Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy új, családközpontú Európa alapjait rakták le a budapesti családpolitikai csúcson

Horváth József György

2019.09.05. 14:52

Kormány- és államfők szólaltak fel csütörtök délelőtt a harmadik Budapesti Demográfiai Csúcson. Orbán Viktor, Andrej Babis, Tony Abbott és Aleksandar Vucic egyetértettek abban, hogy „a család az első”.
A család fontosságát, a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták a meghívott európai vezetők a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

A vezetők egyetértettek abban, hogy a demográfiai problémák és változások hasonlóan fontosak, mint a klímaváltozás témája, mégis méltatlanul keveset beszélünk a demográfiáról. A kormány- és államfők elvetették és esztelenségnek nevezték azt az alattomosan terjedő balliberális álláspontot, miszerint a fejlett világ országaiban kevesebb gyermeknek kellene születnie. Az eszetlen balliberális érvelés szerint csak így menthetjük meg a Földet például a globális klímaváltozástól. Ennek a gyermek- és családellenes elképzelésnek a képviselői megvetik a családtámogatásokat, ellenzik, akadályozzák a családpolitikára fordítandó erőfeszítéseket és forrásokat. Ez ellen az ideológiai őrület ellen is szót emeltek a Budapesti Demográfiai Csúcs meghívottjai.

A Várkert Bazárban megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kiemelte: helyes a demográfiai változásokat a jelenlegi problémák élére emelni, azon kihívások közé, amelyek azonnali cselekvést követelnek. Minden ország, Közép-Európa és az egész kontinens jövője szempontjából fontos, hogy megoldják ezeket a problémákat – jelentette ki.

Szerbia készen áll, hogy együttműködjön Magyarországgal és a többi közép-európai országgal a demográfiai kihívások kezelésében

– emelte ki.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Úgy vélte, helyes demográfiai csúcsot tartani, hiszen itt tanulhatnak egymástól. Az európai országok az elöregedő népesség, a csökkenő születésszám és a migráció problémájával néznek szembe, és ez sok lehetőséget biztosít az együttműködésre, a bevált gyakorlatok megosztására – mutatott rá. A szerb államfő méltatta a magyar családpolitikai intézkedéseket, amelyek javítottak a demográfiai mutatókon, így – mondta – az egész magyar társadalom megelégedésére szolgálnak.

A családpolitika eredményei csak hosszú távon mutatkoznak meg, ezért továbbra is kemény munkára, sok erőfeszítésre van szükség. Szerbiában igyekeznek modern, minőségi államot építeni, hogy a fiatalok bátran tervezhessék a jövőjüket, vállaljanak gyermekeket – tette hozzá. Megjegyezte: a szerb-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokban vannak, és e tekintetben meg kell köszönni Orbán Viktor magyar miniszterelnök elkötelezett munkáját.

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a demográfiai változások témája nem olyan népszerű, mint a klímaváltozás, de a csökkenő népességnek hasonlóan súlyos következményei lehetnek az országainkban.

A jó államot onnan lehet megismerni, hogy az emberek nem féltik a jövőjüket, a népesség nő, de nem a migráció révén

– vélekedett.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kifejtette: Közép-Európa olyan térség, ahol jó élni, ahol jó körülményeket teremtettek a családoknak. A visegrádi régióban nemcsak a jó gazdasági helyzet és a biztonság az elsődleges cél, hanem a jó családpolitika kialakítása is – hangsúlyozta. Babis megjegyezte: fontos családbarát lehetőségeket biztosítani azoknak az anyáknak, akik visszamennének dolgozni, és összességében hatékony családpolitikára van szükség, amely megfelel a mai fiatalok igényeinek. Andrej Babis kitért rá: sok család gazdasági okokból nem vállal harmadik gyermeket, pedig ösztönözni kell a harmadik gyermek vállalását, és itt merül fel az állam szerepe. Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogathatják a három gyermeket nevelő családokat – mondta.

A cseh miniszterelnök szerint a demográfiai problémák következményei csak több évtized múlva fognak igazán jelentkezni, de jó, ha már most foglalkoznak vele.

Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök elmondta: olyan politikára van szükség, amely támogatja a családokat, és nem a bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést. Magyarország családbarát programja egyedi, és veszi a politikai bátorságot, hogy ösztönözze a népességnövekedést, ezért más országoknak is tanulmányozniuk kell – hangoztatta.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Úgy látja, ha kevesebb gyermek születik a nyugati országokban, ezek az államok kisebbek és gyengébbek lesznek, ami kifejezetten hátrányos egy olyan világban, ahol az országok versengenek egymással. Közölte:

A Nyugat zsugorodása a becslések szerint gyorsulni fog, így idővel megváltozhat a világ rendje. A probléma a Nyugat számára abban áll, hogy más országok egyre nagyobbakká és gazdagabbakká válnak

– magyarázta. Mint elmondta: a bevándorlás révén ugyan növekedhet a népesség, de a nyugat-európai országok jelentős része megtapasztalta, hogy a bevándorlók nem képesek integrálódni, ami terhet jelent a társadalomra.

A párbeszéd és a kölcsönös eszmecsere jegyében Orbán Viktor magyar miniszterelnök elmondta, hogy szerinte mi a jó recept a sikeres családpolitikához, ezzel megosztva a magyar családpolitika alappilléreit a csúcs vendégeivel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Íme a magyar recept:
  • Szükség van alkotmányos alapokra, ezek hiányában nem lehet hosszú távú családpolitikát folytatni. Ezek az alkotmányos alapok védenek meg a családellenes bírósági döntésektől, valamint attól, hogy a gyakran családellenes nemzetközi szervezetek, NGO-k, hálózatok „behatoljanak” a magyar államéletbe, döntéshozatalba.
  • A jó családpolitikához kellenek gazdasági alapok is: Magyarországon tíz év alatt kétszeresére növelték a családoknak juttatott költségvetési támogatást. Hosszú éveken keresztül van szükség kiszámítható családtámogatási szisztémára.
  • A családtámogatási juttatásokat össze kell kötni a munkavállalással, a gyermekeknek nyújtott támogatásokat pedig össze kell kapcsolni a szülői kötelességek teljesítésével.

A magyar családpolitika sikerességének feltételei:

  • A kereszténység visszaerősödése Európában.
  • Legyenek társak, ugyanis egyedül nem megy (pl. Csehország és Szerbia).
  • A magyar nemzeti össztermék 2030-ig minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg az unió gazdasági növekedésének átlagát.

A magyar családpolitika szellemi alapjai:

  • Minden gyermeknek joga van apához és anyához.
  • A család és a gyermek nem más, mint a nemzeti közösség biológiai újratermelésének előfeltétele.
  • Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el fog tűnni.
  • A családtámogatási rendszer eredményességében akkor érhető el a fordulópont, ha a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket.
Orbán Viktor egy komoly veszélyre is felhívta a figyelmet a családpolitikai csúcson:
Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból

– mondta a magyar miniszterelnök. A népességfogyás Orbán szerint nem világjelenség és nem is a keresztény civilizáció jellegzetessége, hanem általános európai jelenség, aminek az oka a két világháború iszonyatos embervesztesége, amelyből a mai napig nem sikerült talpra állni. És mivel a politika idézte elő a bajt, kijavítani sem lehet a problémákat erőteljes állami szerepvállalás nélkül – jelentette ki.

Recept a demográfiai problémák leküzdésére Európában:
  • A demográfia kérdésében a migrációs megoldást távol kell tartani.
  • Nem szabad hozzájárulni egy lakosságcseréhez.
  • Azt az esztelen érvelést is el kell utasítani, amely szerint a Föld akkor járna jobban, ha kevesebb gyermek születne.
  • A teremtés rendje szerint az ökoszisztémának az ember nem ellenfele, hanem része, ezért nem szembefordítani kell a kettőt egymással, hanem értelmesen kell kijelölni az egyre növekvő számú emberiség helyét az ökoszisztémában.
Miért ne sikerülhetne nekünk, magyaroknak?

Európában, „a magas politikai szalonok világában” a magyar demográfiai politika céljáról – a 2,1-es termékenységi mutató eléréséről – 10-ből 9-en azt mondják, nem sikerülhet. De számos korábbi magyar intézkedésről is így nyilatkoztak: ilyen volt például az IMF „hazaküldése”, a bankadó, a rezsicsökkentés, a multinacionális cégek megadóztatása, az arányos jövedelemadó, az egymillió új munkahely létrehozása 10 év alatt, a migránsok megállítása és a határkerítés építése. Minden egyes, a magyar nemzet számára fontos célt, amit kitűztünk – hiába mondta 10-ből 9, hogy nem lehetséges –, végül mégiscsak elértük. Sikerülhet, ha kitartunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére