Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdély is Kárpátalja mellé szegõdött

Forisek Ádám

2017.09.08. 21:28

Kisebbségellenesnek, az európai értékek megtagadásának tartja Ukrajna kedden elfogadott új oktatási törvényét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - írja az MTI.

Egy emberként mozgatta meg a Kárpát-medence magyarságát az ukrán törvény. Ma már beszámoltunk arról, hogy a magyar kormány és a Felvidék is kiállt a kárpátaljai magyarok mellett, pénteken pedig az RMDSZ is tiltakozott az ukrán parlament döntése ellen, teljes szolidaritásáról biztosítva a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösséget.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja az anyanyelven történő oktatás ilyen mértékű korlátozását, a kizárólagosságra törekevő, a kisebbségi közösségeknek választási lehetőséget nem biztosító szándékot. Úgy vélik, a kezdeményezés egyértelmű jogtiprás, amely csak arra hivatott, hogy ellehetetlenítse a többség-kisebbség párbeszédét.

A törvény értelmében csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezik a nemzetiségi kisebbségek számára a tantárgyak anyanyelven történő tanítását. Az általános iskola (5-9. osztály) esetében ukrán nyelvű oktatásra történő fokozatos áttérést ír elő a jogszabály.

Mi, kisebbségben élő magyarok államalkotó tényezőkként, értékalkotó polgárokként akarunk élni abban az országban, ahol születtünk, amelynek tagjai vagyunk. Törekvéseinket sosem más ellenében határoztuk meg, hanem a békés együttélés, a fennmaradás és gyarapodás jegyében. Ezután sem kívánunk másként cselekedni"

– olvasható az RMDSZ állásfoglalásában.

Az erdélyi párt felkérte az ukrán államfőt, "ne mondjon igent az ukrán parlament asszimilációs törekvésére", és ne hirdesse ki a törvényt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére