Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budai: Dobrev Klára és társai büntetõeljárás elé néznek

888.hu

2017.05.25. 17:28

A Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában Budai Gyula miniszteri biztos azt mondta: az Európai Bizottság jelentése konkrétan meghatározza azokat a szabályszegéseket, amelyek miatt Magyarországnak 18 milliárd forintot kell visszafizetnie az EMIR körüli visszaélések kapcsán.
EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer): Ennek a rendszernek az volt a feladata, hogy a 2007–2013 között Magyarország számára rendelkezésre álló uniós pénzek kifizetésének informatikai hátterét biztosítsa. Érdemes rögzíteni, hogy az EMIR-en hihetetlenül sok pénz, mintegy 12 ezer milliárd forint folyt át. Az EMIR létrehozására kötött szerződések hemzsegnek a szabálytalanságoktól, ezért az arra fordított uniós pénz 100 százalékát visszakövetelné az Európai Bizottság. Ez Magyarországnak 18 milliárd forint visszafizetését jelenti.
A közbeszerzési eljárás megkerülése

Az egyik legsúlyosabb szabályszegés, amelyért büntetést szabott ki az unió, az az volt, hogy nyilvános közbeszerzés nélkül és egy baráti cég kijelölésével hajtották végre azt az informatikai fejlesztést, az úgy nevezett EMIR-rendszer működtetését, amelyen keresztül 12000 milliárd forint Európai Uniós pénz folyt keresztül – mondta Budai Gyula miniszteri biztos.

Lényegében a Gyurcsány-Dobrev család minden, a projekttel kapcsolatos uniós kifizetésre, könyvelésre és az ezzel kapcsolatos dolgokra rálátott, így tehát elmondható, hogy kiszervezték az informatikai rendszert és teljes ellenőrzésük alatt tartották azt.

Személyi összefüggések

Az EU-s források 90%-át 2003 és 2009 között az előző szocialista és SZDSZ-es kormányok lekötötték és a baráti klientúrának ítélték oda – fogalmazott a miniszteri biztos. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy az úgynevezett Welt 2000 Kft. nem véletlenül folytatta tevékenységét 2003 és 2009 között. Ez idő alatt körülbelül 8 szerződést kötöttek meg Heil Péter vezetésével, aki Dobrev Klárát váltotta 2004-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élén. Jelenleg pedig Heil Péter az Altus Zrt. egyik vezető tisztségviselője. Nehéz ezeket a személyi összefüggéseket vitatni, de az Európai Bizottság valóban több vizsgálatot folytatott az ügyekkel kapcsolatban – ismertette Budai Gyula. A végső jelentés egyértelműen meghatározza azokat a hiányosságokat és azokat a pontokat, amelyek alapján Magyarországot elmarasztalták ebben a kérdésben – tette hozzá a biztos.

A Fővárosi Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben

A Welt 2000 Kft. egy Komáromi András nevű, Kőbányán szocialista önkormányzati képviselőként tevékenykedő úriembernek volt a cége. Aki ugyan sajnálatos módon 2014-ben elhunyt, de ez nem változtat azon a tényen, hogy olyan céget hoztak a rendszerbe, ami hozzájuk kötődik minden szálon – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A miniszteri biztos elmondta: a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés miatt ebben az ügyben. Dobrev Klárának és az ügy többi szereplőjének majd a büntetőeljárás során kell tisztáznia magát – mondta a miniszteri biztos.

Négyes metró

Az OLAF- jelentés azt jelezte, meglehetős visszásságok vannak az üggyel kapcsolatban. Budai Gyula számára ez a jelentés egy elégtételt adott, hiszen ő maga 2010 és 2011 között a négyes metró vonatkozásában a kocsik beszerzését vizsgálta. Ez volt a legnagyobb tétel a metrószerződésben. Az akkori árfolyamon kb. 68 milliárd forintot tett ki. A saját vizsgálati jelentése és az OLAF- jelentésben teljes mértékben összevágott azokban a megállapításokban, hogy nem volt közbeszerzési eljárás, illetve az Alstomot olyan helyzetbe hozták, hogy a többi cégnek esélye sem volt a metró kocsik tenderének megnyerésére – fogalmazott Budai Gyula.

Ráadásul olyan előnytelen szerződést kötött a BKV Zrt. az Alstommal, hogy mindenféle teljesítés nélkül a vételár felét ki kellett fizetni az Alstom részére.

Miből lehetett kenőpénzt fizetni?

Ebből a 34 milliárdból, amit az Alstomnak kifizettek előzetesen. Ami még feltűnőbb, hogy az Alstom annak ellenére, hogy nem volt előzetes használatbavételi engedélye a metrókocsikra, és ezt többször elutasították, a szerződés teljesítését megelőzően legyártotta az M2-es és a négyes metróhoz szükséges szerelvényeket. Ez azt jelenti, hogy előre megállapodott szereposztás alapján történt az egész rendszer működtetése.

Egyértelmű, hogy nem a BKV Zrt. akkori vezetése, hanem Demszky Gábor főpolgármester és Atkári főpolgármester-helyettes a felelősek és a szálak sokkal feljebb vezetnek Budai Gyula véleménye szerint. Irányított tendereztetés és szerződéskötés volt a négyes metró vonatkozásában – jelentette ki a miniszteri biztos.

(Hirado.hu)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kiapadt Zugló kasszája

Kiapadt Zugló kasszája

Karácsony Gergelyék állítják, hogy minden a legnagyobb rendben van, azonban a számok nem ezt mutatják.

Tényleg minden poént kiöl a világból a píszí

Még a baráti, bugyuta vicceskedést sem engedi az internet népe, ha történetesen híres emberekről van szó.

Ilyen volt a valódi kupahangulat Borsodban

Ilyen volt a valódi kupahangulat Borsodban

A Magyar Kupa falusi meccsei még akkor is bájosan elragadóak, ha nem egy nagy csapat látogat falura.

Tarlós: betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

Tarlós: betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – mondta Tarlós István harmadik ciklusára készülő főpolgármester hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére