Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak azért sem mond le az erdélyieket gyalázó jobbikos

Sümeghi Lóránt

2017.04.22. 14:58

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke azután sem hajlandó lemondani, hogy székely származása ellenére kollektíven lehülyézte az erdélyieket, amely több ottani értelmiségit is felháborított.

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke azután sem hajlandó lemondani, hogy székely származása ellenére kollektíven lehülyézte az erdélyieket, amely több ottani értelmiségit is felháborított.

Az ellenzéki párt szolnoki elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a vita hevében írt olyat, amit nem kellően körültekintően fogalmazott meg. Ismeretes, a politikus egyebek mellett azt írta a közösségi oldalon, hogy

az erdélyi magyarság nagyobb része - az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan - megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt. Kezdem azt hinni - bármennyire is keserű kimondani - hogy nem érdemelték meg a kettős állampolgárságot. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság"

Az erdélyieket gyalázó, felháborító írás megjelentetése ellenére, Sotyori-Lázár nemmel felelt arra a kérdésre, felmerült-e benne, hogy felajánlja lemondását a párt elnökségének. Egy bocsánatkéréssel ugyanis elintézettnek tekintette az ügyet.

A Magyar Idők által megkérdezett erdélyi közszereplők azonban fenntartással kezelik a politikus szavait. "Minden erdőben van fáradt fa" – fogalmazott Soós Sándor, a Jobbik által is látogatott EMI-táborok szervezője, aki szerint egy ekkora pártban felbukkanhat egy-egy nem oda való személy is. Hozzátette ugyanakkor,

a bocsánatkérés nemcsak helyes, de elvárható is. Miként az is elvárható lenne, hogy fegyelmi eljárás induljon Szotyori-Lázár ellen, hiszen nemzetpolitikai kérdésben ekkora kilengés nem fogadható el."

György Attila József Attila-díjas erdélyi magyar író úgy fogalmazott: a Jobbikról elég gyorsan egyértelművé vált, hogy nem a szívükkel, hanem a szellemi képességeikkel van baj:

hihetetlen teljesítmény egy magyar jobboldali párttól, hogy még a hatalomra kerülés előtt korrumpálódjon" 

– vélekedett, hangsúlyozva, hogy nem a tagságra, hanem a vezetésre gondol. György Attila szerint Szotyori-Lázár nyilatkozata minősíthetetlen, de talán már el sem éri az ingerküszöbüket:

mindenesetre nem javasolnám nekik, hogy eljöjjenek a somlyói búcsúba."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére