Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egész évben Balaton

Fodor-Horváth Zsófia

2019.09.29. 16:20

Folytatódik Lokálpatrióta sorozatunk, ezúttal a Balaton északnyugati csücskét látogattuk meg.

Ha azt mondom Balaton, a legtöbbeknek a tömött strandok, szocreál hekkezők és palacsintázók, esetleg a Siófokig bedugult M7-es jut eszébe. Pedig a Balaton ennél sokkal több, ráadásul ősszel lesz csak igazán szép, a strandoláson kívül pedig egészen sok programlehetőség van ilyenkor is.

Badacsony

A Balaton legismertebb vulkanikus hegye az egyik legkedveltebb kirándulóhely. Hosszabb és rövidebb túrák is tervezhetők, a pincesort viszont érdemes a végére hagyni.

A „Kiss József„ Alapítvány Kuratóriumának felhívása!

Aktualitások Az Alapítványt létrehozó néhai Kiss József badacsonytomaji ingatlantulajdonos akaratának megfelelően az Alapítvány céljai között szerepel a badacsonytomaji nyugdíjas polgárok életminőségének javítása. Az alapítványi cél megvalósítása érdekében a Kuratórium döntött arról, hogy minden évben április 1 – és június 10.- e közötti, valamint szeptember 15.-től mácius 15.-ig terjedő időszakban lehetőséget biztosít egyhetes pihenésre Hévízen, az Alapítvány tulajdonát képező egy szoba + nappali, teraszos, összkomfortos , földszinti társasházi lakásban.

Szépkilátó Csókafészekkel

A Szépkilátó neve nem véletlen, a hagyományos megmászni való kilátókhoz képest ez egy tisztás, ahonnan belátjuk majd az egész Balatont. A kilátás tényleg festői, élvezhetjük a Csókafészekből is: na persze nem kell beülnünk a madarak közé, az északi part egyik legjobb konyhájú étterméről van szó. Itt már beütött a gasztroforradalom, a kis adagokat viszont kárpótolja az ízélmény.

Balatongyöröki móló

Balatongyörök méltatlanul kevés figyelmet kap az északi parton, pedig az egyik legkedvesebb község a térségben. A móló a füredi hangulatot idézi, de nincs benne hasonlítani akarás: ez a kilátás és a hangulat csak Balatongyörökön tapasztalható. Ideális helyszín őszi romantikus sétákhoz, kockás pokrócos piknikhez és persze lánykéréshez! ?

Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely

A Balatont körbefutó bringaút már önmagában is egy egész hétvégét kitöltő program lehet, ha valaki nekivágna, feltétlenül álljon meg Gyenesdiáson a Bringatanya nevű fagyizónál. A kis családi vállalkozás mára már világhírt szerzett a nemzetközi versenyeken díjazott fagyijaikkal. Gyümölcsös és csokis fagyicsodák, természetes alapanyagok, klasszikus és modern ízek, laktózérzékenyeknek is! A nem édesszájúak sem unatkozhatnak, hiszen a szomszédban ott a gyenesdiási halpiac frissensült halakkal és húsokkal.

A Somogyi fagylaltműhely egyik díjazott fagyija, az Il mio cioccolato.

 

A Bringatanya mellett a Halpiac várja a kevésbé édesszájúakat

Festetics-kilátó, Gyenesdiás

Ha meguntuk a sütögetést Gyenesdiás erdei kirándulóközpontján, a Nagymezőn, onnan egy vadregényes úton feljuthatunk a kilátóhoz. Ha valaki szeretné leküzdeni tériszonyát, érdemes itt kezdenie: a háromszintes kilátóról nyíló kilátás a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra ugyanis pótolhatatlan élmény.

A kilátóról látható a gyenesdiási bánya is, amit az odavezető úton is megcsodálhatunk

Gyenesi kilátók útja (körtúra) – Gyenesdiás

Kilátó túránkat azoknak ajánljuk, akik szeretnék átmozgatni testüket, útközben megcsodálni a környék legszebb panorámáit, ám pár óránál többet nem szánnak túrázásra. Gyenesi kilátók útja Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Jókai u. – Kőbánya – Nagymező – Festetics kilátó – Erdei tornapálya – Pető-hegy, Berzsenyi-kilátó – Tüskés lap – Vadlánlik – Dolomit tanösvény – Fénykereszt – Mária szobor, Kesellő – Bem u.

Boratórium, Keszthely

Az utóbbi években komoly hiány mutatkozott Keszthelyen az olyan beülős helyekből, ahol nemcsak finomakat lehet enni-inni, de kulturális programok is vannak. Ezt a hiányt pótolta a Boratórium: ínyenc és magyaros fogások, hatalmas borválaszték és hétről hétre megújuló irodalmi estek. A Boratórium Keszthely Hadikja, egyetlen szépséghibája van: egészen rossz helyen, a helyi Alphapark üzletközpontban van. A hátránya azért az előnyére is fordul, ami az ingyenes parkolóhelyeket illeti.

Festetics-kastély

A Festetics család barokk stílusú kúriája ma már múzeumként működik, évente több kulturális eseménynek és persze esküvőknek ad helyet. A kastély hatalmas parkja ingyen látogatható, oda betérve úgy érezhetjük, kisebb időutazáson vettünk részt. Ha valakit nem vonz az aranyozott barokk stílus, a kastélyparkban kávézgatva megvárhatja családtagjait, amíg ők megnézik az időnkét színházi előadásoknak, hangversenyeknek is helyt adó Tükörtermet.

A Festetics kastély parkja kedvelt esküvői helyszín

Vadaskert Csárda

Ha Hévíz felé vesszük az irányt, a tófürdő előtt mindenképpen érdemes betérni a Vadaskert Csárdába. Igazi magyaros fogások, zalai dödölle, prósza és persze hatalmas választék vadhúsból! Húsimádóknak kötelező, de a vegánok sem unatkoznak itt: az étterem mellett kis vadaspark található, meglepően szelíd dámvadakkal és muflonokkal.

A Csárda igazi zalai fogásokkal várja vendégeit.

A vadasparkban szelíd dámszarvasok és muflonok várják a gyerekeket és vegánokat

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére