Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ehhez pofa kell: a kormány nem, de Karácsony irányíthat rendeleti úton

888.hu, Pesti Srácok

2020.03.24. 12:05

Miközben a parlamentben a Párbeszéd utasította el leghangosabban a kormány felhatalmazását a rendeleti kormányzásra, addig társelnökük, Karácsony Gergely főpolgármester bizonytalan időre elhalasztotta a Fővárosi Közgyűlés üléseinek megtartását, e-mailben fogadja a frakciók véleményét, de az intézkedéseket lényegében ő maga hozza meg.

Bár hétfőn az ellenzéki országgyűlési képviselők nem járultak hozzá, hogy a kormányzat minél hamarabb meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet – érvelésük szerint azért, mert ezzel diktatúrát építene Orbán Viktor –, Karácsony Gergely bejelentette:

a Fővárosi Közgyűlés bizonytalan ideig nem ülésezik, de nem kell félni, majd ő rendeletek útján, egy személyben dönt

a budapesti kérdésekről – figyelt fel rá a Pesti Srácok hírportál.

A balliberális Népszava számolt be róla elsőként, hogy Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket, és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről. Bár korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött megtartják a közgyűlést, aztán mégis úgy döntöttek: a soron következő közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket inkább elküldik a frakcióknak, akiknek véleményezni kell azokat az előre jelzett határidőig, majd

a főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt

az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében.

Veszélyhelyzet idején a 2011-ben elfogadott katasztrófavédelmi törvény rendelkezései az irányadóak. Ez határozza meg a többi között azt is, hogy veszélyhelyzetben milyen sajátos irányítási szabályok vonatkoznak az önkormányzatokra. A jogszabály értelmében

veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

De a törvény arra is kitér, hogy a település vezetője ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről – írja a Pesti Srácok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére