Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erősen vitatható az ukrán hajóskapitány alkalmassága

Sümeghi Lóránt

2019.07.03. 09:08

Az ügyben sértettként szereplő cég jogi képviselője szerint vizsgálni kell, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya alkalmas-e a nemzetközi hajózásra, ugyanis a rádióforgalmazást hallgató hajósok már a Hableány katasztrófájának másnapján arról számoltak be, hogy Jurij C. egy mondatban angol, német, orosz szavakat keverve, értelmezhetetlenül beszélt.

Elkerülhetetlen, hogy megvizsgálják a Viking Sigyn ukrán kapitányának nemzetközi hajózásra való alkalmasságát – mondta Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője. A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy

az eddigi adatok, tanúvallomások szerint oroszon és ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél, ha ez valóban így van, nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt a folyami hajózásban.

A kérdés eldöntése a várható nagy összegű kártérítési igény miatt is lényeges, hiszen ebben az esetben a férfit alkalmazó cégnek, a norvég tulajdonú Viking River Cruises társaságnak kimutatható felelőssége van a történtek miatt. Az áldozatok hozzátartozói mellett a Panoráma Deck is többmilliós kártérítésre tart igényt a nyomozás lezárulta után – fejtette ki a jogász.

Fotó: MTI

A lap felidézi: a Jurij Csaplinszkijként említett 64 éves odesszai kapitányt gyanúsítják azzal, hogy ő okozta a Hableány sétahajó 28 áldozatot követelő katasztrófáját május 29-én. A kapitányt jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

A tragédia másnapján Tolnay Zoltán hajóskapitány, személyhajózási szakértő arról beszélt a TV2 Tények című műsorának, hogy hajójával ő is kint volt május 29-én a Dunán. Az előírások szerint hallgatta a rádióforgalmazást, ám a katasztrófáig a Viking Sigyn egyáltalán nem forgalmazott. Jóval a Hableány elsüllyesztése után az ukrán kapitány forgalmazni kezdett, ám egy mondatban is keverte az angol, német és orosz szavakat, ami Tolnay számára értelmezhetetlen volt. Sógor Zsolt ügyvéd egyebek mellett erre is alapozza, hogy Csaplinszkij nem tud tökéletesen olyan nemzetközileg használatos nyelven, ami a hajózáshoz elengedhetetlen.

Két utast még mindig keresnek

A hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába. A két magyar áldozat, a Hableány kapitánya és matróza jövő héten pénteken kapja meg a végtisztességet a folyó budapesti szakaszán hajós, illetve katonai tiszteletadás mellett. A szervezők már korábban arra kérték az áldozatok előtt tisztelegni kívánó állampolgárokat, hogy a 11 órakor kezdődő hajósbúcsúztatót a folyam pesti oldaláról, a Parlament térségéből kövessék figyelemmel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére