Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dömötör Csaba: A közép-európai népek küldetése az egymásba kapaszkodás

888.hu

2021.10.23. 20:41

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Közép-Európában élők küldetése nem egymás legyőzése, hanem az egymásba kapaszkodás – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Szabadkán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szervezett vajdasági központi ünnepségen.

 

A történelem most talán az utolsó esélyt adta meg arra, hogy ezek a népek új korszakot nyissanak, a keletről vagy a nyugatról érkező veszélyekkel szemben megvédjék magukat és együtt emelkedjenek fel – jelentette ki az államtitkár.
A politikus hozzátette: az utóbbi tíz év azt is bizonyította, hogyha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nem csak a magyaroknak, hanem a környező országok népeinek is jó.
Dömötör Csaba úgy fogalmazott:

„a magyarság csillaga felemelkedőben van”, de ennek oka nem a vakszerencse, hanem a közösen elvégzett munka. „Az elmúlt évtized visszaadta a magyarok önbecsülését, és ez erősödő, határon túli közösségeket is jelent”.

Kiemelte, hogy Magyarország már nem az, ami akárcsak egy évtizeddel ezelőtt is volt. „A jövőnket érintő döntéseket magunk hozzuk, a biztonságunkat és a kultúránkat őrizzük, gazdaságunkat pedig erősítjük, és ezt a gyarapodást arra fordítjuk, hogy erősítsük a magyarok közösségét, éljenek a világ bármely táján”.
Rámutatott, hogy „Magyarország minden korábbinál látványosabban tud segítő kezet nyújtani a külhoni magyar közösségeknek”. Példaként említette, hogy 2010 óta tízszeresére nőtt a határon túli magyarság támogatása, csak az idén másfélezer külhoni szervezet kap segítséget.
Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetpolitikában semmi sem magától értetődő, de abban biztosak lehetnek a külhoni magyarok, hogy „amíg ennek a kormánynak van cselekvési lehetősége, Önök mindig számíthatnak az anyaország támogatására”.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy október 23-a a függetlenség, a szabadságvágy, a szuverenitás visszavételének ünnepnapja, és ez az elmúlt 65 évben nem változott, noha a világ átalakult.

„Meggyőződésünk, hogy mindazok, akik részt vettek a dicsőséges forradalomban, annak az eszmének az elérése érdekében cselekedtek, ami nem írható felül és nem cincálható szét. Ez pedig a nemzet és a nemzeti szabadság, függetlenség és önrendelkezés eszménye. Ilyen módon nekünk, vajdasági magyaroknak csakis egyetlen '56 létezik, mert hiszünk a nemzet egységében, a szabadság eszméjében, abban, hogy a demokrácia alapja az önrendelkezés, amit nem meghaladni kell, hanem kiteljesíteni”

– hangsúlyozta.
Pásztor István rámutatott, hogy „a szabadság megtapasztalása sohasem egyforma, de mindig ugyanabból az érzésből indul útjára: az embereknek elegük lesz abból, hogy úgy veszik el tőlük az önállóságukat vagy a szabad döntéshozatalt, hogy folyamatosan azt sulykolják a fejükbe, hogy nem tudják, mi a jó nekik”.
A politikusok az ünnepség előtt a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából megkoszorúzták a Szabadka melletti Palics 1956-os emlékművét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tarlós István szerint a Városháza-ügynek a rendőrségen a helye

A jelenlegi Városháza-ügyet aligha lehetséges egy önkormányzati vizsgálóbizottság keretei között tisztázni – mondta egy interjúban Tarlós István. A korábbi főpolgármester szerint a tömegközlekedés működési felfüggesztésének ötlete is csak egy buta blöff volt Budapest vezetése részéről.

Orbán Viktor Románia új kormányfőjének: a szomszédok számíthatnak egymásra

Nicolae Ciucă Románia miniszterelnökévé választása alkalmából Orbán Viktor levélben fejezte ki gratulációját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére