Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ellenzéki előválasztás – de minek?

Horváth József György

2019.06.26. 07:00

És vajon hogyan fog végződni ez a kínosan nevetséges roncsderbi?

Kezdjük az elejéről. Van tehát Tarlós István, aki 2010 októbere óta Budapest főpolgármestere. Budapest Demszky-éra utáni újjászületése, rengeteg fejlesztés és városstratégiai fontosságú döntés kapcsolódik a nevéhez, népszerűsége pedig töretlen a fővárosban. Nemrég a Századvég is megvizsgálta a főpolgármesteri tisztségre pályázók népszerűségét, és a kutatás eredménye szerint Tarlós Istvánra a válaszadók 50 százaléka voksolna, ami szélesebb körű támogatást jelent, mint a politikai jobboldal jelenlegi fővárosi bázisa. A felmérés szerint a legnépszerűbb ellenzéki jelölt Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, de őt csak 21 százalék választaná. A Demokratikus Koalíció jelöltje, Kálmán Olga a harmadik helyen áll a jelöltek rangsorában: a biztos szavazók 15 százaléka voksolna az egykori televíziós műsorvezetőre. A független Puzsér Róbertnek és a Momentum jelöltjének, Kerpel-Fronius Gábornak nincs releváns támogatottsága: előbbi 8, utóbbi 6 százalékon áll a biztos szavazók körében.

Mindemellett a biztos szavazók 57 százaléka elégedett a jelenlegi főpolgármester tevékenységével.

Az adatok alapján mondhatnánk úgy is, hogy ez lefutott meccs, de ne szaladjunk ennyire előre, és amúgy is: fő a szerénység.

Van tehát három „komolyabban vehető” ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelölt (Karácsony, Kálmán és KFG), akik az elmúlt hetekben teljesen kisajátították maguknak az ellenzéki palettát. Puzsér magát zárta ki az előválasztási hisztikéből, Sermer Ádám (Liberálisok) kb. annyira létezik, mint pártja, Schmuck Andor pedig egy esélyek nélküli mosolygós troll.

Itt van tehát a Zuglót lezüllesztő Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), akit már mindenre IS jelöltek az ellenzéki oldalon, vezette az összes elképzelhető listát, de mindig bebizonyosodott róla, hogy nem több egy szerencsétlen csődgondnoknál. Karácsony a februári érdektelenségbe forduló előválasztáson már egyszer „nyert” egy első fordulót a vissza-visszatérő Horváth Csabával szemben, és sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz a baloldal jelöltje Tarlóssal szemben, azonban a hatalmas EP-választási MSZP-P bukta után benevezett a Momentum és a DK is a versenybe.

Kálmán Olgát (DK) sem kell bemutatni, ő az élő példa arra, hogy a magát függetlennek és objektívnek hazudó balliberális sajtóban az életben nem szabad megbízni. A politikai babérokra törő egykori műsorvezető sosem volt a hitelesség mintaképe, mit várhatnánk tőle a politikai piacon?

És ne feledkezzünk meg Kerpel-Fronius Gáborról, a Momentum jelöltjéről sem. KFG egy híres orvosdinasztia sarja, édesapja és nagyapja is nagy neveknek számítanak a hazai és nemzetközi orvoslásban. Kerpel-Fronius Gábor megszakítva a családi hagyományt a bölcsész pályát választotta, valószínűleg az ebből fakadó frusztrációja miatt szeretne főpolgármester lenni, hogy felérhessen végre édesapjához és nagyapjához. Egy kortárs brazil költő írt valamit egyszer a „helytelen, felesleges és erőltetett elitsznobizmus kiút nélküli labirintusának szindrómájáról”. Na, KFG vélhetően valami hasonlóban szenvedhet. De ezért nem hibáztatjuk.

Van állítólag egy megegyezés az ellenzéki pártok között, hogy mind az ellenzéki polgármesterjelölti előválasztás győztese mögött fognak felsorakozni ősszel a fővárosban. Ismerve az éles eszű magyar ellenzéki alkukat, valószínűleg a hataloméhség miatt végül egyikük sem fogja tartani magát az ígértekhez, és jó szokásukhoz híven egymás torkának elharapásával fognak foglalkozni még októberben is, de már megint túlságosan előreszaladtunk. Van tehát egy paktum, ehhez csatlakozott újabban az LMP és a Jobbik is, akik ezzel teljesen magára hagyták Puzsér Róbertet. Ennek kapcsán a legérdekesebb a Jobbik mozgása, hiszen az egykor radikális jobboldali párt immáron teljesen beleolvadt a balliberális masszába. Puzsér mindennek ellenére elindul a főpolgármester-választáson, az ellenzéki előválasztástól azonban saját döntéséből fakadóan távol marad.

Az előválasztási folyamat a mai napon (június 26.) délben zárul le, a cél, hogy minimum 50 ezer szavazat jöjjön össze, amit a becslések szerint már át is léptek 2-3 ezerrel. Itt idézném Forisek kollégát, aki egy tegnapi cikkében remekül összefoglalta a helyzet komikumát: „52 000 embernek ugyan lehet örülni, de azért egy 1,7 millió fős városban ez inkább siralmas eredmény. Legalábbis annak, aki a realitások talaján áll.”

Az előválasztási folyamat előtt és alatt lezajlott három ellenzéki főpolgármester-jelölti vita is. Az elsőt a Soros által ismételten kitömött hivatásos provokátor, Gulyás Márton szervezte meg, az eseményre max. 80-100 ember volt kíváncsi élőben. Ezután jött a második kör az aHang civil akármi szervezésében, ami ismételten nem mozgatott meg valami sok embert, viszont legalább a vita moderátora jó nő volt. Végül az ATV szánta meg a három szerencsétlent és vasárnap egy órát rááldoztak a harmadik ellenzéki előválasztási vitára a műsoridőkeretből. A három vita összességében 5 óra és 40 perc, tehát majdnem hatórányi bizonyítékunk van a három jelölt alkalmatlanságára, felkészületlenségére és dühítően együgyű közhelyességére.

Délben tehát lezárul az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztási folyamat, eredményhirdetés 18 óra tájékán várható. A baloldali sajtó úgy próbálja tálalni az egész előválasztást, mint egy forradalmian új és hasznos folyamatot, de ha megvizsgáljuk az elmúlt pár hét eseményeit, tisztán látszik, hogy ugyanaz a szenvedés, hajtépés és sárdobálás folyik az ellenzéki oldalon, ahogy azt már régóta megszokhattuk. Emlékezzünk csak vissza: Puzsér beszólt mindenkinek, kiszállt a buliból, aztán mindenki magára hagyta. Aztán jött a momentumos Kerpel-Fronius, aki szerint Karácsony és Kálmán Olga is hazudnak, mert túl nagy dolgokat ígérgetnek felelőtlenül. Ezután Kálmán Olga ment neki Karácsonynak, aki szerinte rossz üzeneteket közvetít a választók felé. Ezután vádolták meg a Párbeszédet azzal, hogy megpróbált manipulálni egy közvélemény-kutatást, Kálmán Olgáról pedig kiderült, hogy lopott videóval kampányolt.

Mindezek után a Demokratikus Koalíció vádolta meg Karácsony Gergelyt, mert szerintük hazug automata telefonhívásokkal akarta manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét. Azt már mondanunk sem kell, hogy természetesen adatvédelmi problémák is felmerültek az előválasztás kapcsán. Így teljes a körkép.

És mindeközben hallottunk bármilyen értelmes üzenetet vagy ígéretet az ellenzéki politikusok szájából? A szomorú igazság az, hogy nem. A harmadik vita alkalmával a három jelölt körülbelül 2000 milliárd forintnyi nem létező pénzt költött el képzeletben.

A főváros ezek nélkül az emberek nélkül is fejlődik, épül és szépül. Egyre több hazatelepülő vállal munkát vagy kezd vállalkozásba Budapesten, a közeljövőben meg fog újulni például a Blaha Lujza és a Széna tér, a Lánchíd és környezete, valamint folytatódik a járműcsereprogram is. Budapest ma Európa legbiztonságosabb fővárosa, és még a brüsszeli bürokrácia is kénytelen volt elismerni nemrégiben, hogy az utóbbi évek fejlesztéseinek hála, Budapest Európa legjobb úti célja.

Szóval tök jó, hogy a baloldal elszórakoztatja önmagát ezzel az előválasztási hercehurcával, de mit nyernek ebből a budapestiek? Egy groteszk „szépségkirálynő-választáson” kívül semmit. Akkor meg mire föl ez az egész?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére