Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Januártól emelkednek a nők foglalkoztatási mutatói

888 - MTI

2020.12.03. 10:45

Januártól változik a munkaerő-felmérés módszertana. A változás 120–150 ezerrel növeli a Magyarországon foglalkoztatottak létszámát és 1,8–2,3 százalékponttal a foglalkoztatási rátát, elsősorban a nők munkaerőpiaci mutatóinak módosítása miatt – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az új módszertan szerint

a gyed, gyes mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesültek, és az ellátás igénybevételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre.

A foglalkoztatottak száma mellett ugyanezekkel a kritériumokkal változik a gazdasági aktivitás számbavétele is. A módszertani változás érinti a diákok, a segítő családtagok, a közfoglalkoztatottak vagy a szezonális munkát végzők számbavételét is, de a foglalkoztatási adatokban ez jelentősebb elmozdulásokat nem okoz.

A módosított számbavételt a KSH azzal indokolta, hogy január 1-jén lép hatályba az Európai Unió harmonizált lakossági adatgyűjtéseire vonatkozó keretjogszabálya és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek (IESS). A jogszabály az európai és a hazai háztartás-statisztikai adatgyűjtés számos területén, de elsősorban a munkaerő-felmérésben hoz változásokat.

Az új módszertan szerinti adatközlést – a nemzetközi jogszabályokkal összhangban – a 2021. januári tárgyidőszak publikálásakor kezdi meg a hivatal, és az adatok közzétételekor az időbeli összehasonlíthatóságról is gondoskodik – tette hozzá a KSH.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére