Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csúnyán lebõgtek a jobbikos fellegvárak

Sümeghi Lóránt

2016.10.07. 16:25

Megnéztük, hogyan sikerült a Jobbik "önfeledt" mozgósítása a párt által uralt vidéki településeken.

Megnéztük, hogyan sikerült a Jobbik "önfeledt" mozgósítása a párt által uralt vidéki településeken.

Az október 2-i népszavazás kapcsán a részvételi arányok tükrében meglehetősen alul teljesítettek a jobbikos városvezetéssel megáldott települések a megyei átlagokhoz képest, míg a Fidesz által vezetett települések igencsak jól szerepeltek. Ráadásul miután Vona Gábor egy alacsony részvételű népszavazás következtében Orbán Viktor lemondását vizionálta, a Jobbik által kirajzolt kampánystratégia végül nem állt másból, mint

a legcsendesebb buzdító kampány mellett valójában az alacsony részvételt támogatni.
Ózd - Jobbik

A felmérések szerint a jobbikos Janizcak Dávid által vezetett Ózdon szavazók csupán 31,35 százaléka jelent meg, amely a megyei átlaghoz képest (39,52) rendkívül alacsony számnak minősül. Összehasonlításképpen például a Fidesz által vezetett Putnok településén - amely szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található - a választók 46,07 százaléka voksolt, jóval felülmúlva a megyei átlagot.

  • Jobbikos vezetésű település: 31,35
  • Megyei átlag: 39,52
  • Fideszes vezetésű település: 46,07
Tiszavasvári - Jobbik

Azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem rózsásabb a Jobbik helyzete. A Dr. Fülöp Erik által fémjelzett Tiszavasvárin - amely szintén a Jobbik egyik vidéki fellegvárának tekinthető - a választásra jogosultak számának a részvételi aránya csupán 36,67 százalékot produkált, miközben a megyei átlag jóval magasabb volt, összesen 42,56 százalék. Összehasonlításképpen a fideszes Csenger településén 51,59 százalékuk ment el a szavazóknak tiltakozni az uniós kvóta ellen.

  • Jobbikos vezetésű település: 36,67
  • Megyei átlag: 42,56
  • Fideszes vezetésű település: 51,59
Devecser - Jobbik

A Veszprém megyei Devecseren a választásra jogosult állampolgárok mindössze 36,99 százaléka ment el voksolni. A Ferenczi Gábor jobbikos polgármester által irányított település ezzel a részvételi aránnyal itt is markánsan lemaradt a megyei átlaghoz képest, amely 44,97 százalék volt. Ezzel párhuzamosan például a fideszes Balatonalmádiban, az urnához járulók száma meghaladt az 50 százalékot.

  • Jobbikos vezetésű település: 36,99
  • Megyei átlag: 44,97
  • Fideszes vezetésű település: 50,13
Monorierdő - Jobbik

Pest megyében valóban alacsonyabbra sikerült a megyei átlag, mint arra számítani lehetett volna, azonban a Jobbiknál ennek elérése is gondot okozott. A Szente Béla által vezetett Monorierdő településén mindössze 37,76 százalékos részvételi arányt produkáltak a lakosok, míg a Pest megyei átlag 40 százalék felett húzódott. Nagyságrendi viszonyításban a fideszes vezetésű Jászkarajenőnél a részvétel kis híján elérte a 45 százalékot.

  • Jobbikos vezetésű település: 37,76
  • Megyei átlag: 40,66
  • Fideszes vezetésű település: 44,78
Recsk - Jobbik

Heves megyében szintén alulmúlta a várakozásokat a Nagy Sándor jobbikos polgármester által vezetett Recsk. A kommunista munkatáborról elhíresült településen a választók mindössze 41,11 százaléka ment el szavazni, amíg Heves megye átlag részvételi aránya 43,60 százalékra sikeredett. Összehasonlításképp a fideszes Heréddel, Recsk lebőgése még látványosabb, ugyanis ott a szavazásra jogosultak 54,58 százaléka járult az urnákhoz.

  • Jobbikos vezetésű település: 41,11
  • Megyei átlag: 43,60
  • Fideszes vezetésű település: 54,58
Hencida - Jobbik

A jobbikos fellegvárak utolsó szereplője, a hajdú-bihari Hencida település is igencsak gyalázatosan szerepelt. A Számán László jobbikos polgármester által vezetett településen a választók mindössze 34,92 százaléka vett részt a kvótanépszavazáson, amíg a megyei átlag 41,12 százalékot mutatott. Ezzel szemben például a fideszes Derecskén a részvételi arány újfent túlszárnyalta a régiós átlagot, összesen 47,00 százalékot mutatva.

  • Jobbikos vezetésű település: 34,92
  • Megyei átlag: 41,12
  • Fideszes vezetésű település: 47,00

 

Az összesítések alapján tehát leszögezhető, hogy a hazaszerető szavazók felháborodása jogos.

Ugyanis szemmel láthatóan alacsonyabb aktivitást mutattak a jobbikos fellegvárakban élő választók, mint az ugyanazon megyében található fideszes települések. A meglehetősen nagy szabású lebőgés kapcsán lapunk megkereste a Jobbik hivatalos sajtóosztályát, hogy részletezzék, hogyan sikerült elérni ezt az igencsak szégyenletes részvételi arányt. A 888.hu kérdésére Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatója kifejtette, hogy 

 Jobbik a népszavazási kampányban aktívan részt vett.

Elmondása szerint külön nagy példányszámú, jobbikos mozgósító szórólapokat hoztak ki, amelynek nagy részét a jobbik tagjai, aktivistái köztéri standokon osztogattak. Csakhogy a hozzánk érkező értesülések szerint ezek a minimális költségen létrehozott, többnyire mikroszintű megmozdulások egyáltalán nem a kvótareferendumról szóltak, hanem a Jobbik ezzel párhuzamosan futó saját kampányairól. 

Ilyen volt például a Jobbik budapesti, a népszavazás kampányidőszakában elindított M3-as metrófelújítással kapcsolatos aláírásgyűjtési akciója, amely a hozzánk érkező beszámolók szerint is teljes mértékben kilógott a többi párt által megindított népszavazásra fókuszáló kezdeményezés közül.

Metrós kampánnyal pedig még senki nem védte meg az országot a betelepítésre váró muzulmánoktól. Még a Jobbik sem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére