Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deutsch Tamás okkal bírálja az Európai Bizottság javaslatát

888.hu

2020.05.27. 19:30

Magyar szempontból nem túl sok bizakodásra ad okot az Európai Bizottság újabb többéves keretköltségvetési javaslata és a tagországok nemzetgazdaságainak újraindulását támogató Helyreállítási Alap.

Ma az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bemutatta a koronavírus járvány okozta gazdasági válságból való kilábalásra vonatkozó uniós javaslatokat, írja a Fidesz-eu.hu. Az Európai Bizottság csomagja a korábban már tárgyalt, de még jóvá nem hagyott többéves pénzügyi kerettervet (MFF) és az új Helyreállítási Eszközt tartalmazza. A Helyreállítási Eszköz mérete a javaslat szerint

750 milliárd euró lenne, a többéves pénzügyi kerettervben pedig 1100 milliárd eurót osztanának el hét évre.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP delegációvezetője elmondta: siker, hogy a javaslat szerint az új Helyreállítási Eszközt nem a többéves pénzügyi keretterv forrásainak a terhére, és ezáltal nem a hagyományos uniós fejlesztéspolitikák, a regionális fejlesztési programok és a közös agrárpolitika rovására hoznák létre. Ezek a fejlesztési programok már többszörösen bizonyították hasznosságukat. A többéves pénzügyi kerettervvel kapcsolatban a tagországok kétharmada, köztük Magyarország által megfogalmazott korábbi kritikák az előző javaslatokhoz képest szinte változatlan új előterjesztés kapcsán is megalapozottak.

Győri Enikő az EP Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának tagjaként hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években kiemelkedő gazdasági sikert ért el, és a járvány kezelésében is élen jár. Ennek köszönhetően a koronavírus okozta válság várhatóan kevésbé fogja megviselni a magyar gazdaságot, mint az uniós átlag. Indokolatlan lenne ugyanakkor, ha a közép- és kelet-európai tagállamok azért nem részesülhetnének kellő mértékben a forrásokból, mert egyrészt sikeresen kezelték a járványt, másrészt fegyelmezett költségvetési politikájuk révén éveken át csökkentették államadósságukat. A válság valamennyi országot sújtotta; fontos, hogy a helyreállítási forrásokból is igazságos módon, ugyanolyan feltételek mellett részesüljenek, legyenek az eurózónához tartozó, vagy azon kívüli tagállamok.

“Az nem fordulhat elő, hogy a szegényebb tagállamok finanszírozzák a gazdagabbakat”– emelte ki.

Deutsch Tamás az EP Költségvetési- és Regionális Fejlesztési Bizottságainak tagjaként a Helyreállítási Eszköz kohéziós politikát támogató forrásai kapcsán kiemelte: a kohéziós politikához hasonlóan minden tagállam részesülni fog ezekből, és a korábban bevezetett rugalmas végrehajtási szabályok lesznek érvényesek. Ugyanakkor itt is fontos, hogy a források elosztásánál figyelemmel kell lenni a tagállamok közti gazdasági fejlettségbeli különbségekre, valamint a válság által érintett gazdasági szektorok állapotára. A felzárkózás és a gazdasági növekedés előmozdítása a kohéziós politikán keresztül kulcsfontosságú lesz a válságot követően.

Hidvéghi Balázs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja elmondta:

a közös agrárpolitika (KAP) költségvetésére vonatkozóan Magyarország álláspontja változatlan: azt reálértéken a jelenlegi szinten kell tartani.

Az új KAP jóval magasabb környezeti elvárásai komoly többletterhet jelenthetnek a gazdálkodók számára, melyet a múlt héten megjelent két stratégiában – A termőföldtől az asztalig, illetve A biodiverzitás stratégiában – foglalt bizottsági célkitűzések csak fokoznak. A stratégiákban megjelent célszámok jelenleg kivitelezhetetlennek tűnnek; veszélyeztetik a biztonságos élelmiszerellátást, és az élelmiszer- és alapanyagárak emelkedéséhez vezethetnek.

Deutsch Tamás megjegyezte, az új Helyreállítási Eszköz 750 milliárd eurós forrását az Európai Bizottság hosszú lejáratú hitelek felvételével fogja előteremteni.

A hitelt a tagországok fogják 30 év alatt visszafizetni, a többéves uniós keretköltségvetéshez történő befizetéseik arányában.

Magyarországnak az 1 %-os befizetési arányával a 750 milliárdos tartozás 1 %-át, 7,5 milliárd eurót kell visszafizetnie. Ehhez az adóssághoz képest elfogadhatatlan, hogy ezt az összeget alig meghaladó, csupán 8,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapna hazánk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Alapjogokért Központ: kíméletlenül büntetendő a pedofília

Alapjogokért Központ: kíméletlenül büntetendő a pedofília

Az Alapjogokért Központ tegnap bemutatta a balliberális Révész Sándor újságíró 2014-es, „A pedofil is ember” (sic!) c. cikkét, melyben a rajzolt pedofil tartalmakat mentegette. Most újabb gyöngyszem került elő.

Varga Mihály nyomatékosította a magyar álláspontot

Varga Mihály nyomatékosította a magyar álláspontot

A magyar álláspont szerint igazságosnak, rugalmasnak és a politikamentesnek kell lennie a gazdasági újraindítást célzó uniós helyreállítási csomagnak – jelentette ki Varga Mihály az unió pénzügyminisztereinek, videokonferenciás tanácskozásán.

Bulgáriában rekordot döntött az új fertőzések száma

Bulgáriában ismét rekordot döntött az egy nap alatt újonnan megfertőződöttek száma.

Nanushkában ünnepelte a függetlenség napját Ivanka Trump

Nanushkában ünnepelte a függetlenség napját Ivanka Trump

Donald Trump amerikai elnök lánya a magyar világmárka western ihletésű ,“Parx” fantázianevű midiruháját választotta a július 4-i ünnepi hétvégére, amit megörökített a személyes Instagram-oldalára feltöltött több családi fotón is.

Koncz Ferenctől búcsúzott a miniszterelnök

Orbán Viktor közösségi oldalán búcsúzott a Fidesz országgyűlési képviselőjétől, Koncz Ferenctől.

Egymilliós bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság Hadházyra

Egymilliós bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság Hadházyra

Persze ő nem érti, ez mégis hogyan lehet, hiszen ő nem bűnös.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére