Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bürokráciacsökkentés: gyorsabban jöhet a gyerek

MTI, 888.hu

2020.05.12. 17:20

A jövőben egyszerűbb és gyorsabb lesz a gyermekek örökbefogadása, az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtják be az Országgyűlésnek – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin hangsúlyozta: a törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről vér szerinti szüleik lemondtak, családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és a gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak.

Tájékoztatása szerint

az örökbefogadás folyamata így akár kilenc hónapra is rövidülhet.

A részletekről közölte: újabb gyermek örökbefogadása esetén

egyszerűbb lesz az örökbe fogadó szülők alkalmassági vizsgálata,

az újonnan jelentkező,

örökbe fogadni szándékozó szülőknek pedig már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése.

A korábbi

hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei.

Rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek – ismertette az államtitkár. Novák Katalin a törvényjavaslat céljáról szólva emlékeztetett arra, hogy

2010-ben Magyarországon családbarát fordulat történt,

amelynek célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen. Annak eredményeiről elmondta, hogy az elmúlt negyven évben nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly, és az elmúlt hatvan évben nem volt olyan kevés válás, mint 2019-ben, folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv és 2010-hez képest több mint 36 százalékkal csökkent az abortuszok száma.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára közölte, hogy

az örökbefogadások kétharmadát a gyermekvédelemből örökbe adott gyermekek jelentik.

Az elmúlt években megkezdték a családközpontú gyermekvédelem kiépítését, egyúttal a nevelőszülőséget népszerűsítő kampány is indult – elevenítette fel. A politikus felidézte azt is, hogy idén január elsejétől – még a mostani törvényjavaslat előtt – több,

az örökbefogadást ösztönző támogatást is bevezettek,

amelyek között az örökbefogadói díjat, az örökbefogadói gyest és az anyasági támogatást említette. A törvényjavaslat további részleteiről az államtitkár elmondta: az örökbefogadást tervezők számára évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést biztosítanak.

Az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik, azért, hogy minél több idősebb gyermeket is örökbe tudjanak fogadni.

Novák Katalin újságírói kérdésre válaszolva jelezte, hogy a kormány még nem döntött a nyári táborok megtartásáról, de a járványhelyzet miatt csak olyan döntést fognak meghozni, amely legnagyobb biztonságot garantálja a gyermekeknek és családjuknak is. Fülöp Attila egy más témában feltett kérdésre válaszolva közölte, hogy koronavírus-járvány miatt az idősotthonokban hozott korlátozásokat mindaddig fenntartják, amíg azok népegészségügyi szempontból szükségesek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

LMBTQ-propaganda a Kossuth téren és a rajzfilmekben, Zugló csacsija zászlót is tűzött

LMBTQ-propaganda a Kossuth téren és a rajzfilmekben, Zugló csacsija zászlót is tűzött

Soros-dollárral jól kitömött szervezetek akcióztak ma a Kossuth téren, miközben elképesztő méreteket ölt a gyerekműsorokban szereplő LMBTQ-karakterek száma.

Muszlim fiatalok akarják eltávolítani az osztrák iszlámtérképet

Az osztrák muszlimok feljelentéssel és nyílt levéllel próbálják ellehetetleníteni az iszlámtérképet.

Újabb LMBTQ-ultimátum Hollywoodból

Újabb LMBTQ-ultimátum Hollywoodból

Kedves Hollywood, mi látunk titeket. De ti láttok minket? – ezzel a felütéssel indította a hollywoodi filmgyártóknak címzett nyílt levelét az LMBTQ+-írók bizottsága. Nem mintha nem folynának a csapból is.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére