Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Die Welt: Magyarország Európa-bajnok lett oltásban

888.hu, Mandiner

2021.03.11. 10:30

A Die Welt című német lap csütörtöki számában arról írt: Magyarország az elmúlt napokban extrém módon felgyorsította az oltásokat, ezzel pedig gyorsabb, mint bármelyik EU-s ország – közölte a Mandiner.hu.

 

Gregor Schwung kommentárja a Die Welt csütörtöki számában azt fejtegeti, hogyan lett Magyarország európai viszonylatban az első a beadott oltásokat illetően – írták.

Kínai és orosz

A szerző szerint Magyarország már az év végén kilógott az európai rendelési procedúrából, miután 7 millió oltóanyagdózist rendelt Moszkvából és Pekingből – az EU-ból rendelt 19 millión kívül. A kínai és orosz oltóanyagokat pedig jelenleg gyorsabban is szállítják. Az EMA most vizsgálja a Szputnyik V vakcinát, Magyarország azonban mindenkinél előbb cselekedett. Orbán Viktor ezzel az EU-t politikai nyomás alá is akarta helyezni, azonban ami sokak szerint csak egy reklámfogás volt, az mostanra sikeres oltási stratégiává vált.

Pár hete még sok magyar kételkedett a kínai oltóanyagban, mert szkeptikusan álltak hozzá a gyors engedélyezéshez. A szakértők szintén szkeptikusak voltak, és egyes orvosok is vonakodtak beadni a Sinopharm oltóanyagát. Orbán az év eleje óta személyesen reklámozta a vakcinát, mondván

a kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért azt gondolom, ők tudják róla a legtöbbet”.

A kormányfő a témát az EU kritizálására is felhasználta, mondván, ha Európából nem jön az oltóanyag, akkor máshonnan kell azt beszerezni – közölte a lap.

Gyorsuló tempó

Amikor az ország két hete elkezdte a Sinopharm alkalmazását, az oltási tempó nagyon begyorsult, és pár nap alatt minden nagyobb uniós tagállamot lehagytak. Az NNK elmondta:

Sokkal nehezebb helyzetben lennénk, ha nem lenne a kínai oltóanyag.”

A szkepticizmus rövid idő alatt megszűnt az országban. Falus András immunológus elmondta az újságnak, hogy „a harmadik hullámban vagyunk, a kórházak tele, és rekordmagasak a halálozási adatok... ez gondoskodik róla, hogy az emberek minden oltóanyagot elfogadjanak – mindegy, honnan jön”.

Ellenzéki kritikák

Bihari Ádám (HVG) hasonlóan látja dolgot. Arról beszélt, hogy sokan, főleg az ellenzékiek mindig azt mondták, nem fogadják el a kínai oltóanyagot, csak azt, amit az EMA is engedélyezett:

Azonban ha felhívják őket, és választás elé állítják, hogy a Sinopharm vakcináját kapják, vagy várnak még pár hetet, akkor megváltozik a helyzet.”

Az ország sikere mögött még egy tényező áll: Magyarország mostanra felborította az oltási tervet: csak az első csoport kapta a tervek szerint az oltást, a többi csoport most párhuzamosan jön. Falus szerint „nagy káosz alakult ki, de ez lehet az oka annak, hogy egyszerűen gyorsabban megy” – idézték.

A gyors immunizálás az egyszerű infrastruktúrának is köszönhető: ha valaki oltást szeretne, a kormány weboldalán regisztrál az adataival, amelyeket továbbítanak a kórházaknak és az orvosoknak, majd a páciensek SMS-t vagy telefonhívást kapnak. Bihari szerint ez egész jól működik, és az emberek így gyorsan időponthoz jutnak.

Eddig csak egy tévedés történt: a múlt héten 75 000 ember kapott véletlenül SMS-t, amit aztán vissza kellett vonni. Magyarország pedig még gyorsíthat is, mert eddig a meglévő dózisok csupán 59 százalékát adták be. Az egészségügyi hatóság bizakodó: április elejéig további 1,3 millió első dózissal számolnak, júliusra pedig a teljes lakosság beoltásával – írták.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére