Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brutális mértékben nõttek a fizetések

Pörge Béla

2017.08.13. 14:28

A versenyszférában és az közszférában is emelkedtek a keresetek.

A magánszektorban az elmúlt évek átlagos 7-10 ezer forintos bérnövekedéséhez képest az idén májusban szinte minden szektorban jelentősen, 10-30 ezer forinttal nőttek az átlagkeresetek mind a fizikai, mind a szellemi munkakörökben. Egyes ágazatokban azonban, többek között a vendéglátásban és a kereskedelemben, elmaradt az átlagtól a növekedés — írja a Magyar Idők.

Több helyen átlagosan bruttó 30 ezer forinttal nőtt idén májusra a fizikai, valamint a szellemi ­foglalkoztatásúak keresete a versenyszférában az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adatsoraiból.

A KSH adatai szerint 2016-ról 2017-re 2-3-szor nagyobb növekedés tapasztalható a legtöbb ágazatban, míg egy évvel korábban. Míg 2016-ra átlagosan 10 ezer forinttal nőttek a bérek, tavalyhoz képest idén májusra már 20-30 ezer forintos növekedés figyelhető meg. Így még a hagyományosan rosszul fizető állásokban dolgozók, például a mezőgazdasági fizikai munkások is idén már bruttó 195 ezer forintot vihettek haza. Az építőiparban ez bruttó  185 ezer forint, ami 22 ezer forintos emelkedés tavalyhoz képest.

A legtöbb szellemi munkás legalább bruttó 300 ezer forintot keres. A legjobban fizető munkakörök az információ, a kommunikáció szektorában találhatók, ahol az átlagfizetések bruttó félmillió forint körül mozognak. A legtöbb pénz az energiaszektorban kereshető, ahol a szellemi dolgozók átlagkeresete 1,3 millió forint, a fizikai munkásoké pedig 400 ezer forint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére