Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Czeglédy rács mögött marad

Vincze Viktor Attila

2018.03.08. 21:28

A Kúria visszautasította a Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre annak elbírálására. Mivel számos kérdés megválaszolatlan még a Czeglédy-maffiaügyben, ezért egyáltalán nem lehet indokolatlan, hogy a DK és az MSZP ügyeit intézõ bukott ügyvéd továbbra is õrizetben maradjon.

A Kúria korábban közleményben jelentette be, hogy a legfőbb ügyész indítványával érintett ügyben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – minősített többséggel meghozott – határozatában felfüggesztette Czeglédy Csaba Adrián független országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. A felfüggesztő határozat szerint a döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs. Az érintett azonban jogorvoslat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A testület a bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet azonban érdemi vizsgálat nélkül visszautasította. Ugyanis – mint kifejtették – a Kúria megállapította: az NVB a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntését nem a választási eljárásról szóló törvény, hanem az Országgyűlésről szóló törvény alapján hozta meg. E törvény szerint a képviselők választásán jogerősen nyilvántartásba vett jelöltet az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Annyi az eltérés, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről nem az Országgyűlés, hanem az NVB dönt, és a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az NVB elnökéhez kell benyújtani.

A Kúria megállapította: nincs hatáskörük a jelölt mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntés felülvizsgálatára, ahogy az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése ellen sincs jogorvoslat országgyűlési képviselők esetén. A Kúria hatáskör hiányában a kérelemben felhozott tartalmi kifogással nem tudott érdemben foglalkozni – olvasható közleményükben.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele március elsején vált jogerőssé. A legfőbb ügyész másnap indítványozta az NVB-nél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán. Az NVB múlt pénteki ülésén négy igen szavazattal – Fábián Adrián választott tag és Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltjának ellenszavazatával – a jelölt mentelmi jogát felfüggesztette. Az NVB ezzel folytatta a korábban kialakított következetes gyakorlatát, amellyel minden esetben felfüggesztette a jelölt mentelmi jogát, ha a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény a választás kiírását megelőzően történt, és a büntetőeljárás nem állt összefüggésben a választási eljárással.
Czeglédy az MSZP és a DK titkos pénztárnokaként keveredett a maffiaügybe

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az EchoTV Napi aktuális című műsorában úgy vélte, hogy egyre több jel utal arra, hogy a szombathelyi volt szocialista politikus a DK és az MSZP titkos pénztárnoka volt.

Czeglédy Csaba a Gyurcsány-párt és az MSZP közös titkos pénztárnoka. Teljesen egyértelmű, hogy ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, és hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban"

– mondta Budai Gyula, aki szerint a Czeglédy körül kibontakozó gyanús ügyletek mind azt igazolják, hogy az MSZP és a DK ezekből a pénzekből finanszírozza a kampányát. A politikus ennek bizonyítékaként felidézte, hogy Czeglédy többször elmondta, semmilyen vagyonnal nem rendelkezik.

Ez annak a fényében különösen érdekes, hogy nem lehet tudni, mi lett a diákszövetkezetek gazdálkodásából eltűnt összegekkel. Ráadásul Czeglédy az Altus cégbirodalomtól is kapott 200 millió forint kölcsönt. A pénzt arra kapta az ügyvéd, hogy kifizesse a károsult diákokat. Azonban ez nem történt meg, így ennek a pénznek a sorsáról sem lehet tudni semmit.

A fideszes politikus úgy véli, hogy az eltűnt pénzek a DK és az MSZP pártkasszáiba vándorolhattak, Czeglédy Csaba pedig ezzel zsarolhatja mindkét pártot. Nem véletlen tehát, hogy Gyurcsány Ferenc személyesen is megjelenik Czeglédy ügyészségi és rendőrségi meghallgatásain, valamint a bírósági tárgyalásain is. 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére