Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elemzők: Orbán megítélésének, az ellenzéki vízió hiányának és az ukrajnai háborúnak is döntő szerepe volt

888.hu, MTI

2022.04.05. 19:20

Orbán Viktor kormányfő megítélését, az ellenzék „kudarcos” mozgósító kampányát és víziójának hiányát, valamint az ukrajnai háborút jelölték meg a vasárnapi országgyűlési választás eredményének főbb okaiként a XXI. Század Intézet választásértékelő kerekasztal-beszélgetésén részt vevő elemzők kedden Budapesten.

 

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője a Terror Háza Múzeumban tartott rendezvényen arról beszélt, hogy az ukrajnai háború kapcsán a Fidesz-KDNP narratívájának az ereje sokkal nagyobb volt, mint az ellenzéké, az „túlment” a kormánypártok meglévő, elkötelezett szavazóbázisán.
Kijelentette, a kormánypártok „elmeneteli szándékot” megerősítő kampányt, míg az ellenzék „kudarcos” mozgósítási kampányt folytatott. A „hardcore” ellenzéki szavazókat bombázták üzenetekkel, feleslegesen – tette hozzá Závecz Tibor.

Az ellenzéki vereség másik fő okaként a vízió hiányát jelölte meg. Az elmúlt években nem derült ki semmilyen olyan alternatíva, amely „el tudta volna mesélni az embereknek” az Orbán Viktorhoz és a Fideszhez képesti más Magyarország vízióját – mondta Závecz Tibor, aki szerint az ellenzék el volt foglalva az „összerázódás különböző státuszaival”, nem volt ideje és szellemi kapacitása arra, hogy a magyar társadalomnak egy olyan víziót adjon, amely túlmegy azon: „nem akarom” Orbán Viktor hatalmi rendszerét megtartani.
Závecz Tibor szerint az is hiányzott az ellenzéknél, hogy érzelmileg tudjon azonosulni a társadalom egy részével, tudjon hozzá kapcsolódni, kötődni.
Kitért arra is, hogy amikor az ellenzék az összefogás kapcsán végre eljutott egy nyugvópontra, új helyzet állt elő Márki-Zay Péter megjelenésével. Így „egy kicsit lehetett az egészet kezdeni elölről” – fogalmazott Závecz Tibor, aki szerint most ellenzéki oldalon a szervezeti szétesés jelei figyelhetők meg.

 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a vasárnapi voksolás valójában miniszterelnök-választás volt, azt kellett eldönteni: Orbán Viktor maradjon, akit ismerünk, megszoktunk, „tudjuk, hogy mit várhatunk tőle”, vagy pedig egy kísérletbe bocsátkozunk és „Márki-Zay Pétert emeljük trónra”. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének a felmérések szerint sem volt soha többsége Orbán Viktorral szemben – jegyezte meg.
Kitért arra is, szerinte a közvélemény-kutatók ott tévedtek, hogy nem értették meg, mi az a nagyon egyszerű dilemma, ahogy felfogják az emberek a választást.
Mráz Ágoston Sámuel elmondta, az ellenzék erősen polarizált, a közös lista papíron megvolt, az egység valójában nem létezett és a választók érezték, hogy ez nem egy egységes ellenzék. „Ez is egy komponense volt annak, hogy nem szavaztak bizalmat ennek az ellenzéknek.” – fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel kijelentette: az integráció egyetlen járható útja egy tehetséges vezető felbukkanása lenne. „Ez a Fidesznek a megkerülhetetlen versenyelőnye.” – mutatott rá, majd úgy fogalmazott: „Orbán Viktor egy roppant tehetséges politikus, aki ezt a kőkemény politikai munkát el tudta végezni, hogy valódi egységbe szervezte azt a politikai közösséget, amelyet irányít”.

Azt mondta, Gyurcsány Ferencnek van politikai tehetsége, de neki az „ősproblémája” a népszerűtlensége, ami miatt nem tud előállni és vezetni egy közösséget, hanem mindig valakit előre kell tolnia, aki láthatóan ezt a munkát nem tudja kellő minőségben elvégezni.
Mráz Ágoston Sámuel szerint a háborús helyzetben Orbán Viktor tapasztalata versenyelőnyére vált.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója szerint is döntő szerepe volt a háborúnak a választás végeredményében.
Rámutatott, a háború egy olyan helyzetet teremtett, amelyben a biztonság és a stabilitás igénye került a kampány középpontjába.
Így nagyon nehéz lett bármilyen vezetőnek az ellenzéki oldalon, hogy a hatalomban lévő és az üzeneteit az előbbi alapértékekre összpontosító, kompetens és döntésképes miniszterelnökkel szemben érvényesüljön – mondta.
Hann Endre szerint a Jobbik szavazóinak is kulcsszerepe volt a választás kimenetelében, ugyanis jelentős részük a Mi Hazánk Mozgalomhoz vándorolt.

 

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese is arról beszélt, hogy miniszterelnök-választás volt vasárnap, és azt mondta, hogy a választók alkalmasabbnak találták az ország vezetésére Orbán Viktort, mint Márki-Zay Pétert, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.
A választási eredményben szerinte nagy szerepe volt a mozgósításnak is. Mindkét oldalra vonatkozóan megállapítható, hogy példátlan méretű aktivizálás zajlott a közösségi médiában – mondta.
Barthel-Rúzsa Zsolt kiemelte azt is, hogy a Fidesznek mindig van egy világos és követhető politikai stratégiája, míg az ellenzéknél ilyen nincs.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A rendőrség megakadályozott egy július 4-i tömeges lövöldözést Virginia állam fővárosában

A richmondi rendőrség megakadályozott egy július 4-i tömeges lövöldözést Virginia állam fővárosában, miután egy állampolgári bejelentés nyomán több embert letartóztattak, és számos fegyvert lefoglaltak – áll a helyi hatóságok szerdai nyilatkozatában, amely további részleteket azonban nem tartalmazott.

A FINA elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak

A FINA elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak

„Az egész FINA-család nevében” köszönő levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnöke a 19. FINA világbajnokság sikeres magyarországi megrendezéséért – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

A 888 podcastjának vendége: Bohár Tünde, a Megafon munkatársa.

Sopánkodhatnak a baloldali politikusok: az EP az atomenergiát is fenntartható energiaforrásnak minősítette

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére