Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Élő: Az utolsó óráiban vagyunk annak, hogy tehetünk a tömeges megbetegedések ellen

888.hu

2020.03.19. 14:33

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján leszögezték: a helyzet komoly, viccelődésnek helye nincs.

Kovács Zoltán államtitkár egy bejelentéssel kezdte a mai operatív törzs sajtótájékoztatóját: mivel már nem tudják elkerülni a csoportos fertőzés rizikóját, virtuálissá válik a sajtótájékoztatás, így a biztonság érdekében stúdióba vonulnak, de mindenki számára továbbra is elérhetővé válik minden információ, amit a kormány és az operatív törzs közöl. A résztvevők számát bővíteni akarják, online módon a nemzetközi sajtó és a megyei lapok képviselői is kérdezhetnek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: Mindent megtesznek azért, hogy aki orvosi segítségre szorul, az a megfelelő ellátásban részesülni tudjon. Továbbra sincs szó kijárási tilalomról, városlezárásokról. Történnek intézkedések arról, hogy a hatósági házi karantén betartása ellenőrzött legyen, több ezer esetben történt ilyen ellenőrzés, valamint az üzletek nyitva tartását is ellenőrzik. Több esetben bírságot is szabtak ki, mert az üzletek nem tartották be a rendelkezéseket.

Lakatos Tibor pár abszurdnak tűnő esetet is kiemelt: Volt egy nő, aki a rendőrségen bejelentést tett, mert elvesztette a pénztárcáját és közben derült ki, hogy amúgy házi karanténban kellene lennie. Olyan is volt, aki azzal viccelődött, hogy Spanyolországból tért haza, gyermeke már karanténban van, feleségével viszont sikerült megszökniük – később kiderült, hogy ez kacsa volt, de jó ötletnek találták, hogy ezzel viccelődnek. Lakatos kiemelte, hogy aki ilyeneket csinál, az több ezer, a krízisben helytálló egészségügyi és rendészeti munkatárs munkáját nem veszi figyelembe.

Az áruforgalom továbbra is zavartalan, a várakozási idő viszont megemelkedett. Rajkánál 60, Hegyeshalomnál 120, Rábafüzesnél 60 percet kell várni. Csak az áruforgalmat és a magyar állampolgárokat engedik be Magyarország területére. A humanitárius folyosók működnek, a szomszédos és a fogadó országokkal zajlanak az egyeztetések, hogy ezt továbbra is biztosítani tudjuk. Amint az országok nem fogadják saját állampolgáraikat, a folyosókat lezárják, mert ebben az esetben ez komoly egészségügyi kockázatot jelentene.

Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatártól 30 km-re található munkahelyekre a szomszédos országok munkavállalói bejuthatnak. Munkavállalói igazolással tudják igazolni magukat és ezzel akadálytalanul el tudnak jutni munkahelyükre.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, már 73 koronavírusos megbetegedést tartanak számon, egészségügyi állapotuk különböző. Hatan súlyos állapotban vannak, ők a Dél-pesti Centrumkórház intenzív osztályán fekszenek. Az elvégzett tesztek száma folyamatosan növekszik. A laboratóriumi vizsgálatokat továbbra is a WHO-protokoll szerint végzik.

Kiemelte, hogy a második szakaszban vagyunk: csoportos megbetegedésekre kell számítani. Már jó ideje nemcsak importált eseteink vannak, hanem a vírus a kontaktusok útján terjed. Nagyon könnyű köhögéssel, tüsszögéssel átadni egymásnak.

Amikor felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal megfertőződött, őt gyanús esetnek tekintik: neki fel kell hívnia háziorvosát (nem elmenni oda), az otthonában fog megtörténni a mintavétel. Nem kell már azt a gyanús vagy nagyon enyhe tünetekkel bíró személyt bevinni a kórházakba, csak a mintavételhez szükséges eszközöket kell hozzá elvinni. Így a mintavételhez szükséges eszközök utaznak, nem a koronavírus-gyanús személy.

Ha valaki súlyos klinikai tüneteket mutat, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor őt elszállítják a kijelölt intézménybe. Dr. Müller Cecília kiemelte: lesznek olyan honfitársaink, akiknek teszteredményei a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősítettek lesznek, tehát pozitívak lesznek koronavírus-fertőzésre, de nekik nem feltétlen kell kórházba menniük, viszont mindenképpen el kell különülniük. Ha otthonukban maradnak és a család körül veszi őket, az nem helyes: amennyiben lehetőség nyílik arra, hogy más ingatlanban elzárkózzanak és a hatósági házi karantént máshol, más helyen töltsék, akkor ezt mindenképpen meg kell tenniük. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor rendelkezésre áll intézményi karanténba vonulás. Ennek az eljárásnak a célja, hogy ne történjen kontaktus a megfertőződött, de jó egészségügyi állapotban levők, és az egészségesek között. Ugyanis, ha ők átadja valakinek – például egy idős embernek – a kórokozót, nem biztos, hogy ő olyan könnyen fogja kihordani a betegséget. Dr. Müller Cecília ezért nyomatékosan kéri az idős – 65 év feletti – embereket, hogy ne menjenek közösségbe, kerüljék a csoportos összejöveteleket, és mindent tegyenek meg a saját maguk elzárása érdekében. Az országos tisztifőorvos kiemelte:

Az utolsó óráiban vagyunk annak, hogy tehetünk a tömeges megbetegedések ellen,

a hatóságok és az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek a járvány megállításáért, de ugyanezt meg kell tenniük a polgároknak is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére