Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budai: A Szeviép-ügy fölveti a bírósági korrupció gyanúját

Horváth K. József

2020.02.03. 20:15

Izgalmas beszélgetés zajlott a Hír TV Nyolcas című műsorában Budai Gyulával, a korábban büntetőügyekben eljáró ügyvéddel, országgyűlési képviselővel vasárnap este.

A szegedi Szeviép-üggyel kapcsolatban a politikus aláhúzta, jelen állás szerint senki nem fog börtönbe vonulni a történtek miatt. Rámutatott, a történet a vicc kategóriájába tartozik. A másodfokú bíróság ugyanis – az elsőfokú bíróság elmarasztaló ítéletét lesöpörve – az összes vádlottat fölmentette.

Budai emlékeztetett rá, a Szeviép Zrt. volt az a cég, amely a szegedi önkormányzattól 34 milliárd forintos megrendelést kapott. A társaság lényegében a helyi MSZP kifizetőhelye volt.

Tény, hogy több mint ötszáz kisvállalkozó a mai napig nem kapta meg munkája ellenértékét. Ezek a kisvállalkozók azért fordultak a bírósághoz, mert bíztak az igazságszolgáltatás függetlenségében. Azonban az történt, hogy a másodfokú eljárás során az egyik bíró családi cége közel egymilliárd forintos megrendelést kapott a szegedi polgármestertől, Botka Lászlótól és a szegedi önkormányzattól. A másik bíró közel 100 négyzetméteres lakást kapott áron alul a város legjobb helyén, ugyancsak Botkától és a szegedi önkormányzattól. S ahelyett, hogy az érintettek bejelentették volna az összeférhetetlenségüket, lefolytatták az eljárást. Hab a tortán, hogy a Szeviép-ügyet kiszignáló szegedi bíró élettársa az egyik vádlott jogi képviselője a büntető eljárásban. Budai aláhúzta, ennyi véletlen nem létezik ma Magyarországon. Rámutatott, ez az ügy – nem általánosítva – felveti a bírósági korrupció gyanúját.

A politikus emlékeztetett rá, ezt az ügyet a Pesti Srácok oknyomozó riporterei hozták a felszínre. A dologban az a furcsa, hogy miután a sztori kiderült, a Czeglédi-ügyben ugyanez a bírói tanács hirtelen bejelenti az összeférhetetlenséget. Ugye, Czeglédi Csaba képviselte Botkát, a szegedi önkormányzatot. Ez esetben mire gondolhat az ember? Az egyik esetben elfogult vagyok, a másik esetben pedig lefolytatom az eljárást és fölmentem a szegedi önkormányzathoz és Botka Lászlóhoz ezer szállal kötődő Szeviép-vezéreket, akik öntötték a pénzt Botkáék zsebébe, meg a szociknak? – tette föl a kérdést a politikus.

Budai Gyula rámutatott továbbá, itt olyan ügyről van szó, amely az emberek igazságérzetét rendkívüli mértékben sérti. Nem véletlenül rendelt el az Országos Bírói Hivatal vizsgálatot. Talán nem véletlen az sem, hogy az ügyeket kiszignáló bírót – akire fentebb utalt Budai, s akinek az élettársa az egyik szeviépes vádlott védőügyvédje volt – már le is vették erről a feladatról.

Az ügyészség a másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

Ettől függetlenül, ez az ügy már megtörtént, ezt nem lehet meg nem történté tenni, ki kell vizsgálni és a helyére kell tenni. A bíróság függetlenségébe vetett állampolgári bizalmat pedig a bíróságnak kell visszaállítani, nem a kormánynak s nem a politikusoknak.

Itt nem arról van szó, amit Brüsszelben szívesen emlegetnek, hogy a kormány nekiront a jogállamiságnak. Itt ötszáz kisvállalkozó fut a pénze után, hasonlóan a Bajnai-féle Hajdú-Bét-ügyhöz, ahol vannak olyan károsultak, akik a mai napig nem kapták meg a pénzüket, egy részük öngyilkos lett. Itt is ezek az emberek ebből éltek, nekik a mindennapi megélhetéshez kellett a pénz. Ezek az emberek azért fordultak a bírósághoz, mert bíztak az igazságszolgáltatás függetlenségében, amit a liberális oldal, a baloldali jogvédők nap mint nap elmondanak.

Kérdezem én, akkor ebben az esetben nem csorbult az igazságszolgáltatás függetlensége? Amikor a bírói tanács tagja nem független Botka Lászlótól, a szegedi önkormányzattól? Amikor anyagi juttatás fejében végeznek beruházásokat a szegedi önkormányzatnak? Erről senki nem beszél Brüsszelben és itthon? – tette föl a kérdést Budai Gyula.

A politikus végezetül leszögezte: a kormány nem a Szeviép-ügy bírósági ítéletét kritizálta, hanem azokat a körülményeket írta le, amelyek az ítélet megszületéséhez vezettek.

OLVASTAD MÁR?

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Mozgalmas nap volt a mai: Magyarország az éves jövedelmének ötödét a fordítja a koronavírus elleni harcra, sőt Karácsony Gergely és a főbb városok polgármestereinek bevonásával tárgyalt a minszterelnök a jövőbeli intézkedésekről. Mindeközben kötelező ellenőrzést rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál.

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

A forint árfolyama szerdán ismét gyengült, noha a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései nyomán a romló tendencia azonnal megfordult, s a magyar fizetőeszköz látványosan két százalékot erősödött.

Holnap jelentik be a vírus elleni védekezés további lépéseit

Csütörtökön, a szakértőkkel való egyeztetés után jelenti be a további intézkedéseket a miniszterelnök.

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek – közölte a rendőrség.

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja – közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Összeomlott egy 400 méteres híd Aulla közelében Észak-Olaszországban ma délelőtt.

Oroszországban egy nap alatt majdnem 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt majdnem 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a hivatalos adatok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére