Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel veszélyezteti a jogállamiságot

Nagy Gábor

2018.01.09. 22:58

Trócsányi László igazságügyi miniszter interjút adott az osztrák Die Presse címû osztrák napilapnak. A tárcavezetõ az interjúban azt mondta: szerinte az Európai Bizottság veszélyezteti a jogállamiságot.

Ha egy nagy jelentőségű jogi eljárás során megpróbálják a jogállamiság tartalmi követelményeit jogi és politikai érvelésekkel helyettesíteni, akkor a jogállamiság elve paradox módon nem erősödik, hanem kiüresedik"

–  szögezte le Trócsányi László, a lengyelekkel szembeni uniós eljárásra utalva.

A lisszaboni szerződés alapértékként próbálja definiálni a jogállamiságot, "de tartalmilag nem határozza meg azt" – mondta Trócsányi. Szerinte a lengyel esetben a vitatott kérdés, azaz "az alkotmánybíróság és a hagyományos bíróságok szervezete nem uniós, hanem tagállami hatáskör".

Ha a bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa ilyen irányú jogalkotásba kezdene, és mintegy bírói fórumként a nemzetállami hatáskörbe tartozó szabályozásokról döntene, az az érintett államok szuverenitása szemszögéből nézve rendkívül nyugtalanító volna"

– tette hozzá.

Trócsányi úgy vélekedett, az sem segíti az európai összetartást, hogy tagállamokat ültetnek a vádlottak padjára.

A tárcavezető szerint a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás ugyancsak sérti a jogállamiság elvét.

Trócsányi László nem érti, hogy ennek fényében a bizottság miért csak ezt a három államot kéri számon, egy, a testület által "önkényesen megszabott pontrendszer" alapján.

Ha valami nem felel meg a jogállamiság elvének, akkor az a bizottság önkényességen nyugvó kiválasztási rendszere"

– mutatott rá a miniszter.

Az igazságügyi miniszter úgy véli: az európai állampolgárok többsége azon a nézőponton van, hogy a "nemzeti parlamentek és kormányok kezeit annyira kötik a külső körülmények", ami már akadályozza őket a szabad cselekvésben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére