Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erről volt szó Orbán és Putyin közös sajtótájékoztatóján

Horváth Tamás

2019.10.30. 18:59

A felek több fontos kérdésben is megállapodást kötöttek, majd ezekről tájékoztatták a honi és a nemzetközi sajtó képviselőit.

Mint arról mi is beszámoltunk, szerdán hazánkba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyaljon több fontos kérdésben.

A megbeszélés végeztével nyolc megállapodást írtak alá a felek – többek között a sport, a vasúti közlekedés fejlesztése, az onkológiai együttműködés és az olajszállítás biztonsága területén.

Ezt követően Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatót tartott.

Elsőként a magyar miniszterelnök szólalt fel, aki elmondta, hosszú évekre nyúlik vissza az orosz-magyar magas szintű találkozók gyakorlata, melynek értelme a kétoldalú kapcsolatok állásának az áttekintése.

A cél az volt, hogy minden évben lépjünk egyet előre. Visszatekintve azt lehet mondani, hogy voltak sikeresek és kevésbé sikere évek. Tavaly például nagyot sikerült előre lépni

– hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az orosz szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a két ország közötti kereskedelmi forgalom nőtt.

A magyar kormányfő leszögezte, a két ország közötti kapcsolat alapja az őszinteség.

Kijelentette, a kereskedelmi kapcsolatokban nagyon erős orosz túlsúly van, de a magyar cél az, hogy legyen egyensúly.

Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük, és a legfontosabb, hogy legyen exportképes termékünk, amit az orosz piac befogad

– tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország számára nagyon fontos, hogy a Moszkva-Berlin-Isztambul hármassal kiegyensúlyozott viszonya legyen.

Hozzátette, van politikai együttműködés Oroszország és Magyarország között, aminek az egyik eleme a keresztény közösségek védelme.

Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része

– húzta alá.

Orbán Viktor ezt követően elmondta, a migrácó tekintetében is van együttműködés a felek között, melynek lényege, hogy katonai és politikai stabilitás legyen a Közel-Keleten.

A magyar miniszterelnök megjegyezte, érdekeltek vagyunk az orosz-NATO kapcsolatok javulásában, ezért érdekeltek vagyunk abban, hogy a felek között javuljon a viszony. Több beruházást is létrehozott Magyarország Oroszországban, többek között a húsipar és a gyógyszergyártás területén.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor | Fotó: MTI Fotóbank

Vlagyimir Putyin felszólalásában elmondta, az elmúlt évek együttműködése sikeres volt a gazdasági kapcsolatok területén.

Nagyon komoly dokumentumcsomagot írtunk alá, mindez pedig tovább mélyíti a magyar-orosz kapcsolatokat

– tette hozzá.

Az orosz államfő örömtelinek nevezte, hogy hétmilliárd dollárra nőtt a két ország közötti áruforgalom.

Putyin hangsúlyozta, hogy akadálymentesek a két ország közötti energetikai együttműködések, az új megállapodás alapján pedig 2025-ig szóló megállapodás született az olaj-és gázszállítások tekintetében.

Az orosz államfő a paksi bővítésről azt mondta, hogy a jelenlegi 40-ről 80 százalékra nő majd az erőmű magyar áramtermelésben betöltött aránya.

Putyin arról is beszélt, hogy a kultúra és az oktatás területén is erős az együttműködés a felek között.

Az orosz államfő szerint fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát, de elmondása szerint az ukrán válság megoldása is szóba került a megbeszélésen.

Vlagyimir Putyin a szíriai konfliktusról azt mondta, hogy az országban halad az alkotmányos reform, amely segíthet megoldani a válságot.

Oroszország kész együttműködni a keresztények támogatásában Magyarországgal a Közel-Keleten és Észak-Afrikában

– húzta alá az orosz elnök.

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, Magyarország kiáll a kárpátaljai magyarok jogaiért, s mielőbb szeretne egy személyes találkozót Ukrajna új elnökével, Volodimir Zelenszkijjel, ugyanis a magyarok addig nem mondanak véleményt senkiről, amíg személyesen meg nem ismerték.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új ukrán elnök szakít elődei magyarellenes politikájával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére