Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa jövõje a családokban van

Nagy Gábor

2019.02.28. 11:06

Összefoglalónk a Századvég Alapítvány Európa jövõje: család vagy migráció címû konferenciájának kerekasztal-beszélgetésérõl.

Szijjártó Péter, Balog Zoltán és G. Fodor Gábor beszédét követően egy kerekasztal-beszélgetés következett, melyen részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Óbuda alpolgármestere, Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

A beszélgetés elején Európa népesedési helyzete merült fel: Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója arról beszélt, mely országokban nő, melyekben csökken a népesség, s ha nő, az a migráció vagy az ún. belső szaporulat miatt történik. A törésvonal egyértelmű: a nyugati országok bevándorlással próbálnak válaszolni a demográfiai krízisre, Közép-Európában viszont másfajta választ adnak a kormányok: ez pedig a családtámogatás.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint nem "szabad elveszni a számokban". A családról, a családtámogatásról nem szabad tárgyias formában beszélni.

Ma EU-ban egyetlenegy ország sem képes magát külső erőforrások nélkül fenntartani”

– fogalmazott az államtitkár. Ezért szerinte fel kell tenni azt a kérdést, hogy hogyan tudunk segíteni a fiataloknak a családalapításban.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szintén a Közép-Európa és Nyugat-Európa közötti törésvonalra hívta fel a figyelmet. Míg a Nyugat-Európában lakosságcsere zajlik, addig itt, a régiónkban más válaszok születnek a demográfiai válságra. A kutató szerint a muszlimoknak demográfiai értelemben komoly előnyük van velünk szemben, főleg a kibocsátó országok miatt, de ez az "előny" még akkor is fennáll, ha Nyugat-Európában még a muszlimok körében is csökken a szülési hajlandóság.

Ha az európai kultúra visszatér a gyökereihez, nem tagadja meg a közösség elveit (ebben van egyébként az iszlám ereje), és ragaszkodik a családmodellhez, az sokat segíthet"

– fogalmazott Speidl Bianka.

Adódik mégis a kérdés: miért nem születnek gyermekek?

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója szerint bár a fiatalokban megvan a hajlandóság a családalapításra, a számok mégsem igazolják ezt. Szerinte sok kérdésre adhat választ a családvédelmi akcióterv, ám ez még nem lehet gyógyír a problémára. Novák szerint ez egyértelműen kulturális kérdés, hiszen nem mindegy, mit üzenünk a nőknek. Az államtitkár itt beszélt a túlzó emancipációról, arról, hogy Nyugaton a nőknek azt sugallják: "te csak akkor fogsz valamit érni, ha a férfiakkal versenyképes leszel az élet minden területén". Felhívta a figyelmet: addig nincs gond a párhuzamos társadalmakkal, amíg béke van, de amint ez megszűnik, teljesen megváltozik a helyzet, körül kell nézni, ki az, akiért "megharcolunk".

Ezért becsapás a relatív jólét."

Hogyan működik Nyugaton az integráció? – tették fel a kérdést a kerekasztal-beszélgetésen. Speidl Bianka ennek kapcsán azt mondta: egy ideológia sem tudja átvenni a másik helyét, ha Európa lemond a gyökereiről, akkor a térhódításnak ad helyet. Szerinte az iszlám azért lehet megoldás a fiatalok számára, mert a muszlimok érvényesíteni tudják azokat az alapelveket, melyekhez foggal-körömmel ragaszkodnak. Ezzel szemben az EU vezetői máig nem tudtak kifejteni olyan lobbitevékenységet, melyek a keresztény vallási értékeket érvényesítik. Ezen azonban változtatni kell – tette hozzá a szakértő. Szerinte ezt a "tendenciát" csak tudatos politizálással lehet megfordítani.

A családtámogatási programok jelenthetnek megoldást a demográfiai problémákra? – hangzott el az újabb kérdés. Novák szerint önmagában nem gyógyír, de fontos, hogy legyen egy kimondott cél. A családok támogatása fontos, elosztási kérdésben ekkora egyetértés Magyarországon ritkán van. Ugyanakkor a család fogalmának meg kell jelennie a köznevelésben és a kulturális térben is – tette hozzá az államtitkár. Pillók Péter szerint bár a nyolcvanas évek óta tudjuk, hogy demográfiai krízissel nézünk szembe, elképesztő deficitet halmozott fel azóta a politika, most mégis az a legfontosabb, hogy megteremtsük a gyermekvállalás kultúráját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére