszterelnök leszögezte, hogy rekordrészvétel mellett sikerült rekordgyőzelmet aratni.

Fotó: MTI

23:05 – Hivatalos: győzött a Fidesz-KDNP, óriási vereséget szenvedett az ellenzék

Fidesz–KDNP első helyen végzett 52,14 százalékkal, ez 13 mandátumot jelent, a DK 16,26 százalékkal végzett, így 4 mandátuma van. A Momentum 9,92 százalékkal 2 mandátumot, az MSZP–Párbeszéd 6,68 százalékkal 1 mandátumot, illetve a Jobbik 6,44 százalékkal szintén 1 mandátumot tudhat a magáénak. A Mi Hazánk Mozgalom 3,33 százalékot kapott, a Kétfarkú Kutya Párt 2,63 százalékot, az LMP pedig 2,19 százalékot szerzett.

A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

  • FIDESZ-KDNP – 1 777 757 (52,14 százalék)
  • DK – 554 286 (16,26 százalék)
  • MOMENTUM – 338 314 (9,92 százalék)
  • MSZP-PÁRBESZÉD – 227 786 (6,68 százalék)
  • JOBBIK – 219 539 (6,44 százalék)
  • MI HAZÁNK – 113 529 (3,33 százalék)
  • MKKP – 89 635 (2,63 százalék)
  • LMP – 74 554 (2,19 százalék)
  • MUNKÁSPÁRT – 14 385 (0,42 százalék)

22:57 – Weber: a magas részvételi arány az Európai Parlamentet erősíti

Az EP-választás legfontosabb fejleménye a magas részvételi arány, amely az Európai Unió intézményei közül a parlamentet erősíti – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje vasárnap Berlinben. A CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) összesített eredménye viszont csalódást keltő, de így is a CDU/CSU szövetség Németország vezető Európa-párti ereje – mondta Manfred Weber.

22:43 – Hamarosan érkeznek a hivatalos eredmények

Este 11 óra után véget ér az EP-választás Olaszországban is, így a tagállamok nyilvánosságra hozhatják a választási eredményeket. A kiszivárgott adatok szerint az ellenzéki pártok óriási vereséget szenvedtek Magyarországon.

22:29 – Közel 40 mandátumot veszíthet a Néppárt

A legfrissebb becslések szerint a 2014-es EP-választásokhoz képest 38 mandátumot bukhat az Európai Néppárt, míg a szociáldemokrata S&D 20-at. A két legnagyobb frakcióval szemben erősödést könyvelhetnek el a bevándorlásellenesek, a liberálisok és a zöldek.

22:10 – Pillanatkép az MSZP és a Párbeszéd eredményvárójáról

Időközben Jávor Benedek is rájött, hogy nem lesz munkája Brüsszelben.

Fotó: MTI

22:05 – Lemondott az LMP elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi EP-választáson.

22:01 – Le Pen: ez a nép győzelme!

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti választásokat Franciaországban. A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

21:53 – 98%-os feldolgozottság (nem hivatalos)

Forrás: Magyar Nemzet

21:50 – Csúnyán leégett a Jobbik

A Jobbik úgy tűnik, végérvényesen benne ragadt a maga alternatív valóságában: az EP-választást kommentáló nyilatkozatukban a legnagyobb sikernek nevezték megmaradásukat, pedig alig egy hete még mindig a „legerősebb” ellenzéki pártként hivatkoztak magukra. A párt a katasztrofális eredmények tudatában eredményvárót sem szervezett mára.

21: 44 – Elbukott Lengyelországban az ellenzéki összefogás

Az exit poll eredmények szerint a kormányzó jobboldali, bevándorlásellenes Jog és Igazságosság (PiS) nyerte az EP-választást Lengyelországban.

21:38 – Egyetlen tény, ami mindent elmond a magyar ellenzékről

Gyurcsány Ferenc pártja a második.

21:25 – 88%-os feldolgozottságnál 53%-on áll a Fidesz-KDNP

A Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormánypártoknak.

Forrás: Magyar Nemzet

Az adatok nem hivatalosak. Hivatalos eredmények este 11 óra után várhatók.

21:18 – Nem vált be a bevándorláspárti Zöldek reménye, elmaradt az áttörés

Németországban az exit poll eredmények szerint a második helyen végezhetnek a Zöldek, ám összeurópai szinten az előrejelzések szerint elmaradt az áttörés. Az elmúlt hetekben számos NGO és Soros-szervezet rendezett tüntetéseket, melynek célja egyértelmű volt: a migráció helyett a klímavédelmet helyezni a választások legfőbb kérdésévé.

21:00 – Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a jobbközép erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet. A becslés alapján a két frakció elveszíti többségét az Európai Parlamentben.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt.

20:41 – Magyar Nemzet: óriási vereséget szenvedett a magyar ellenzék

A lap információja szerint 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak. A második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Az adatok nem hivatalosak. Hivatalos eredmények este 11 óra után várhatók.

20:32 – Le Pen pártja győzhet Franciaországban

A BFMTV által közölt exit poll eredmények szerint a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés nyerte az EP-választást Franciaországban a szavazatok 24,2 százalékával, ezzel maga mögé utasítva a francia elnök, Emmanuel Macron pártját.

20:25 – Exit poll: nem marad képviselet nélkül az erdélyi magyarság

A CURS-Avangarde által készített román exit poll kutatás szerint a szavazatok 5,4%-át szerezheti meg az RMDSZ.

20:19 – Kollégánk értékelte a magas részvételt a Hír Tv választási műsorában

Megváltozott Magyarország helyértéke az unióban, mert szava van a magyar miniszterelnöknek, amit a választók is éreznek – mondta a 888.hu munkatársa, Fodor-Horváth Zsófia a Hír Tv választási műsorában, hozzátéve, hogy ez is magyarázhatja a magas részvételt a választáson, hiszen a magyarok már nem érzik magukat másodrendű uniós polgároknak.

20:04 – Elveszítheti többségét az EP-ben a két legnagyobb pártcsalád

A német ARD előrejelzése szerint először fordulhat elő az Európai Unió történetében, hogy az Európai Néppárt (EPP) és a szociáldemokraták (S&D) frakciója nem éri el együtt a többséget a 751 tagú Európai Parlamentben.

19:41 – Semjén Zsolt: az első szó a köszöneté

„Hála Istennek nagyon magas részvétellel zajlott az európai parlamenti választás” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fidesz–KDNP sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az első szó a köszöneté minden magyar felé. Ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztottaknak – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a Fidesz–KDNP aktivistáinak és a határon túli szavazóknak is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

19:24 – „A magyarok megértették, hogy ez egy fontos választás”

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy rekordmagas részvételű lesz az idei EP-választás Magyarországon – mondta el a Fidesz kommunikációs igazgatója a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóján. Hidvéghi Balázs megköszönte mindenkinek a részvételt. Hozzátette, hogy minden rendben zajlott, ezért köszönet illeti a Nemzeti Választási Iroda munkatársait, illetve a szavazókörökben dolgozó sok ezer embert. Hangsúlyozta, hogy a magas részvétel azt mutatja, hogy a magyarok megértették, hogy ez egy rendkívül fontos választás.

19:20 – GFG 21:30-tól a TV2 választási műsorában!

19:14 – Rendben folyt a szavazás Magyarországon

Az NVI tájékoztatása szerint rendben zajlik/zajlott a választás Magyarországon. Hivatalosan este 7 órakor országszerte bezártak a szavazókörök, ám azok a szavazni akarók, akik már a sorban álltak 19 óra előtt, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát. Csak ezek után bonthatják fel az urnákat, de addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg az Európai Unióban valamennyi szavazókör be nem zár. Olaszországban este 11 órakor zárnak a szavazóhelyiségek.

19:08 – Ezek a friss részvételi adatok

Este fél 7-ig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 49,76 százaléka, 653 403 választópolgár adta le szavazatát 18:30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 18:30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,02 százalék, ami 96 511 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 35,2 százalék, ebben a megyében 150 924-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 18:30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben 34,90 százaléka, 2014-ben pedig 27,64 százaléka.

19:00 – Véget ért a magyar EP-választás!

Este 7 órakor országszerte bezártak a szavazókörök. Az első hivatalos eredmények este 11 óra után várhatók, amikor Olaszországban is befejeződik az EP-választás.

18:30 – Fél óra és zárnak a szavazókörök

Már csak fél órája maradt annak, aki még nem adta le a szavazatát. Hajrá, magyarok!

18:23 – A jobbközép győzhet Görögországban

Az exit poll eredmények szerint a néppárti Új Demokrácia (ND) nyerte a görög EP-választást.

 

18:06 – 30 százalék alatt a CDU/CSU Németországban

Az exit poll eredmények szerint a szavazatok 28%-át szerezheti meg a CDU/CSU, míg második helyen 22 százalékkal a Zöldek végezhetnek Németországban. Az Infratest kutatása szerint a szocialista SPD 15,5, a bevándorlásellenes AfD pedig a voksok 10,5 százalékára számíthat.

 

17:58 – Erdélyi magyarok! Szavazzatok!

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint a romániai magyar többségű településeken elmarad a részvétel az országos átlagtól, ezért a politikus arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt az európai parlamenti választásokon.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hangunk Brüsszelben, és az erdélyi magyarok kimaradjanak az Európai Parlamentből. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy az utolsó órákban menjenek el szavazni!

– jelentette ki a politikus.

17:50 – A Jobbik megijedt

A Népszava információja szerint rendhagyó módon a Jobbik nem tart eredményváró rendezvényt az EP-választás napján.

17:39 – Itt vannak a legfrissebb részvételi adatok!

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 37,06 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben.

A fővárosban a szavazók 44,1 százaléka, 579 064 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig. A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben 30,25 százaléka, 2014-ben pedig 24,06 százaléka.

17:33 – Így szavazott Matteo Salvini

Az Olasz Evezős Szövetség mezében adta le szavazatát a bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvini belügyminiszter, akinek a pártja a közvélemény-kutatások szerint első alkalommal nyerhet országos méretű választást Olaszországban.

Fotó: AFP

17:19 – Potápi: meg kell védeni a nemzetet

Az országot 1100 éven át védelmező hősökhöz hasonlóan nekünk sincs más feladatunk, mint megvédeni határainkat, Magyarország területi épségét és a nemzetet – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, a hősök napja alkalmából tartott megemlékezésen. Potápi Árpád János a vasárnapi EP-választásra utalva hozzátette, hogy nekünk az ország megvédéséért nem kell fegyveresen harcba vonulnunk, politikai eszközökkel, békés körülmények között tudunk ezért tenni.

17:12 – Megvannak az első osztrák exit poll eredmények

Az OE24 által nyilvánosságra hozott felmérés szerint 35%-ot szerezhet a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP), 24%-ot a szocialista SPÖ, 18%-ot a bevándorlásellenes FPÖ, 12 százalékot a Zöldek és 9%-ot a liberális Neos.

17:03 – Tavaly a megváltást várták tőle, idén már sivalkodnak a bevándorláspártiak miatta, mi az?

Hát persze, hogy a magas részvételi arány. Cikkünk ebben a témában ITT olvasható.

16:58 – Több mint 50 ezer levélszavazat már beérkezett

Az NVI-hez vasárnap reggelig 54 005 levélszavazat érkezett vissza, ebből 40 395-öt külképviseleteken adtak le, 13 610-et pedig közvetlenül juttattak vissza az NVI-hez. Az NVI 43 049 azonosító nyilatkozatot már ellenőrzött, ebből 39 196 volt érvényes, 3853 pedig érvénytelen. A legtipikusabb érvénytelenségi ok az, hogy az azonosító nyilatkozat hiányzott vagy nem volt teljeskörűen kitöltve, illetve nem volt aláírva.

16:44 – Németországban és Svédországban is rekordot dönthet a választói részvétel aránya

A Europe Elects adatai szerint Svédországban és Németországban is ciklusonként folyamatosan növekszik a szavazók száma. A skandináv országban idén 20,3%, míg 2014-ben csak 17,2% és 2009-ben mindössze 13% volt a részvételi arány. Németországban idén 29,4%, 2014-ben 25,6% és 2009-ben mindössze 20,2% volt.

16:34 – Este 11 után kiderül, hogy a bevándorlásellenes vagy a bevándorláspárti erők kerülnek többségbe Brüsszelben.

Addig is nézegessetek képgalériát a választásokról Európa-szerte.

16:14 – Nem vicc, Jakab Péter jobbikos szóvivő „rezsimbuktatásról” értekezik

A Gyurcsányékkal összejátszó párt politikusa szerint az európai parlamenti (EP-) választás tétje a mandátumok mellett az is, „meg akarjuk-e buktatni itthon az Orbán-rezsimet, avagy sem”. Nagyon úgy tűnik, hogy Jakab nem nagyon kísérte figyelemmel sem az eddigi felméréseket, sem pedig a rekordmagas részvételi arányt, amely épphogy nem a törpepártoknak kedvez.

16:09 – Egyre csak duzzad a részvételi arány

15 óráig a szavazásra jogosultak 36,89 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

16:01 – Szilikonkarkötőt kapnak az első választók

A Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik a tavalyi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá, nemzeti színű szilikonkarkötőt kapnak. Összesen 110 154 fiatal számára készítettek ilyet.

15:50 – Palóc André elemző szerint a Fidesz akár 14 mandátumot is begyűjthet

A Fidesz-KDNP esélyei azért is tűnnek jónak akár a 14 mandátumra, mert a hagyományosan jobboldali országrészeken aktívabbak a választók

– válaszolta megkeresésünkre a Századvég elemzője. Részletekért kattintsatok IDE.

15: 30 – Nagyok aktívak az észak-olaszországi szavazók, a déliek kevésbé

Ami a déli részvételi arányokat illeti, tetemes különbség – helyenként 10 százaléknyi – eltérés látszik Olaszország északi és déli részében lévő szavazók hajlandósága között.

15:21 – Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elnöke felelős a szavazóhelyiségben a rend fenntartásáért, a rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és haladéktalanul tájékoztatnia kell az eseményekről a helyi választási iroda vezetőjét. Fontos továbbá, hogy a rendkívüli eseményeket közzé kell tenni a Nemzeti Választási Iroda honlapján is.

A szavazás napján a szavazókörben rendkívüli eseménynek kell tekinteni minden olyan történést, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamelyik tagjához, haláleset történik a szavazóhelyiségben, bombariadó van, tűz üt ki vagy áramszünet következik be a szavazóhelyiségben. Rendkívüli eseménynek számít az is, ha tettlegesen bántalmazzák a szavazatszámláló bizottság tagját, a választópolgárok összeverekednek a szavazóhelyiségben, kábítószer hatása alatt álló vagy ittas ember akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja a szavazatszámláló bizottság tagjait, esetleg rendbontók megrongálják a szavazóhelyiség bútorzatát, felborítják a szavazófülkét.

15:08 – Hollik István nevetségesnek tartja, hogy a balliberális pártok és média már most elkezdték az ellenzék gyenge szereplését egy kitalált orosz beavatkozásra ráfogni.

A kormányszóvivő a nekünk adott interjúban többek között kifejtette, hogy a bevándorláspárti brüsszeli elit leváltásához szükséges változás és a patkányozó balliberális ellenzéknek megadható legjobb válasz érdekében egyaránt fontos, hogy minél többen vegyenek részt az EP-választáson, a szavazatukkal a Fidesz-KDNP-t támogatva. A teljes interjút ITT olvashatjátok.

14:50 – Ütős olvasói véleményt kaptunk

„Az Európai Egyesült Államokat támogató ellenzéki pártlistákra leadott minden egyes szavazat nem más, mint a magyar választópolgárok önrendelkezési jogának elvonására adott felhatalmazás”

A teljes cikket ITT olvashatjátok el.

14:35 – Lengyelországban majdnem kétszer magasabb részvételi arányt mértek ma délben, mint öt évvel ezelőtt

14:19 – Nagyon magas a részvételi arány

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 24,01 százaléka adta le szavazatát (kb. 1,9 millió) a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig. A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak.

Emlékezetes, a 2004-es EP-választáson 13 óráig a választásra jogosultak 19,90 százaléka szavazott, 2009-ben 19,40 százaléka, 2014-ben pedig 15,90 százaléka.

14:05 – Orbán Viktor: Brüsszelben kell változást elérni, hogy Magyarországon biztonságban érezhessük magunkat

Brüsszelben kell változást elérni ahhoz, hogy Magyarországon is biztonságban érezhessük magunkat – fogalmazott a miniszterelnök vasárnap délután Facebook-üzenetében.

A kormányfő a budapesti józsefvárosi Fidesz-aktivisták körében forgatott videóban a vasárnapi európai parlamenti választásokra utalva azt mondta:

változást nem politikusok, hanem választópolgárok tudnak elérni, most vagy legközelebb öt év múlva.

Szavazásra buzdítva hozzátette: „ne szalasszuk el a lehetőséget”.

13:49 Szijjártó Péter szerint „egyedül nekünk, magyaroknak van jogunk eldönteni azt, hogy ki jöhet be az országba és kikkel akarunk itt együtt élni”

Minél egyértelműbb lesz a Fidesz-KDNP támogatottsága, annál hatékonyabban és eredményesebben tudjuk érvényre juttatni ezt az álláspontot – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter Fidesz-aktivisták előtt Budapesten vasárnap.

13:31 – Csakúgy, mint áprilisban, most is keményen bünteti a Jobbikot a párt kiábrándult szavazótábora

Bővebben ITT olvashattok erről.

12:54 – Trócsányi optimista a részvételt és a várható eredményt illetően

Optimista vagyok

– mondta Trócsányi László, a Fidesz-KDNP listavezetője, igazságügyi miniszter a részvételi adatokra és az eredményekre vonatkozó újságírói kérdésre, miután vasárnap családja körében leadta voksát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében. Rövid nyilatkozatában azt mondta: úgy gondolja, sokan fognak elmenni szavazni, az EP-választás tétjét sikerült elmondani a választópolgároknak.

Fotó: MTI

Hozzátette: nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában többen fognak választani, mint öt évvel ezelőtt. „Pontosan mennyien, azt majd meglátjuk, de azt gondolom az öt évvel ezelőtti választáshoz képest Magyarországon is többen fognak elmenni szavazni” – fogalmazott a kormánypártok listavezetője.

12:28 – Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is leadta szavazatát

Fotó: MTI

12:03 – GFG Gyurcsányról

Gyurcsány Ferenc azzal, hogy azt kéri, az Európai Egyesült Államokra szavazzanak a magyarok, a Fidesz szavazóit mozgósítja. Egyrészt azért, mert ő mondja, másrészt azért, mert amit mond, az veszélyes. És tökéletes tagadását jelenti annak, amit Orbán Viktor és kormánya képvisel. Mert mit akar Gyurcsány? A nemzeti önrendelkezés feladását, gyenge, erőtlen nemzeteket és a migránsok beengedését. Több Brüsszelt és kevesebb Magyarországot. Gyurcsány Ferenc tehát üzenetet küldött a Fidesz-szavazóknak:

Ha fontos nekik a hazájuk, menjenek el szavazni!

11:58 – Ismét megkérdeztük a Századvég elemzőjét, Palóc Andrét a legújabb részvételi adatokról

888: Meddig tarthat a választók lelkesedése? A 11 órás adatok már jóval magasabbak, mint az 5 évvel ezelőttiek.
Palóc: A 11 órai részvételi adatokból látható, továbbra is magas a szavazók érdeklődése. Az eddigi részvételi arányból egyelőre úgy tűnik, akár egész nap kitarthat a választói lelkesedés, amely így az öt évvel ezelőttinél akár lényegesen magasabb választási részvételt is eredményezhet a hazai európai parlamenti választások alkalmával. Fontos megjegyezni, hogy a délutáni adatok lényegesek lehetnek a teljes részvétel érdemi emelkedéséhez. A magas részvétel megerősíti, hogy a magyarok ismerik a választás tétjét, fontos számukra Európa jövője.

11:49 – Vissza kell utasítani azt a választót, aki nem írja alá a névjegyzéket

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

11:38 – Friss részvételi adat: 17,16 százalék

Az EP magyar tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,16 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben.

A fővárosban a szavazók 18,66 százaléka, 245 061 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 18,43 százalék, ami 52 737 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 13,5 százalék, ebben a megyében 60 578-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 13,75 százaléka szavazott, 2009-ben 13,77 százaléka, 2014-ben pedig 11,53 százaléka.

11:33 – Orbán Viktor: a bevándorlást meg kell állítani nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában!

Választási részvételre buzdított vasárnap délelőtti Facebook-videóüzenetében Orbán Viktor. A kormányfő azt kérte a választóktól, segítsék a Fidesz-KDNP-t abban, hogy

megállíthassuk a bevándorlást nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Később úgy fogalmazott:

Fontos nap a mai nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is, hiszen öt év múlva fogunk legközelebb dönteni európai kérdésekről.

11:21 – Beszéljenek a képek!

Nagykovácsi, Paksi Gábor családjával szavaz az európai parlamenti választáson a Nagykovácsi Általános Iskolában kialakított 6. szavazókörben 2019. május 26-án

Nagykovácsi, Török Ferencné kutyájával a kezében az európai parlamenti választáson a Nagykovácsi Általános Iskolában kialakított 6. szavazókörben 2019. május 26-án

11:13 – ORFK: negyedórán belül ki kell érnie a rendőrnek a szavazóhelyiséghez

Vagyis: aggodalomra semmi ok.

10:43 – FONTOS: Csak pecséttel érvényes a szavazólap

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választó jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz „érvényesítheti” a bizottság egyik tagja.

10:40 – Mit szabad és mit nem szabad?

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, a választópolgárok ugyanakkor szelfit készíthetnek magukról a szavazófülkében.

Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében (150 méter) tilos.

10:31 – Kocsis: mindenki menjen el szavazni, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra

Többször nem lesz döntési lehetőség, ezért mindenki menjen el szavazni az EP-választáson, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra – hangoztatta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

10:18 – Miben bízik Orbán Viktor?

A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó

fogalmazott a kormányfő, aki szeretné, ha egész Európában a bevándorlást ellenző erők kerülnek fölénybe.

10:10 – Palóc Andrét kérdeztük az újabb részvételi adatokról

888: Kijött az újabb részvételi adat. Nőtt a választási kedv. Mi állhat az újabb, viszonylag „magas részvételi adat” mögött?

Palóc: A 2014-es EP-választás során az itthoni részvételi arany 5,25 százalékos volt 9 óráig, míg most 7,78 százalékos az első három órát követően, tehát egyelőre magasabb a választási kedv hazánkban. Amennyiben kitart a magasabb részvételi arány, az azt mutatja, hogy a választók is úgy gondolják, nagyobb a jelentősége a mai európai parlamenti választásnak.

09:53 – Orbán Viktor is szavazott!

A miniszterelnök leadta voksát az EP-választáson. Orbán Viktor a feleségével, Lévai Anikóval szavazott, Facebook-bejegyzésében pedig arra buzdított mindenkit, hogy kövesse a példáját, és menjen el szavazni!

09:45 – Tovább nőtt a választási kedv

Az EP magyar tagjainak választásán vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,78 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben. A fővárosban a szavazók 7,24 százaléka, 95 095 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak.

09:35 – Az is szavazhat, akinek megváltozott a neve

Ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg, például házasságkötés miatt, és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát.

A szavazatszámláló bizottságnak ilyen esetekben az okmány egyéb adatainak és az új névre szóló lakcímigazolvány adatainak összevetésével kell megállapítania a választó személyazonosságát.

Ugyanígy nem lehet kizárni a választójog gyakorlásából azt, akinek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratta át az új címét.

Ha a választópolgár lakcímkártyája az adott közterület korábbi elnevezését tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a helyi választási irodától kapott, a közterületi elnevezések és a házszámok megváltozásáról tájékoztató jegyzék alapján állapítja meg, hogy a cím a közterület megnevezésének megváltozása miatt nem egyezik a névjegyzékben található lakcímmel, és erre tekintettel biztosítja a szavazást.

09:30 – Alacsony részvétel, magas részvétel

Palóc André, a Századvég elemzője a 888-nak elmondta: a mai uniós választáson egy alacsonyabb, 30 százalék alatti részvétel elsősorban az ellenzéki pártoknak kedvezhet, amely esetén a kormánypártok 12 vagy 13 mandátumra számíthatnak, míg az ellenzéki pártok a fennmaradó 9 vagy 8 mandátumon osztozhatna. Hozzátette: az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik jövőjét akár jelentősen is meghatározhatja a mai EP-választás eredménye.

A szakértővel készült interjúnkat ITT tudjátok elolvasni.

09:25 – FONTOS: Nem mindenki szavaz ugyanott, ahol tavaly tavasszal

Az EP magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni.

Célszerű tehát a választás előtt ellenőrizni az NVI-től kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe kell menni voksolni.

09:15 – A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

09:08 – Van még kérdés? Gyurcsány szerint az Európai Egyesült Államokra kell leadni a szavazatokat!

09:03 – Sorsdöntő választás előtt áll Európa

Semmi kétség, a mostani EP-választás létfontosságú, hiszen a tét nem kicsi: meg tudjuk állítani a bevándorláspárti elit ámokfutását? Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a nemzeti kormányoknak erős felhatalmazást kell adnia a választópolgároknak.

Nem mindegy ugyanis, hogy az EU testületeiben milyen támogatottság áll, sorakozik fel a nemzeti kormányok mögött.

Hogy miért fontos ez a vasárnap? Arról ebben a cikkben írtunk részletesebben!

09:01 – Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!

Orbán Viktor egy szombati lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy „a bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is” a mai sorsdöntő EP-választáson. A miniszterelnök kifejtette, hogy az európai jövő legfontosabb kérdése a bevándorlás kérdése, vagyis hogy megőrizzük-e földrészünk kulturális identitását, keresztény alapokra épülő civilizációját.

08:15 – Minden, amit az EP-választásról tudni kell!

Két cikket is ajánlanánk: az egyiket Nagy Gábor kolléga írta, a másikat Pörge Béla mester. Érdemes elolvasni őket, hogy képbe kerüljetek!

07:45 – Hosszú lesz ez a mai nap, de megéri velünk tartani!

Az EP vasárnap 18 órától hozza nyilvánosságra a már elkészült exit pollokat, 20 órától pedig a mandátumeloszlásra vonatkozó első becsléseket. Ezeket folyamatosan frissítik, ahogy az előrejelzések és a hivatalos eredmények beérkeznek. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor teszik közzé. Ennek a viszonylag késői időpontnak az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni, és ameddig a szavazás bárhol tart, addig tilos eredményközléssel befolyásolni a még szavazókat.

07:30 – Megjöttek az első részvételi adatok:

Az EP magyarországi tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A 2004-es EP-választáson reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,90 százaléka szavazott, 2009-ben 1,07 százaléka, 2014-ben pedig 0,96 százaléka. Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról.

A választásra jogosultak 1,48 százaléka voksolt reggel 7.00-ig a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint. 2014-ben az EP-választáson 0,96 százalék volt a reggel 7 órai részvételi arány, míg tavaly az országgyűlési választás alkalmával egy magasabb, 2,24 százalékos részvétel volt már a korai órákban, tehát egyelőre a kettő között, de inkább az előző EP-választáshoz jár közelebb a részvétel. Ugyanakkor ez az első órai adat, ebből még nehéz komolyabb következtetéseket levonni, érdemes volna megvárni, hogyan alakulnak a részvételi adatok a délelőtt folyamán

– értékelt a 888-nak Palóc André, a Századvég Alapítvány elemzője.

07:00 – Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődtek vasárnap az EP-választások

Miután az utóbbi három nap során Csehországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Írországban, Lettországban, Máltán, illetve Szlovákiában már leadhatták szavazatukat a választópolgárok, vasárnap reggel – Magyarországgal együtt – 21 tagállamban is megnyíltak a szavazóhelyiségek.

Az urnák a legtöbb EU-tagországban reggel 6 vagy 7 órakor nyíltak meg, és legkorábban Luxemburgban zárnak, 14 órakor. Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban.

A nap folyamán összesen 593 mandátum sorsa dől el az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt továbbra is 751 tagú Európai Parlamentben. Ha a britek kilépnek, a 73 brit képviselő mandátuma értelem szerűen megszűnik, de a parlament létszáma csak 46-tal, 705 képviselőre csökken, mert 27 mandátumot másik 14 tagállam között osztanak szét.

06:30 – Belgiumban tripláznak

Belgium vasárnap a választások választására készül, az európai parlamenti képviselőkkel egy időben a regionális és a szövetségi törvényhozás tagjairól is döntenek.

06:00 – Megnyitottak a szavazófülkék

Magyarország-szerte reggel 6 órakor megnyitottak a szavazófülkék, ahol egészen 19 óráig adhatjátok le szavazatotokat. Az Európai Unió előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban nem fejeződik be a szavazás. Ezért – bár este 7 órakor bezárnak a magyarországi szavazókörök – az NVI sem közölheti az adatokat este 11 óráig, amíg – az unióban utolsóként – be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek.

Forrás: AFP

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére