Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elnöki tíz év

888

2021.07.28. 18:50

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója a Magyar Nemzetben közölt cikket a magyar államfői pozícióról, Áder János tízéves elnöksége alkalmából.

Vannak közjogi intézmények, melyek karaktere folyamatos kölcsönhatásban áll az azt betöltő személyiségével, világlátásával. A köztársasági elnöki pozíció is éppen ilyen.

A cikk szerint a ma ismert köztársasági elnöki intézmény a véleményes 1946. évi I. törvénnyel jelent meg Magyarországon.

A korábbi törvényhez egyébként hasonló módon szabályozta az államfő jogosítványait a rendszerváltoztatást közjogi formába ültető alkotmánymódosítás is. Az Alaptörvény az 1989 után kialakított államstruktúrán, így a köztársasági elnöki intézmény formáján sem változtatott érdemben.
Magyarországon a köztársasági elnök nem része a végrehajtó hatalomnak, attól független, pártpolitikától semleges intézmény, melynek betöltője nem visel politikai felelősséget.
Az államfő a magyar állam feje, kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Áder János 2012. május 10-én kezdte államfői szolgálatát, második ötéves mandátuma jövő májusban véget ér, az Országgyűlés új személyt választ majd helyére. Ő a második köztársasági elnök, aki kitöltheti a lehetséges két megbízatási időt.

Elnöki mandátumának kihívásairól a teljes cikkben itt olvashatsz:

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére