Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több kivándorló jön haza

Pörge Béla

2018.05.05. 10:00

A statisztikák szerint egyre kevesebben hagyják el Magyarországot, miközben egyre többen visszatérnek.

2017-ben tizenöt százalékkal csökkent a kivándorlás, tavaly 25 100-an hagyták el az országot. Ráadásul 18 ezernél is többen tértek haza az előző évben a korábban kivándoroltak közül, ez kilencszázalékos növekedés 2016-hoz képest. Szakértők szerint ennek a fő oka a magyar gazdasági fellendülés volt.

Érdekesség, hogy az ENSZ adatai szerint a magyarok 6 (a magyarországi magyarokra vonatkozik ez a szám, a határon túliak nincsenek benne), a románok 17,5, a horvátok 20,4 a portugáloknak pedig a 22,3 százaléka él egy másik országban.

Most, nyolcéves kormányzást követően a magyar gazdaság olyan állapotba került, hogy a kivándorlás mérséklődött, tehát egyre kevesebben hagyják el Magyarországot; a régiós adatok alapján a legkevesebben Magyarországról vándoroltak ki"

mondta Deák Dániel politológus az M1-en.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a magyar társadalomnak nagyon alacsony a mobilitása, azonban amint megnyílt a külföldi munkaerőpiac, sokan úgy vélekedtek, hogy ha már amúgy is költözni kell a munka miatt, akkor elmennek Ausztriába, Németországba vagy más egyéb országokba. Egy ideig kedvezőtlen volt a gazdasági helyzet is Magyarországon, ami összességében az elvándorlást eredményezte.

Mindkét szakértő arról beszélt a műsorban, hogy külföldön arányaiban sokszor sokkal nehezebb lakáshoz jutni, mint Magyarországon. Erre Londont hozták fel példaként.

A szakértők szerint a fiatalok általában csak rövidebb időre mennek ki külföldre, amíg többen együtt élve félre is tudnak tenni, amiből aztán itthon el tudják kezdeni az életüket, nyelvtudással is felvértezve.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére