Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cseh nemzetközi megfigyelők: a magyar választási folyamat szilárd

888.hu

2022.04.05. 16:20

A cseh Pro Rodinu nevű szervezet, mely megfigyelőkkel vett részt a választásokon, elkészítette zárójelentését.

A választások előtti helyzet

Magyarországon a parlamenti választásokat 2022. április 3-án, vasárnap tartották a gyermekvédelemről szóló országos népszavazással egyidőben.

A megfigyelő misszió tagjai folyamatosan figyelemmel kísérték a választási kampány megfelelő lebonyolítását, beleértve a választási reklámokat és a média általános helyzetét. A szavazással kapcsolatos kampány során a megfigyelők megállapították, hogy jelentős számú választási plakátot rágalmazó feliratokkal vagy az ábrázolt személyeket gúnyoló matricákkal csúfítottak el. Ez a vandalizmus főként a nagyvárosokban történt, és elsősorban a Fidesz-KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeit érintette.

A magyarországi médiapiac meglehetősen kiegyensúlyozott, bár polarizált, egyes médiumok nyíltan kiállnak az egyik vagy másik párt mellett. Mindazonáltal mind az ellenzéki, mind a kormánypárti erők szabadon hozzáférhetnek a médiához, és a sajtó piaci részesedése nagyjából egyenlően oszlik meg a politikai vonalak mentén. A médiapiacon számos nagy szereplő van jelen, amelyek a sajtótermékek széles portfóliójával rendelkeznek, emellett számos kis, független médiaszolgáltató is létezik.

A közösségi média egyre inkább a kampányolás és a hírekhez való hozzáférés fontos színterévé válik, mivel sok választópolgár a közösségi médiára elsődleges információforrásként tekint, és számos hírportált az ott található linkeken keresztül tekint meg. Ebben a tekintetben érdemes rámutatni, hogy egyes sajtótermékeket minden látható ok nélkül „árnyéktiltással” sújtanak, azaz a Facebook mesterségesen szűkíti az elérésüket, így korlátozva a hírfogyasztók hozzáférését.

A választás napja

A választások napján a misszió tagjai körülbelül 15 szavazóhelyiséget látogattak meg Magyarország különböző területein. A választási folyamattal kapcsolatos megállapításaikat a következőképpen lehet összefoglalni:

  • Minden törvényes eljárást szigorúan betartottak.
  • A választási eljárás minden egyes lépését a választási bizottság legalább két tagja végezte, akik így egymás tevékenységét ellenőrizték.
  • A fent említetteken túlmenően a bizottság tagjai egy előre meghatározott idő után helyet cseréltek, ami tovább erősítette a szavazási folyamat biztonságát.
  • Minden szavazónak legalább két dokumentumot (személyi igazolványt és lakcímkártyát) kellett bemutatnia, ami biztosította, hogy csak a választásra jogosultak szavazhassanak.
  • Továbbá minden szavazónak alá kellett írnia a választási névjegyzéket, és csak ezt követően kapta meg a szavazólapokat.
  • A szavazatszámlálást a választási bizottság valamennyi tagja végezte, ami tovább korlátozta az esetleges szabálytalanságok előfordulását.
  • A választás napján nem találkoztak olyan szabálysértéssel vagy eseménnyel, amely a szabályos választási eljárás megsértését jelentette volna.

Értékelés

A megfigyelők értékelése szerint a magyar politikai-, választási-, jogi- és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét. Így a magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat és választhatták meg képviselőiket az Országgyűlésbe.

Megfigyeléseik alapján a misszió tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar választási folyamat szilárd, és gyakorlatilag nem hagy teret választási csalásnak.

Ezek a következtetések a népszavazásra is vonatkoztathatók.

A teljes értékelés ITT olvasható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére