Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elemzők szerint Magyarország lehet az új gazdasági rend győztese

888 - Magyar Nemzet

2021.02.05. 08:00

A miniszterelnök által elmondott beszéd három fő idősíkon mozgott: egyszerre volt hivatott az elmúlt időszak válságkezelésének eredményeit értékelni, az előttünk álló hónapok gazdasági prioritásait meghatározni és hosszú távú gazdaságstratégiát felvázolni – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

 

Erdélyi Rezső Krisztián kifejtette: a mögöttünk hagyott időszak legfontosabb megállapítása rávilágít a kormánypártok és az ellenzék közötti legfőbb gazdaságfilozófiai különbségre.

A balliberális pártok ugyanis a válság kitörése óta folyamatosan követelik a segélyalapú társadalom elemeinek be-, pontosabban visszavezetését. Ilyen a munkanélküli-segély idejének és összegének drasztikus kitolása vagy épp a maga teljességében soha ki nem próbált utópia, az alapjövedelem”

– mondta. Majd hozzátette, hogy a kormányzat ezzel szemben a munkahelymegőrzés és a befektetésösztönzés irányába indult el.

Ennek eredményét pedig mutatja, hogy nem csökkent drasztikusan a munkahelyek száma – fogalmazott. Szavai szerint a válság alatt bevezetett kormányzati intézkedések – mint a bértámogatás vagy a hitelmoratórium – valós segítséget jelentenek, szemben a felelőtlen ígéretekkel.

Az elemző úgy véli, a beszéd leghangsúlyosabb eleme az előttünk álló időszak volt.

A már ismert, de a beszédben megerősített és az itt bejelentett intézkedések egyaránt azt a képet erősítik, hogy a kormányzat a társadalom egésze felé rendelkezik mondanivalóval”

– mondta.

A 25 év alattiak szja-mentessége, a kis- és középvállalkozások kamatmentes hitellehetősége vagy épp a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése egyaránt jó példa erre – hangsúlyozta Erdélyi Rezső Krisztián, aki szerint az intézkedések csak akkor érhetik el céljukat, ha az élet visszatér a normális kerékvágásba.

Ennek elengedhetetlen eszköze a vakcinabeszerzés, aminek kapcsán a miniszterelnök ismét óvott a dogmatikus elvek követésétől.

A megfelelő átoltottság eléréséig viszont megfontolt lépésekre van szükség, amelyeket a társadalom is elfogad

– mondta, majd hozzátette: a társadalmi igények felmérésének fontos eszköze lesz az újabb, formátumában és időtartamában valószínűleg egyaránt rendhagyó nemzeti konzultáció.

A koronavírus-válságon túlmutat – habár abból indul ki – a beszéd harmadik eleme, a hosszú távú gazdaságstratégia. A miniszterelnök értékelése szerint az ország sikeréhez meg kell határozni a kiemelt prioritásokat. Ilyen a zöldgazdaság mellett a gépjármű-, az építő- vagy épp a védelmi ipar – mutatott rá az elemző. Ugyanakkor a vírusválság minden negatív következménye mellett – mint erre Orbán Viktor is utalt – ez lehetőséget jelent, hiszen együtt jár a világgazdaság átrendeződésével, amiből pedig Magyarország jelen állás szerint győztesként kerül ki. Ehhez jól kapcsolódnak a kormányfő által említett hosszú távú felsőoktatási és agrárreformok.

Hozzáfűzte:

A magyar mezőgazdaságban meglévő és a felsőoktatás versenyképesebbé tételében rejlő potenciál ugyanis egyformán hozzájárulhat az ország hosszú távú sikereihez.”

Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzet megkeresésére kijelentette, hogy a válságkezelés magyar módja sikeres.

Úgy fogalmazott:

Ez két fontos elemen nyugszik, az egyik a nemzeti konzultáció. Az emberek széles köre fejti ki a véleményét, ezáltal legitimálja a kormány döntéseit. Nyugaton ahogy a migrációról, úgy a járványról sem kérdezik meg az embereket.”

Nálunk viszont az emberek véleményének figyelembevételével történik az ország irányítása, ez a részvételi demokrácia jó eleme. Ez is mutatja, hogy Magyarország jogállam – emelte ki. Az elemző szerint a másik különbség az, hogy Magyarország nemcsak Brüsszelben bízik, hanem a keleti nyitás jegyében a keleti gazdasággal is kapcsolatot tart fenn. Ezt a politológus azért is tartja fontosnak, mert „aki több lábon áll, az stabilabb”.

Szavai szerint

a keleti vakcina beszerzése is azt jelenti, hogy ennek köszönhetően várhatóan áprilisig, májusig hárommillióval több embert be lehet oltani.

Ebből következik az, amit a miniszterelnök ma mondott, hogy újra egy következő szakaszba érünk, amikor várhatóan elindul a tömeges oltás. S ha ez megtörténik, akkor azon kell elgondolkodni, hogy milyen ütemben nyissunk, amit megfontoltan kell megtenni. Ahogy a nemzeti konzultáció eredményeit figyelembe véve elindul a nyitás, a most bejelentett új program támogatja majd a gazdaságot – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Megemlített még egy harmadik elemet, a modernizációt is, mivel a kormány nem egy túlhaladott struktúrát akar finanszírozni, hanem a jövő technológiái felé nyit, és a beruházások ösztönzésével biztosít munkalehetőséget az embereknek. A kapitalizmus megköveteli, hogy ha az egyik ajtó, mondjuk a turizmusé, becsukódik, és egy másik, az elektromobilitásé kinyílik, akkor arra kell továbbmenni.

A kormány ehhez ad lendületet”

– jegyezte meg.

Rámutatott, hogy azoknak a kormányoknak a népszerűsége, amelyek jól menedzselik a járványt, és jó politikát folytatnak, növekszik, és ilyen a magyar is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Joe Biden kérésére nevezték ki a leszbikus rabbit egy bizottság élére

Joe Biden kérésére nevezték ki a leszbikus rabbit egy bizottság élére

Az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságába kap majd vezető helyet Sharon Kleinbaum, hogy ott is képviselve legyenek az LMBT+ személyek.

Titokban élt hetekig a tinilány hálószobájában, 15 év börtönre ítélték a pedofil férfit

Titokban élt hetekig a tinilány hálószobájában, 15 év börtönre ítélték a pedofil férfit

A 36 éves Johnathan Rossmoine-t tavaly szeptemberben tartóztatták le, miután a 15 éves lány szülei megtalálták őt a szekrényben elbújva a floridai Spring Hillben – írta meg New York Post.

Meglebegtette a náci kártyát a szélsőbalos Jámbor András

Meglebegtette a náci kártyát a szélsőbalos Jámbor András

Az élménybeszámolójában össze próbálta mosni a nácizmust a kormánypárttal, azonban ez már abból a szempontból is visszás, mivel ilyen alakokat leginkább a szövetséges Jobbik táborában kellene keresnie.

Üdv, ez itt a XXI. század!

Üdv, ez itt a XXI. század!

A gyerekek a jövő, a jövőt pedig nem tékozolhatjuk el.

Kovács Zoltán: Magyarországon a gyermeknevelés kizárólagos joga a szülőé

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy ezt nemzetközi szerződések, uniós dokumentumok és a magyar alkotmány is garantálja, ebben az ügyben senki másnak nincs keresnivalója.

Megválasztották a legszebb lányokat a 196. balatonfüredi Anna-bálon

Megválasztották a legszebb lányokat a 196. balatonfüredi Anna-bálon

Figyelem! A versenyzők között kizárólag cisznemű hölgyek vettek részt, a többi társadalmi nem tagjai viszont nem, így a képek látványa nem fogja elnyerni a progresszív liberálisok tetszését. Ez legyen Magyarországon a legnagyobb probléma...

Szexmunkásokért kiálló Pride-zászló, amerikait kergető magyar ezüstérmes, nácit támogató DK

Szexmunkásokért kiálló Pride-zászló, amerikait kergető magyar ezüstérmes, nácit támogató DK

Nagy öröm, hogy már a románok is tervezik bevezetni a saját gyermekvédelmi törvényüket. Vajon őket is megszólja a Hamilton-Vettel szivárványos duó?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére