Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budaházy György ismét bíróság elõtt

Csordás Bettina

2018.09.28. 13:27

Megkezdõdött a terrorcselekménnyel és más bûncselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak megismételt elsõfokú eljárása a Fõvárosi Törvényszéken pénteken.

A bíróság az első tárgyaláson nem tudta megkezdeni a vádirat, az elsőfokú, valamint a hatályon kívül helyező másodfokú ítélet ismertetését, mert a harmadrendű vádlott az idézés ellenére nem jelent meg, ez pedig a tárgyalás megtartásának akadálya – írja az MTI.

Budaházy György elsőrendű vádlott indítványozta az ügyben eljáró ügyész kizárását, amihez valamennyi vádlott-társa csatlakozott.

Budaházy György kifogásolja, hogy az ügyben az a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozott, amely most a vádat is képviseli, és amely véleményük szerint felelős a nyomozás során elkövetett jogsértésekért.

A per november 6-án folytatódik a vádirat és a két ítélet ismertetésével, valamint a vádlottak meghallgatásával és korábban tett vallomásaik ismertetésével.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori szocialista-szabad demokrata kormány politikáját. A szervezet Molotov-koktélos támadásokat követtek el a kormánypárti politikusok ingatlanjai ellen.

A Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán első fokon, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban.
 

A tizenhét vádlott közül tizenötöt terrorcselekmény miatt 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak. 

Az ügyet a fellebbezések nyomán másodfokon tárgyaló Fővárosi Ítélőtábla idén áprilisban hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, új eljárásra utasítva a törvényszéket.

A táblabíróság szerint az ítélet megalapozatlan, súlyos ellentmondásokat tartalmaz. Elmaradt számos bizonyíték mérlegelése, és vádlotti észrevételek értékelése is.

A tábla a megismételt eljárásban előírta az elsőfokú bíróságnak az eljárási szabályok tiszteletben tartása mellett egyes bizonyítékok újraértékelését, tanúk újbóli meghallgatását, de leszögezte azt is: csak a legszükségesebb körben kell megismételni az eljárást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére