Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Demszky, Alstom és a haverok

Bokor Gábor

2016.10.07. 14:58

Egyre nagyobb a botrány a volt SZDSZ-es fõpolgármester és a BKV metróvásárlása körül. Novemberben két tárgyalás is lesz, ahol a bukott politikus megmagyarázhatja a bizonyítványát.

Két külön meghallgatáson lesz lehetősége Demszky Gábor volt főpolgármesternek és Aba Botond korábbi BKV-igazgatónak kimagyaráznia az Alstom metrók 2006-os beszerzése körül kipattant botrányt. Borbély Lénárd, az Alstom szerelvények beszerzését vizsgáló bizottság elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a pályázatot formáló tender- és bírálóbizottságoktól szándékosan tartották távol az akkor ellenzékben lévő Fidesz–KDNP képviselőit.

Az előleg kérdése és annak kifizetése sem volt szokványos. A közbeszerzési eljárásban még 25 százalékos előleget határoztak meg. Ez egy fordulattal, amikor a szerződést megkötötték a nyertes Alstommal, felugrott 50 százalékra. Az első 25 százalékos részlet és a következő, egy évvel később esedékes ugyanekkora tétel kifizetéséhez semmilyen munkát nem kellett felmutatnia az Alstomnak az akkori szerződés szerint. Meg is kapta a pénzt a BKV-tól”

– fogalmazott Borbély. 

Az elnök szerint az Alstom feltűnően magabiztosan állt hozzá a tenderhez. Egészen addig tartották ezt a magatartási formát, míg a közlekedési vállalat szerződést nem bontott velük, aminek köszönhetően a későbbiekben a BKV jobb tárgyalási pozícióba került. 

 

A szerződést eleve úgy kötötték meg, hogy jogvita esetén nem magyar, hanem francia bíróság előtt kell a fővárosnak megvédenie az álláspontját, idegen jogi környezetben. Egy magyar közbeszerzésben, ahol magyar állami, önkormányzati pénz szerepel, kiengedték az akkori döntéshozók a magyar jogi eljárás lehetőségét. Sokszor úgy lehetett érezni, mintha nem a főváros vásárolt volna Alstom metrókocsikat, hanem az Alstom vett volna magának megrendelőt"

– mondta Borbély. 

A Magyar Idők azon kérdésére, hogy a meghallgatásra várják-e a korábbi miniszterelnököt, Medgyessy Pétert, azt mondta, hogy a bizottság egyelőre azt szeretné látni, mennyire volt előkészítve a terep a későbbi nyertesnek. 

(Magyar Idők) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére