Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel ma újabb támadást intéz Magyarország ellen

Horváth József György

2018.06.25. 06:30

A politikai támadás neve: Sargentini-jelentés, ami nem más mint egy koncepciós eljárás. Az egész jelentés egy bosszúhadjárat része, ami azért folyik Magyarország ellen, mert hazánk elutasítja az illegális bevándorlást. Az Európai Parlament belügyi bizottsága (LIBE) a mai napon szavaz a Sargentini-jelentésrõl 14:30-tól. A továbbiakban élõben jelentkezünk Brüsszelbõl, a koncepciós eljárás helyszínérõl.

Ma délután 14:30-kor szavaz a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentésről az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a brüsszeli ülésén.

A bizottság legutóbbi ülésén Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő sajnálatát fejezte ki a magyar Országgyűlés által elfogadott alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag miatt. Az osztrák szociáldemokrata EP-képviselő, Josef Weidenholzer méltatta a jelentést, amely szerinte tényszerű és bizonyítékok alapján készült.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció részéről Marek Jurek azon véleményének adott hangot, hogy a dokumentum csak mélyíti a válságot az EU-n belül és konfliktusokat szül. Aláhúzta: minden nemzetnek joga van kialakítani a saját politikáját, Magyarországon vannak ellenzéki pártok, le lehet váltani a kormányt.

Gál Kinga fideszes képviselő kijelentette: a jelentés tele van valótlanságokkal, ténybeli hibákkal, ráadásul számos olyan ügyet tartalmaz, amelyet már lezártak vagy amely nem is tartozik közösségi hatáskörbe. Mint mondta, a magyar néppárti képviselők 130 módosítót nyújtottak be, hogy rámutassanak, nem áll fenn az uniós alapértékek megsértésének veszélye az országban. Ezekből azonban csak egy-egy mondatot akartak belevenni a kompromisszumos módosítókba, ebbe viszont nem egyeztek bele.

Járóka Lívia kettős mércét emlegetett, és azt hangoztatta, hogy a Stop Soros törvénycsomag bírálói "illegális emberkereskedőket védenek".

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Szájer József EP-képviselő is. A kormánypárti politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, a brüsszeli baloldali politikusok percenként hivatkoznak a jogállamiságra, miközben annak legelemibb feltételeit sem teljesítik, tulajdonképpen diktátorokként viselkednek. A Sargentini-jelentés készítői például bejelentették, az európai jogon túli kérdéseket is vizsgálnak, noha az Európai Uniónak nincs felhatalmazása az olyan ügyek vizsgálatára, mint a nyugdíjak mértéke, a nők száma a politikában vagy az oktatási kérdések. Szájer József szerint ezért ezekre alapozva nem is lehet szankcionálni Magyarországot, ami pedig ezek nélkül marad, az vagy "nyílt hazugság", vagy olyan lezárt ügyek, mint a média és a bírók helyzete.

A kormánypárti politikus szerint a jelentés célja a magyar emberek megfélemlítése és eltántorítása a bevándorlással szembeni határozott állásponttól.

Szájer József szerint ugyanakkor ez nem fog könnyen menni, mert ma már az Európai Unióban is gyarapszik azoknak a száma, akik Magyarország mellett vannak a bevándorlás kérdésében.

Az árulók köszönetet mondtak

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője legutóbbi felszólalásában köszönetet mondott Sargentininek a jelentés elkészítéséért, az elfogadásra váró szöveget pedig kiegyensúlyozottnak, visszafogottnak, objektívnek nevezte, és kijelentette, a most elfogadott törvények még nyilvánvalóbbá teszik, hogy "nincs európai értelemben vett demokrácia" Magyarországon.

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő arról beszélt, hogy Magyarországon "alig vannak meg a demokrácia alapfeltételei", a helyzet lényegesen rosszabb, mint azt ezen jelentés lefesti, ezért ráfér a magyarokra az európai szolidaritás.

A jelentést több olyan EP-képviselő is támadta, akik rajta vannak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok lobbilistáján. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a minap egyik közleményében ismerte be, hogy (idézem): "A Sargentini-jelentés elkészítésében több száz európai parlamenti képviselő, illetve szakértő vett részt..." Felmerül a kérdés: vajon "Szanyiék" (Niedermüller, Ujhelyi és társaik) is segítettek tollba mondani a jelentés szövegét, ahogy annak idején a Tavares-jelentésnél?

Veszélyben vannak-e Magyarországon az uniós alapértékek?

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az Európai Parlament a magyar kormány következetes bevándorlási politikája miatt támadja Magyarországot. A kormány azonban nem enged a nyomásgyakorlásnak és nem változtat migrációs politikáján, mivel a 2018-as országgyűlési választásokon többek között e politika folytatására kapott kétharmados felhatalmazást.

Varga Judit szerint ismételten kiderült, hogy az európai baloldal képviselőit hidegen hagyják a Magyarországgal kapcsolatos tények. Megdöbbentőnek nevezte, hogy jelentéstevő újságcikkekre és néhány civil szervezet minden alapot nélkülöző vádaskodására alapozva akarja az országot immár sokadszor a vádlottak padjára ültetni. Az államtitkár kiemelte, a jelentés túl akar terjeszkedni az uniós kompetenciákon és olyan területeken kéri számon a jogállamiságot, amelybe nem jogosult beleszólni.

Varga Judit pár napja Brüsszelben járt, ahol kétoldalú egyeztetést folytatott több néppárti képviselővel. Az államtitkár kétoldalú találkozóin ismételten egyértelművé vált, hogy néppárti és konzervatív EP-képviselők többsége egyetért a magyar kormánnyal, miszerint a Sargentini-jelentés politikai okokból, valós jogi érvek nélkül és jórészt már korábban lezárt ügyek miatt támadja Magyarországot. A képviselők szerint, ellentétben a Sargentini-jelentés megállapításaival, az uniós alapértékek nincsenek veszélyben Magyarországon és ezért nem indokolt az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítására.

Szakértők szerint a jelentés a szavazás után szeptemberben kerül majd az EP plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti – atomfegyverként is emlegetett – jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben. A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére