Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Deák Dániel a 888.hu-nak: Szeretném megkímélni Márki-Zayt a még nagyobb égéstől

Hökkön Melinda

2022.02.04. 16:00

A XXI. Század Intézet vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy miként fordulhat az ma Magyarországon, hogy egy miniszterelnök-jelölt élő vitára invitál egy politikai elemzőt.

 

888.hu: Mit mondott Márki-Zay Péter a telefonban, hogy zajlott a beszélgetés?

Deák Dániel: Márki-Zay korábban tett egy felhívást arra vonatkozóan, hogy ha valaki bebizonyítja, hogy tényleg mondta azokat a mondatokat, amelyeket sok sajtótermék is közölt a közelmúltban, akkor fizet 5 + 1 millió forintot. Készítettem egy videót, amiben végig mentem mind az 5 + 1 állításán és bemutattam, hogy tényleg a saját szájával mondta például azt, hogy az igazi rezsicsökkentés az, ha kevesebb vizet használunk, tehát például kevesebbet fürdünk. Mivel korábban mások is jelentkeztek a pénzért, de Márki-Zay azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy nem jelentkezett senki, gondoltam elküldöm neki sms-ben is a videót, hogy ne kerülje el a figyelmét. Erre reagált először sms-ben, azt mondta, nem bizonyíték a videóm, majd később felhívott, majd a rövid, 47 másodperces beszélgetésünk során meglehetősen zavartan arról beszélt, hogy vitázzunk a témáról a PestiTV-ben vagy a HírTV-ben. Emellett magyarázta a mondatait, azt mondta például, hogy sosem állította, hogy a magyaroknak Indiába kéne mennie szemműtétre. Mindez meglehetősen érdekes, hiszen videófelvétel van erről és más hasonlóan botrányos kijelentéséről.

Deák Dániel, Daniel, Deak, XXI.szazad, 2020,

888.hu: Mit árul el Márki-Zayról az, hogy miniszterelnök-jelöltként vitára hív egy politikai elemzőt?

Deák Dániel: Először nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje hív telefonon. Nem tudom még most sem felfogni, hogy miként következhet be az, hogy egy miniszterelnök-jelölt a választási kampányban elemzőkkel álljon le telefonon vitatkozni és bizonygatni az igazát. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor felhívja Pulai Andrást amiatt, hogy csúnyákat mondott rá tegnap este az ATV-ben. És épp ez a lényeg: egy miniszterelnök vagy miniszterelnök-jelölt nem áll le vitatkozni újságírókkal, elemzőkkel és nem vele egy szinten lévő politikusokkal. Ha ez megtörténik, akkor az az adott politikus politikai halálát jelenti. Ez volt a helyzet Karácsony Gergelynél is, aki szintén rólam készített videót, ahelyett, hogy Orbán Viktorral került volna konfliktusos helyzetbe. Ez is jól mutatja, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is totálisan alkalmatlan miniszterelnök-jelöltnek.

888.hu: Azt mondtad, nem vállalod a vitát. Milyen feltételek mellett fogadnád el mégis a felhívást?

Deák Dániel: Viccesen mondhatnám azt is, hogy szeretném megkímélni Márki-Zayt a még nagyobb égéstől. Ha elkezd egy tévéműsorban egy elemzővel vitázni, akkor gyakorlatilag politikai szempontból teljesen elásta magát. De komolyra fordítva a szót: Márki-Zay Péter össze-vissza beszél, még a saját korábbi szavait is képes letagadni és úgy tenni, mintha azt sosem mondta volna. Egy ilyen emberrel nincsen értelme vitázni, senki sem veszi komolyan. Márki-Zay egy komolytalan politikus, aki már annyira szeretné, hogy végre valaki komolyan vegye, hogy lassan járókelőket fog leszólítani, hogy vitázzanak vele. De szemmel láthatóan senki sem akar vele vitázni, hiszen tudják, úgyis letagadna mindent és hazudozna.

888.hu: Mit gondolsz Márki-Zay eddigi kampányáról és annak kommunikációjáról?

Deák Dániel: Egyszóval: katasztrófa. Miközben az az általános tapasztalat a korábbi választások alkalmával, hogy januárban már nem szokott az aktuális kormánypárt támogatottsága tovább nőni, most szakítottunk ezzel és még januárban is tovább nyílt az olló a kormányoldal és az ellenzék között. Ez annak tudható be, hogy Márki-Zay botrányt botrányra halmoz, sértegeti a választókat és semmi érdemi mondanivalója nincsen. A választási plakátokon pedig lényegében a kormány által elért eredményeket hirdeti, így a rezsicsökkentést, a határkerítést és a családtámogatásokat. Ez totálisan érthetetlen ellenzéki kampány, ilyet még nem láttam! Nem meglepő, hogy még a baloldalon belül is sokan kritizálják, rossznak látják a kampányát.

888.hu: Novemberben még letiltott a Facebookon, most pedig vitázna veled. Szerinted minek köszönhető ez a fordulat?

Deák Dániel: Akkor nem reagált a megkeresésemre, pedig kértem, hogy oldja fel a tiltást. Vélhetően érzi, hogy nagyon kellemetlenek a korábban tett kijelentései, így próbálja elterelni a figyelmet és úgy tenni, mintha mindez meg sem történt volna. Mivel én és a kollégáim folyamatosan szembesítjük őt a kijelentéseivel, vélhetően nagyon zavarjuk őt, ezért akar most velünk vitázni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére