Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Egy fertőzött átlagosan legfeljebb egy embernek adhatja át a vírust

888.hu, MTI

2021.04.16. 17:40

Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

 

Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, tehát

látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét

– emelte ki Müller Cecília.

Enyhe csökkenés tapasztalható, az elmúlt napon 5216 új fertőzöttet regisztráltak. A következő héten arra kell számítani, hogy az új fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd – mondta.

A kórházban lévők száma mérséklődött,

tízezer alá csökkent a súlyos állapotú betegek száma;

jelenleg 9459 embert ápolnak kórházban, és 1117-en szorulnak lélegeztetésre. Csütörtökön 241 beteg hunyt el – ismertette.

Eddig 3 145 592 ember – a lakosság 32 százaléka – kapta meg az oltás első adagját, vagyis átlagosan minden harmadik magyar állampolgárt beoltottak valamelyik vakcinával. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották – közölte.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy ennél a betegségnél – különösen a fertőzést okozó vírus brit variáns esetében –

nagyon fontos az egyéni védelem.

Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat! – hangsúlyozta a tiszti főorvos. Hozzátette,

a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra.

Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások hétfőn kezdődő jelenléti oktatására kitérve felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek tiszta, rendezett és fertőtlenített környezetbe térhetnek vissza, de ez egyben azt is jelenti, hogy

az intézményeknek újra alkalmazniuk kell a korábbi járványügyi protokollokat és higiénés rendszabályokat.

Biztonságosabb a visszatérés, mert az eddig regisztrált pedagógusok több mint 80 százaléka megkapta az oltást, és további 31 ezer, közoktatási intézményben dolgozó beoltása is folyamatban van – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy

bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik, „emlékeztető” oltás beadására.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet nyújt a súlyos, szövődményes megbetegedések ellen, azaz rendkívül fontos, hogy most védetté tegyük magunkat – mondta Müller Cecília, hozzáfűzve, hogy a jövőbeli oltási protokollok kialakítása a vírus mutációitól és a vakcinát gyártó cégek folyamatos vizsgálataitól függ.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére