Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elismerés illeti az egyszülős családokat

888.hu, MTI

2021.06.07. 13:30

Az egyszülős családok nincsenek egyedül, figyelem, megértés, támogatás és elismerés kell hogy illesse őket azért, hogy két szülőként állnak helyt – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn egy az Egyszülős Központban tartott díjátadón.

 

A gyermekeiket egyedül nevelők nap mint nap azért tesznek, hogy gyerekeik, unokáik, dédunokáik teljes életet élhessenek, és boldogan nőhessenek fel”

– mondta Novák Katalin.

Közölte, a nemzetközi szinten is egyedülálló Üllői úti Egyszülős Központhoz hasonló intézményt nyitnak meg jövőre Budán, amely újabb találkozási pontot, kapaszkodót jelent azoknak, akiknek közösségre, segítségre, támogatásra vagy iránymutatásra van szükségük.

Hozzátette: várhatóan

kedden fogadja el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely az érintettek számára megkönnyíti majd a megelőlegezett tartásdíjhoz való hozzájutást.

Ugyancsak a gyermeket egyedül nevelők életét könnyítő intézkedések között említette, hogy jövőre 50 ezer forintra emelik az árvaellátás minimumát.

Túl kell lépni azon a szemléleten, hogy a kétszülős családokban folyamatosan minden rózsaszín és könnyű, vagy hogy az egyszülős családokban minden sötét és nehéz; szerintem bármelyikben lehetnek szép és boldog pillanatok”

– mondta a miniszter.

Az Egyszülős Központ idén márciusban hirdetett – másodszor – pályázatot a Páratlan Szülő Díjra. A díjazott személyére bárki javaslatot tehetett.

Olyan szülőket lehetett jelölni, akik egyedül, másoknak példát mutatva nevelik gyermeküket.

A jelöltekről a zsűri személyes történeteket várt, a felhívásra 500-nál több jelölés, „inspiráló történet” érkezett, közülük választották ki a döntősöket.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője mellett Havas Dóra, a Lila füge gasztroblog szerzője, a Spektrum TV műsorvezetője, Huszárik Kata Jászai Mari-díjas színművész és Várkonyi Attila lemezlovas, a Retro rádió műsorvezetője is a zsűri tagja volt.

Nyolc kategóriában adtak át díjakat: az év páratlan anyukájának, apukájának, nagyszülőjének, dédszülőjének, nagycsaládos szülőjének, közösségi szülőjének, különlegesen nevelő páratlan szülőjének, továbbá a minisztérium különdíjazottjának.

A díjazottak neveit, történeteit a központ oldalán lehet majd olvasni.

Magyarországon ma 300 ezer egyszülős családban mintegy félmillió gyermek él. Az elmúlt négy évtizedben az ilyen családok száma megduplázódott. Az egyesület adatai szerint ezekben

a fogyatékossággal élő gyerekek aránya magasabb.

Száz egyszülős családból közel kilencvenben az anya neveli a gyerekeket, ezzel együtt Magyarországon mintegy 40 ezer egyedülálló apa él – olvasható egyebek mellett a központ ismertetőjében.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére