Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar szakember fejlesztette a legígéretesebbnek tűnő vakcinát

888 / Magyar Nemzet

2020.11.11. 13:40

A Karikó Katalin biokémikus és kutatótársa által fejlesztett vakcina hírvivő-RNS-alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent.

Karikó Katalin biokémikus számolt be hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról, hogy a BioNTech nevű cég alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem volt professzora még tavasszal jelentette be: a Covid-19 elleni oltóanyagon dolgozik a Pfizer gyógyszergyártó céggel közösen. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pedig októberben közölte, az amerikai cég novemberben kérvényezi majd, hogy a német vállalattal közösen fejlesztett készítményt engedélyezzék. A vezérigazgató hozzátette: október végéig összesítik a vakcinázott és a placebót kapott koronavírusos betegek adatait, ezután látszódik majd, hogy mennyire sikeres az oltóanyaguk – számolt be a Magyar Nemzet.

Nem mellesleg az EU hamarosan akár 300 millió adagot is vásárolhat az oltóanyagból.

Ugyanis az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, amely akár 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól – jelentette be Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője szerdán Brüsszelben. Mamer sajtótájékoztatóján elmondta, ez a negyedik szerződés, amelyet az uniós bizottság koronavírus elleni vakcina beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A megállapodás kezdetben 200 millió adag vakcina megvásárlását teszi lehetővé valamennyi uniós tagállam részére, valamint lehetőséget biztosít további 100 millió adag igénylésére.

A két cég által kifejlesztett vakcina az eddig előállított legígéretesebb koronavírus-oltóanyag, ezért az Európai Bizottság arra törekszik, hogy amint elérhetővé válik, alkalmazása Európa-szerte gyorsan megkezdődjék”

– tette hozzá.

Az uniós bizottság terve szerint a rendelkezésre álló oltóanyagot arányosan fogják elosztani az egyes államok között.
Karikó Katalin Kisújszállásról származik, 1978-ban végzett a JATE biológus szakán, és 1985-ig dolgozott a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahonnan elküldték, ezért fogadott el egy állást az Egyesült Államokban. A biokémikus korábban a Szegedi Tudományegyetem lapjának elmondta, az általuk fejlesztett vakcina hírvivő-RNS (messenger RNS vagy mRNS)-alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent, amelyet egy kutatótársával közösen fejlesztettek ki, és Karikó–Weissman néven szabadalmaztattak.
A szakember szerint az mRNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya, és éppen ezért biztonságos. Érdekesség, hogy ugyancsak egy egykori szegedi kutató, Pardi Norbert volt az, aki a Pennsylvaniai Egyetemen bizonyította a módosított mRNS immunhatásait a vírusellenes vakcinák területén – írja a Magyar Nemzet.
Az oltás működésének lényege, hogy a kutatók előállítanak egy a koronavírusban megtalálható fehérjét és annak ellenanyagát is, így a vírus nem tud bejutni a szervezetbe. A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, a második oltást követően – amelyet három héttel az első után kell beadni – pedig egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24 órán belül elmúlnak, és nem kívánnak kórházi kezelést – mondta a Kossuth rádióban Karikó. Majd hozzátette: a kétvakcinás tesztelésen már több mint harmincezer ember van túl.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Pfizer és a német BioNTech hétfőn jelentette be, hogy kilencven százalékban hatásos lehet a kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen. Kiemelték: tovább folytatják a munkát, és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához. Mint írták, az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

Trump is üdvözölte az új kísérleti vakcinát

A Pfizer New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár, míg a BioNTech egy német vállalat, amely korábban nem foglalkozott oltóanyaggyártással. Mindkét cég hétfőn jelentette be, hogy az oltóanyaga kísérleteinek harmadik szakasza is megkezdődött, és sikeres.
Donald Trump elégedettségét fejezte ki a remélhetően sikeres vakcina miatt. Az elnök a Twitteren „nagyszerű hírnek” nevezte a két gyógyszergyártó bejelentését. Azt írta: „A tőzsde megugrott. Hamarosan érkezik a vakcina. A hatékonysága 90 százalékos!”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére