Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Demszky kiállt a kommunista filozófus mellett

888.hu

2017.02.28. 06:59

Lukács György kommunista filozófus szobrát március 31-ig lebontják a XIII. kerületi Szent István parkban. Tóth József a kerület szocialista polgármestere áthelyezné a szobrot máshova, ám annak sorsáról a Fõvárosi Közgyûlés fog dönteni. A Lukács-szobor áthelyezése mellett kiállt Demszky Gábor volt fõpolgármester és Heller Ágnes filozófus is.

Tarlós István főpolgármester megtagadta Tóth József XIII. kerületi polgármester azon kérését, hogy amennyiben lebontják a Szent István parkban álló Lukács György-szobrot, azt adják a kerületnek, hogy ismét felállíthassák egy közterületen – mondta Demszky Gábor azon az egy-két tucat embert megmozgató megmozduláson, amit a marxista filozófus tisztelői tartottak a hét végén. Heller Ágnes, a filozófus tanítványa azt is felhozta, hogy Lukács zsidó származása miatt is bűnbakká vált. Az 1919-es proletárdiktatúra közoktatási népbiztosát ábrázoló, 1985-ben felállított XIII. kerületi szobornál a szervezők tervei szerint az elkövetkező hetekben minden szombat délután rendezvények lesznek, ahogy fogalmaztak: a demokráciáért – adta hírül a Magyar Idők.

A Lukács-szobor sorsáról nyilatkozva Tarlós István Budapest főpolgármestere elmondta, hogy amint hivatalos megkeresés érkezik hozzá, akkor a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni a szobor tulajdonjogának átruházásáról. Hozzátette azonban, hogy csodálkozna, ha többséget kapna egy ilyen előterjesztés. A főpolgármester legalábbis biztosan nem fogja támogatni az ötletet.

A XIII. kerületi önkormányzat azt javasolja képviselő-testületének, hogy az önkormányzat ajánljon fel a Fővárosi Önkormányzatnak a Varga Imre által készített Lukács György-szobor áthelyezésére egy, a kerület tulajdonában álló közterületet. A főváros tulajdonában lévő szobrot először meg kellene vennie a kerületnek.

A Fővárosi Közgyűlés január 25-i ülésén döntött arról, hogy március 31-ig lebontják Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkban, ahol később helyet kap majd egy Szent István királyról készült alkotás.
"Mikor máskor, ha nem épp a kommunizmus áldozatainak emléknapján rendezzen tiltakozó megemlékezést az újlipótvárosi Lukács György-szobornál a bolsevik filozófus fanklubja? De bizony. Aljasságért sosem mentek a szomszédba. Amiatt háborogtak, mert egy fővárosi rendelet értelmében a gondolkodónak hamarosan távoznia kell a Szent István parkból" – írta az eseményről Pilhál György.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére