Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budapest, Karácsony, Borkai – Két nappal október 13. után

Forisek Ádám

2019.10.15. 15:18

Az október tizenharmadikai önkormányzati választások eredménye került kivesézésre az Alapjogokért Központ által szervezett konferencián, ahol a nyitóbeszédek után egy kerekasztal-beszélgetés is értékelte a vasárnapi szavazást.
Mi történt vasárnap, történt-e egyáltalán tragédia?

Ez volt a nyitó felvetése a konferenciának, és mint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója köszöntőjében említette, izgalmas eredmények születtek, így az értékelésük is az lesz.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A kampányban történt-e valami baki? A választópolgárok akartak jelzést küldeni? Valamilyenfajta visszarendeződést látunk?

Nos, mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott a nyitóbeszédében, a számok azt mutatják, hogy a pártpreferenciában nincs változás. Korábbi cikkünkben már mi is írtuk, hogy a Fidesz vidéken tarolt, a pontos adatokat ITT lehet megnézni, egyet azonban fontos kiemelni: a kormánypártokra összesen 1 957 000 szavazat érkezett, míg az ellenzékre 1 558 000.

Fotós: Kozma Zsuzsi

Hogy akkor mégis miért született az az eredmény, ami? Az egyik oka ennek, hogy a szélsőjobboldali, baloldali, liberális moslékkoalíció úgy tűnik, működőképes, és egyéni jelöltek mögé gond nélkül beállnak jobbikosok és DK-sok egyaránt. A másik ilyen ok Gulyás Gergely értékelése szerint a Borkai-ügy:

a Borkai-botrány 3-5 aranyérmet jelentett a szociknak.

Mindenesetre azt a miniszter leszögezte: mostantól nem lehet mindenért a kormányt elővenni, és kényelmesen mutogatni úgy, hogy közben az ellenzéknek semmi felelőssége nincs.

Említette továbbá, hogy európai viszonylatban alig vannak olyan országok, ahol jobboldali a főpolgármester, világtendenciaként lehet tehát beszélni arról, hogy a nagyvárosokban a balliberálisok jobban szerepelnek.

Budapest aranykora volt az előző kilenc év

– jelentette ki Gulyás, és köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek a munkájáért.

Az váltott ki felháborodást, ami karakteridegennek bizonyult.

Ezt már Kósa Lajos említette nyitóbeszédében, utalva Borkai ügyére. Az újdonság erejével hatott, hogy Borkai ilyen helyzetbe keveredett, viszont Karácsonynál nem volt karakteridegen az, hogy gyengének, teszetoszának és meghunyászkodónak mutatta magát, mint ahogy a kispesti szocialistáktól sem volt karakteridegen a korrupcióról való mesélgetés fehér por társaságában.

A Fidesz alelnöke figyelmeztetett: rossz főpolgármester az, aki éket ver a polgárok közé, és azok ellen fordul, akik bár a városban laknak, de nem rá szavaztak, és nem úgy gondolkodnak, mint ő. Mint mondta, Tarlós Istvánnál nem ez volt a helyzet, voltak konfliktusok, de ő nem párthovatartozás alapján osztotta meg az embereket. Karácsony esetében azonban teljesen elképzelhető, hogy csatatérré akarja változtatni Budapestet.

A nyitóbeszédek után került sor a kerekasztal-beszélgetésre, melyen Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Lánczi Tamás politikai elemző, valamint Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója elemezte a vasárnapi eredményeket.

Mi áll az eredmények mögött?

Erre a kérdésre lapunk főszerkesztője, G. Fodor Gábor szerint az a válasz, hogy Borkai ügye új szavazók (Piszkos Fred-szavazók) felbukkanását eredményezte a politikai piacon. A szexbotrány közvetítő közeg volt, amely miatt az önkormányzati választásokból büntető népszavazást csináltak a kormánypártok ellen.

G. Fodor Gábor értékelése szerint a kontextus így átalakult a kampány utolsó hetében, és egyúttal feloldódott a vesztegzár, lett egy ellenzék, és bár a Fideszre többen szavaztak, de az ellenzéki szavazatok összeadódtak. Tehát legtöbb helyen nem a városról volt szó, hanem hogy sikerül-e protestszavazást csinálni a választásból.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ezzel Mráz Ágoston Sámuel is egyetértett, voltaképpen nem a városról szavaztak az ellenzékiek, hanem a Fidesz ellen. Lánczi Tamás szerint olyan önkormányzati választás talán nem is volt, amely ennyire átalakult volna pártszavazássá. Itt egyébként az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István megjegyezte:

Karácsony maga mondta, hogy nem a várost akarja vezetni, hanem 2022-re akar építkezni.

G. Fodor Gábor is egyetértett ebben, véleménye szerint Karácsony nem a várost fogja vezetni, hanem politikát akar csinálni. Azaz visszahozza Demszky éráját, amikor a városvezetés ahelyett, hogy konkrétan Budapesttel foglalkozott volna, a kormánnyal kereste a konfliktust.

Jönnek akkor a szexvideós kampányok?

Hogy a Borkai-ügy mennyire volt hatással az eredményre, arra Farkas Örs válaszolt. A botrány a kormánypártok támogatóit nem tartotta otthon, és érdekesség, hogy az ügy károkozása nem Győrött mutatkozott meg, hanem Pécsett, Pesten, Tatabányán. Ezzel ellentétben viszont a kispesti korrupciós botrány és Karácsony hangfelvétele az ellenzéki szavazók ingerküszöbét nem ütötte meg. Mráz Ágoston Sámuel szerint egyébként a kispesti ügyet az ellenzék profi módon hárította, míg a kormánypárti oldalon Borkai botránya váratlan volt, ez pedig az ellenzéki szavazókat mozgósította.

Fotó: Kozma Zsuzsi

G. Fodor Gábor szerint Borkai videója felvet egy összetett kérdést. A politikát ugyanis ma már más technológiával mesélik, más felületeken.

A pornó volt a kapu, amin keresztül el lehetett mesélni egy történetet a Fidesz-elitről, és el is mesélték. Az ellenzéki média ebben segítséget nyújtott az ellenzéki elitnek.

Mint mondta, az ilyen botrányok felemelik az emberek ingerküszöbét – ezt az ingerküszöböt kell megcéloznia annak, aki hatékony akar lenni a kampányban.

Hogy fog kinézni a főváros?

A kerekasztal résztvevőinek egyik felvetése az volt, hogy az ellenzékiek már a kampányban is egymás torkának estek, és egyáltalán nem biztos, hogy ez változna holnaptól. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint például az ellenzék jelenleg kétszereplős: egyrészről ott van Gyurcsány, másrészről a Momentum, véleménye szerint az önkormányzati választáson bár együttműködtek, de újra elképzelhető egy távolodás.

Fotó: Kozma Zsuzsi

G. Fodor Gábor szerint azonban ez azért nem biztos, mert október 13-án ez a két erő politikai sikert ért el, és ebből tőkét is kovácsolhatnak. A jobboldalnak erre mindenképp fel kell készülnie.

Végezetül pedig a kerekasztal-beszélgetésben szó esett Karácsony Gergely ígéreteiről. Kovács István itt ismét korábbi állítását hangsúlyozta, miszerint Karácsony 2022-re építkezik. Márpedig ha ez igaz, akkor a főváros nem lesz élhető. Mráz Ágoston Sámuel sem zárta ki annak lehetőségét, hogy Karácsony most igyekszik Budapestet egy kormányellenes bástyává alakítani, mégpedig úgy, hogy tovább ígérget, és a kormányra fog mutogatni, ha nem sikerül azokat betartani (függetlenül attól, hogy rengeteg ígérete nem tartozik fővárosi hatáskörbe).

Lesz értékelhető politikai teljesítménye Karácsony Gergelynek. Például, hogy kimegy a Pride-ra

– vetette közbe G. Fodor Gábor, és a kerekasztal többi résztvevője is egyetértett abban, hogy Karácsony most várhatóan szimbolikus ügyeket fog majd a zászlajára tűzni.

Az esemény zárásaként Ryszard Terlecki, a Szejm alelnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, és gratulált a Fidesz-KDNP-nek az önkormányzati választáson elért eredményeihez.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A Márton-napi színdarabban „csúnya dolgokat” mondott Szent Márton, ezen kiakadt egy helyi muszlim és azonnal beindult a bocsánatkérés-cunami.

Szijjártó: Debrecen az első számú beruházási célpont Közép-Európában

Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az elektronikai National Instruments (NI) debreceni szolgáltató központja új épületének átadásán.

„Az állam legfőbb célja az ország szuverenitását és a magyar családokat erősíteni”

„Az állam legfőbb célja az ország szuverenitását és a magyar családokat erősíteni”

Az állam legfőbb célja 2010 óta, hogy Magyarország geopolitikai biztonságát, szuverenitását és a magyar családokat erősítse – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban rendezett nemzetközi konferencián.

Az új ellenzéki polgármesterek azt sem tudják, hogy hol a mosdó

Az új ellenzéki polgármesterek azt sem tudják, hogy hol a mosdó

Pikó András, a VIII. kerület újonnan megválasztott polgármestere egy rendezvényen bevallotta, hogy igazából semmihez sem ért.

A liberalizmus kudarcáról értekező politológust fogadta Orbán Viktor

A liberalizmus kudarcáról értekező politológust fogadta Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Patrick J. Deneen amerikai politológus professzort, akinek A liberalizmus kudarca című kötetét a napokban mutatják be Budapesten – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Varga Judit: Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek nagyarányú megvágása

Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek tervezett nagyarányú megvágása, ugyanis az egyelőre kevésbé jól teljesítő uniós tagországok megerősödésével egész Európa gazdasága sikeresebb lesz – jelentette ki az igazságügyi miniszter Hágában, az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

A bevándorláspártiak folytatják a magyar biztosjelölt elleni támadást

Egyelőre nem hagyták jóvá a európai parlamenti frakciók Várhelyi Olivér biztos-jelölt kinevezését.

„A nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat”

„A nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat”

A közép-kelet-európai nemzetek emancipációs küzdelmei és az antikommunizmus voltak a döntő tényezők a szovjet rendszer megdöntésében; „a nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat” – jelentette ki Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban rendezett nemzetközi konferencián.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére