Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre biztonságosabb a fõváros

Bokor Gábor

2019.03.27. 13:05

Mintegy tíz százalékkal csökkent a fõvárosi regisztrált bûncselekmények száma 2018-ban az elõzõ év adataihoz képest a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) múlt évi beszámolója szerint, amelyet szerdán egyhangúlag fogadott el a Fõvárosi Közgyûlés.

A rendőrségi beszámoló szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban 9,8 százalékkal – 62 870-ről 56 739-re – csökkent. Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a BRFK sikeres évet zárt, az elmúlt kilenc évet tekintve tavaly volt a legalacsonyabb a bűncselekmények száma Budapesten.

Tovább csökkent a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább negatívan befolyásoló kiemelt bűncselekmények száma"

– tette hozzá, majd a jövő év fő feladatai között jelölte meg, hogy a kábítószer elleni küzdelem során a kínálati oldalt csökkentsék, minél több kábítószer-kereskedőt fogjanak el. Továbbá a gyalogos járőrszolgálatot előtérbe kívánják helyezni 2019-ben, mert "a látható rendőrség" visszatartó erőt jelenthet a közterületi bűncselekményekkel szemben.

Terdik Tamás fejlesztendő területként beszélt a baleset-megelőzésről, ugyanis a sérüléssel járó balesetek száma az elmúlt kilenc évben nem csökkent. Közölte azt is, hogy a rendőrség átlagos reagálási ideje – ez a küldés kezdeményezése és a riasztott egység helyszínre érkezése között eltelt időt jelenti – 2018-ban átlagosan 12 perc volt.

A rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy a BRFK-nál április elsejével létrejön egy olyan szervezeti egység, amelynek feladata az eltulajdonított dolgok mielőbbi visszajuttatása a jogos tulajdonosoknak.

Tarlós István főpolgármester a főváros nevében köszönetet mondott a BRFK vezetőinek és munkatársainak az egész éves munkájukért. A rendőrségi beszámoló szerint a Budapesten regisztrált emberölések száma a 2017-es 34-ről a múlt évben 27-re csökkent, ugyanakkor a szándékos emberölések száma eggyel emelkedett, 16-ra nőtt. A testi sértések száma 2,5 százalékos csökkenést mutat: 2017-ben 2048, 2018-ban 1996 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A halált okozó testi sértések száma nem változott a fővárosban, 3-3 ilyen történt 2017-ben és 2018-ban is, a súlyos testi sértéseké 1 százalékkal nőtt (1124-ről 1135-re).

A beszámoló szerint kiskorú veszélyeztetése vonatkozásában 3,3 százalékos emelkedés figyelhető meg: 2017-ben 184, 2018-ban 190 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A garázdaságok száma tavaly 5,9 százalékkal – 2766-ra – emelkedett, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeké pedig 31,7 százalékkal nőtt, 167-ről 220-ra.

A vagyon elleni bűncselekményeken belül jelentős, 26,7 százalékos csökkenés figyelhető meg a lopások – ezzel együtt a betöréses lopások – számának alakulásában: 2017-ben 25 552, 2018-ban 18 727 esetet regisztráltak – olvasható a dokumentumban. Az autólopások száma 50,7 százalékkal csökkent (998-ról 492-re) a főváros kerületeiben tavaly a 2017-es év adataihoz képest, a gépjárműfeltörések száma pedig 48 százalékkal (1768-ról 920-ra) esett vissza.

A múlt évben 17,5 százalékkal kevesebb lakásbetörést regisztráltak Budapesten 2017-hez képest, számuk 2994-ről 2469-re csökkent. A rablások száma is csökkent, 270-ről 240-re, ami 11,1 százalékos visszaesést jelent. A beszámoló szerint a rendőri eljárásokban a nyomozás eredményessége 2018-ban az előző évhez képest 48,3 százalékról 61,1 százalékra emelkedett. Kitértek arra, hogy Budapesten 2018-ban a személyi sérüléses balesetek száma a 2017-es adatokhoz viszonyítva 3,5 százalékkal, 3685-ről 3556-ra csökkent.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Brutális összecsapásba torkollott Lengyelországban egy melegtüntetés

Brutális összecsapásba torkollott Lengyelországban egy melegtüntetés

Összecsaptak a rendőrökkel egy melegtüntetés ellenzői szombat délután Lengyelországban.

Ismét Budapest rendezheti a vizes világbajnokságot

Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA döntött vasárnap a dél-koreai Kvangdzsuban.

Alföldi szerint Ecuador is előrébb tart, mint Magyarország

Alföldi szerint Ecuador is előrébb tart, mint Magyarország

Bár a dél-amerikai ország lakosságának egyharmada mélyszegénységben él, a balliberális rendező szerint mégis sok mindenben előrébb tartanak, mint mi, magyarok.

Ha Anglia, akkor csak az ale?

Ha Anglia, akkor csak az ale?

Ha Angliáról és sörökről van szó, akkor mindenkinek egyből valamilyen ale ugrik be. De vajon tudnak csinálni az angolok lagereket is?

Egy különös választás, amin 1700 külföldi megfigyelő vesz részt

Egy különös választás, amin 1700 külföldi megfigyelő vesz részt

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Ukrajnában, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Különös haj, különös humor – ő nyithat új fejezetet Nagy-Britannia számára

Különös haj, különös humor – ő nyithat új fejezetet Nagy-Britannia számára

Július 21-én, azaz a mai napon zárul a brit Konzervatív Párt új vezetőjének személyéről rendezett szavazás, amelyen a párttagsággal rendelkezők vehetettek részt. A tét nem is lehetne nagyobb, ugyanis a vezetői pozíció mellé egy kormányfői szerep is jár, s a felmérések szerint ennek a birtokosa Alexander Boris de Pfeffel Johnson, közismertebb nevén Boris Johnson volt külügyminiszter lesz.

Transzvesztiták olvastak mesét a gyerekeknek egy amerikai könyvtárban

Transzvesztiták olvastak mesét a gyerekeknek egy amerikai könyvtárban

A texasi Dallasban két drag queen látogatott el a Grauwyler Park Branch könyvtárba, ahol mesét is olvastak a gyerekeknek.

„Összefogással meg tudunk maradni kereszténységünkben, nyelvünkben, magyarságunkban egyaránt”

A székelyföldi Atyhán szombaton felszentelték azt a római katolikus templomot, amelyet egy villámcsapás okozta 2016-os tűzvész után kellett újraépíteni. Az eseményen Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére