Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre kevesebben támogatják a baloldal kormányfőjelöltjét

888.hu

2022.03.14. 14:15

A Századvég legújabb kutatása szerint Márki-Zay Péter tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban

 

A Századvég kutatása alapján kijelenthető, hogy a magyarok 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is, ezzel szemben Márki-Zay Pétert, a balliberális pártok kormányfőjelöltjének megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná.

 

Érdekesség, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban.

 

Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat elmondható, hogy a baloldali erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani. A felmérés rámutat arra, hogy

 

a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná, míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén.

 

Ezen felül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben.

A kérdés életkor szerinti megoszlását vizsgálva fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél:

 

a 18–29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi városvezetőt látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban.

 

Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy a bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben. A politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka balliberális kihívóját támogatná – olvasható a Századvég honlapján.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére